Renate Weber: Agenţia pentru Drepturi Fundamentale va face anual o analiză a presei din statele UE

Renate Weber, membră a Parlamentului European, a declarat, vineri, că în fiecare an Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene va face o analiză comparativă a situaţiei presei din fiecare stat membru, pentru a se evita încălcarea drepturilor fundamentale ale ziariştilor din aceste ţări.

Urmărește
10 afișări

Renate Weber participă, vineri, la masa rotundă "Mass-media din România - provocările şi oportunităţile anului 2011", organizată la Bucureşti de Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind.

Renate Weber a spus că situaţia controversatei legi a presei din Ungaria îi îngrijorează pe membrii Parlamentului European.

"Trebuie să fim extrem de atenţi. În ultimii ani de zile, în Parlamentul European au fost mai multe dezbateri şi rezoluţii cu privire la situaţia presei dintr-o ţară sau alta. Ceea ce se constată foarte uşor, este faptul că, pe fondul acesta de criză din Uniunea Europeană, numărul guvernelor populiste a crescut, chiar şi cei care păreau mai rezonabili au trecut foarte uşor în zona populistă şi ce ştiu să facă populiştii să identifice inamici în zona presei, de unde pot să vină criticile asupra lor. Cred că Ungaria a reuşit, aşa cum spune un foarte apreciat jurist maghiar, Ungaria a reuşit să ia din fiecare legislaţie ce este mai rău, să le pună la un loc şi să facă un Frankestein. Cred că ce s-a întâmplat cu acest pachet de trei legi în Ungaria a fost pur şi simplu să ne zgâlţâie, să ne trezească. Trecând peste orice fel de critici pe care guvernul maghiar le-a avut din partea OSCE, Ungaria a ignorat absolut tot", a spus Renate Weber.

Potrivit lui Renate Weber, "nimic nu mai este respectat din ceea ce priveşte un stat de drept". "Firesc, toată lumea este puternic preocupată. Noi nu ne oprim după ce are loc schimbul acesta de scrisori între guvernul maghiar şi Comisie (...) Dacă noi pierdem aici, este un fel de începutul sfârşitului drepturilor fundamentale în Uniunea Europeană (...) Pe de o parte, am decis ca în fiecare an Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene să facă o analiză comparativă a situaţiei presei din fiecare stat membru. Trebuie să ne uităm în toate celelalte 26 de state membre, nu doar în Ungaria", a spus Renate Weber.

În plus, ea a spus că la nivelul Parlamentului European se discută inclusiv necesitatea elaborării unui raport "care să se refere la standardele minimale, absolut necesare în oricare stat membru al UE pentru a putea vorbi de libertatea presei". "Suntem foarte aproape de o decizie definitivă (...) Toţi sunt îngrijoraţi că ce se întâmplă acum în Ungaria se va revărsa asupra celorlalte ţări", a mai spus Renate Weber.

Ea a spus că a avut deplasări la Budapesta pentru a se întâlni cu membri ai guvernului maghiar şi au fost organizate în fiecare săptămână dezbateri în Parlamentul European. Totodată, Comisia Europeană a trimis Guvernului maghiar o "scrisoare dură" în legătură cu pachetul de legi privind presa din Ungaria.

Discuţiile în cadrul seminarului "Mass-media din Romania - provocările şi oportunităţile anului 2011" continuă în momentul difuzării acestei ştiri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici