- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (27.04.2014, 14:46)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Regizorul şi scriitorul Petre Bokor a murit la vârsta de 73 de ani
Regizorul şi scriitorul Petre Bokor, care a realizat montări memorabile ale unor spectacole precum "Scandal la operă!", de Ken Ludwig, şi "Ultimul Don Juan", de Neil Simon, a murit, sâmbătă, la vârsta de 73 de ani, în Canada, informează Teatrul Nottara din Bucureşti.
Urmărește
529 afișări
Regizorul şi scriitorul Petre Bokor a murit la vârsta de 73 de ani (Imagine: Shutterstock)
"Coleg şi prieten preţuit, Petre Bokor va rămâne în amintirea noastră, atât prin realizările profesionale şi artistice, cât şi prin personalitatea sa caldă - un regizor delicat în lucrul cu actorii, un profesionist perseverent, cu o inteligenţă remarcabilă, un artist cu o tandră pasiune pentru comedie, un om diplomat, cu un dezvoltat simţ al umorului. A iubit literatura, filmul şi teatrul. A fost creator în toate aceste domenii şi a împărtăşit din cunoştinţele sale în calitate de profesor de teatru în Edmonton, Canada. Nu a încetat nicio clipă să se dedice publicului şi oamenilor de teatru", se arată în comunicatul citat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
"Teatrul românesc a mai pierdut un artist. Teatrul Nottara a pierdut şi un mare prieten. Petre Bokor rămâne, pentru noi, acel regizor care a ştiut să ne propună texte de mare succes, să facă distribuţii impecabile şi spectacole care s-au jucat sau se joacă ani de zile cu casa închisă. Atmosfera, la repetiţiile sale, era în armonie cu întreaga sa fiinţă, plină de umor, de tandreţe, de entuziasm", a declarat Marinela Ţepuş, directoarea Teatrului Nottara.
Regizorul, născut pe 24 mai 1940 şi care s-a stabilit în urmă cu mulţi ani în Canada, "nu a fost niciodată cu adevărat departe de ţară", profitând de orice prilej pentru a reveni în România, pentru a lucra împreună cu artiştii din ţară. În urma unor astfel de colaborări s-au născut spectacole de succes pe scenele teatrelor din Bucureşti, cum ar fi "Leul în iarnă", de James Goldman (2001, Teatrul Naţional I.L. Caragiale), "Cumetrele", de Michel Tremblay (1994, Teatrul Odeon), "A fi sau ce va fi…", de Lyle Victor Albert (Teatrul Metropolis), "Nebunia regelui George", de Alan Bennett (Teatrul L.S. Bulandra), "Vrăjitorul din Oz", după basmul lui L. Frank Baum (Teatrul Excelsior).
De Teatrul Nottara l-a legat o prietenie îndelungată, un ataşament generos ce l-a determinat adesea să revină în ţară. Petre Bokor a realizat montări memorabile pentru instituţie, precum "Scandal la operă!", de Ken Ludwig, "Ultimul Don Juan", de Neil Simon, "39 de trepte", după un film de Alfred Hitchcock - producţii care bucură şi în prezent publicul -, "Blues", de Arthur Miller (2008), "Război şi pace", adaptare după romanul lui Lev Tolstoi (2003), "Miresele căpitanului", de Larry Gelbart (2002).
"Linişte în culise!", de Michael Frayn (2008, Teatrul Maghiar de Stat, Cluj), "Cyrano", de Buffalo de Ken Ludwig (2007, Teatrul Naţional Mihai Eminescu, Timişoara), "Aţi auzit ce s-a întâmplat în drum spre forum?", de Plaut (2006, Teatrul Naţional Târgu Mureş), "Cumetrele de Michel Tremblay (2001, Teatrul Naţional Marin Sorescu, Craiova), şi "Jack şi femeile lui", de Neil Simon (Teatrul Sică Alexandrescu, Braşov) sunt câteva dintre montările sale în teatrele din ţară.
Petre Bokor a scris "Tumbe în plină stradă" (schiţe, 1971), "Opriţi secolul, cobor!" (umoristice, 1974), "Micii mei toreadori" (schiţe, 1979), "Toma Caragiu" (1982), "Carte despre Toma Caragiu" (1996), "Pe cuvânt de cineast" (schiţe, 1995), "Planeta Silvestru" (1998), "Ieşirea la pagina 2681" (2000) şi a semnat regia unor filme ca "Tufă de Veneţia" şi "Apa ca un bivol negru" - documentar pe l-a realizat alături de prietenii săi Mircea Veroiu, Dan Piţa, Andrei Cătălin Băleanu şi Youssouff Aidaby.
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe