Regizorul Tudor Mărăscu a fost înmormântat sâmbătă, la Cimitirul Bellu

Regizorul Tudor Mărăscu a fost înmormântat sâmbătă după-amiază, la Cimitirul Bellu din Capitală, la ceremonie participând câteva zeci de persoane, printre care membri ai familiei, actori şi colegi din televiziune.

Urmărește
1592 afișări
Imaginea articolului Regizorul Tudor Mărăscu a fost înmormântat sâmbătă, la Cimitirul Bellu

Tudor Mărăscu (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Tudor Mărăscu a fost depus vineri la capela mare a Cimitirului Bellu, unde cei care l-au cunoscut şi apreciat i-au putut aduce un ultim omagiu.

Slujba religioasă şi înmormântarea au avut loc loc sâmbătă, de la ora 13.00, la Cimitirul Bellu.

La înmormântare au participat, printre alţii, actorul George Ivaşcu, regizorul Ducu Darie, directorul Teatrului Naţional de Operetă din Bucureşti Răzvan Dincă şi preşedintele director general al Societăţii Române de Radiodifuziune Demeter Andras. De asemenea, la ceremonie au luat parte şi foşti studenţi ai lui Tudor Mărăscu.

Regizorul de teatru şi televiziune şi scenaristul Tudor Mărăscu a decedat duminică, 22 ianuarie, la vârsta de 71 de ani, după o grea suferinţă.

Tudor Mărăscu s-a născut pe 10 noiembrie 1940 şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1970. A creat peste 60 de spectacole de teatru şi film, având şi o activitate prestigioasă în Televiziunea Română, potrivit unui comunicat al Uniunii Teatrale din România (UNITER).

A semnat regia a zeci de spectacole, la Teatrul Odeon, Teatrul Bulandra, Teatrul de Comedie, Teatrul Naţional din Bucureşti, precum şi la teatre din ţară. Printre piesele pe care le-a montat se numără "Dulcea pasăre a tinereţii" de Tennessee Williams (2006), "Pădurea" de A.N. Ostrovski (2005), "Visul unei nopţi de vară" de W. Shakespeare (2000), "Nimic despre Hamlet" de R. F. Alexandru (1998), "Doi pe o bancă" de Al. Ghelman (1993).

De asemenea, a semnat regia multor spectacole de televiziune şi filme TV, precum "Adio, Europa", după romanul lui I.D.Sârbu (2002, serial de televiziune), "Hitler al XVII-lea" de A. Dohotaru (1998, spectacol de televiziune), "Miracolul" (1987), "Încrederea" (1984), "Singur de cart" (1984), "Învingătorul" (1981), "Bună seara, Irina" (1979).

De-a lungul vieţii a fost onorat cu distincţii, precum premiul UNITER pentru întreaga activitate în regie (2011), decoraţia "Meritul pentru învăţământ" în grad de Comandor (2004), premiul acordat de Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune (APTR) pentru serialul "Adio, Europa", realizat de Televiziunea Română (2003), premiul acordat de APTR pentru divertisment - emisiunea "Surprize, surprize", realizată de Televiziunea Română (2003), Diploma de Onoare acordată de Uniunea Scriitorilor din România pentru sprijinirea şi promovarea dramaturgiei originale la Teatrul de Televiziune. La acestea se adaugă o serie de premii primite în străinătate pentru dramaturgie şi filmele sale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici