REPORTAJ: Am fost la Party în Ferentari. Frăţioare, a fost paranghelie cu tâlc. Matrafox ieftin

Sâmbătă, pe noapte, la terasa "La Băiatu". Am jucat maneaua cu fete vopsite-n cap fuchsia. S-a vorbit cu foc politică. La haleală cu mici, ciupercuţe la grătar. Despre Marian Munteanu şi-au spus sfătoşii opinia, pe sonor de Florin Salam.Paranghelie cu tâlc.

Urmărește
10684 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Am fost la Party în Ferentari. Frăţioare, a fost paranghelie cu tâlc. Matrafox ieftin

REPORTAJ: Am fost la Party în Ferentari. Frăţioare, a fost paranghelie cu tâlc. Matrafox ieftin

La capătu' de linie, autobuzu' 141: Am ajuns în Ferentari, pe Zeţarilor 2, la terasa cu nume-mbietor "La Băiatu". Băieţii erau deja acolo, scriitorul antropolog Adi Schiop, gazda de party, i-a pupat pe toţi, i-a omenit cu drag. Erau superprietenoşii din comunitatea gay, jurnalişti, actriţe, fotografi, hipsteri la chermeză. Am stat la taine cu oameni vii, exotici, excentrici, fără fiţe.

În Ferentari, nu-i panică şi nici pericol: Adi Schiop a pus la cale cheful. Scriitorul încearcă de multă vreme să convingă bucureştenii care ies "pe centru" să vină-n Ferentari, dar mulţi au fost evazivi. Dăcă ne fură, dacă ne-o luăm pe coajă, dacă ne băgăm în gaură de şarpe? Că pe-acolo sunt bande de smardoi, drogaţii umblă ca fantomele prin cotloane de străzi, sunt şmecheraşii acolo, mafioţii şi sălbatici? Nu-i adevărat. Ferentariul e super. Plin de oameni calzi, săritori, exact cum zice Schiop în cartea "Soldaţii". Acu' vreo doi ani, chiar eu umblam prin Ferentari şi m-am lovit ca nauca de-o bară de fier în mijlocul maidanului. M-au luat nişte romi din Ferentari în curte la ei, m-am spălat la cişmea pe julitură şi mi-au chemat oamenii un taxi, cât s-ajung în siguranţă acasă. În cartierele rezidenţiale, unde gardu' e înalt ca la închisorile de maximă securitate, cât să nu vezi nici ţipenie în curtea caselor, dacă păţeşti ceva, plângi de durere până răspunde la interfonu' vilei bogătaşu'. Eh, îmi plac mie oamenii de la periferie şi fac propagandă sentimentală cât să vă placă şi dumneavoastră, cititorilor. Nu mi-o luaţi în nume de rău.

Paraghelie cu tâlc: Care-i tâlcul? Pe buzele tuturor au fost chestiuni politice, trebi serioase, intelectuale. PNL a făcut bine sau rău cu ungerea lui Marian Munteanu în rol de candidat la primărie? Cine-i de stânga, cine de dreapta? La final de party, erau toţi de stânga-mprejur, de dreapta-mprejur. Ameţiţi c-au pălit nişte bericică la 3.5 lei. Au apărut lăutarii, păzea că-ncepe cheful.

Marian Munteanu n-a venit la party, dar cred că a sughiţat toată noaptea, de cât de pomenit i-a fost numele: Of, ce chin, ce jale ţi-e şi cu politica. Urbanii de la party s-au pus la sfat legat de ce-a decis PNL. C-o fi bine, c-o fi rău, bucuroşi le-om duce toate, de e pace, de-i scandal.

Orele 22:30 la ciolhan: S-au pus pe grătar cefele de porc, micii, ciupercuţele. Gurmanzii au halit cu mâna, gourmeţii cu furculiţă şi cuţit. Au făcut rondele micul românesc. Feliuţe de păpică pentru ca să aibă energie de dans.

Ne-am "rupt" pe manele la party: Da, frăţicule, maneaua te bagă-n stări mişto, pompează serotonină-n tine. Bucurie fără harfe. Balans, că tre' să mişti din coapse. Cu zâmbetu' mândru, că te simţi şi tu baştan când zice Florin Salam, "Dau cu zaru' 6-5".

Vă zic o frântură şi despre gazda de la party, scriitorul Adi Schiop, el s-a ocupat de organizare:

În 2013, Adrian Şchiop a publicat romanul "Soldaţii", la editura Polirom, în colecţia Ego Proza. Cartea e despre viaţa din Ferentari, tinerii au citit-o cu duiumul şi acum scriitorul e "Big Boss" pentru generaţia tânără. Romanul lui Adi Schiop e o poveste de dragoste ce se petrece în Ferentari, între un scriitor şi Alberto. Alberto fusese la pârnaie, deşi provenea dintr-o familie de interlopi. Însă Alberto are candoare, deşi e un pic cam matahală, era un fioros cu suflet cald. În cartierul de periferie e plin de bande de smardoi, drogaţi şi mafioţi, de care, după ce citeşti romanul, ţi-e drag. E talentul lui Adi Schiop să te facă să-ţi fie drag de personajele lui din cartierul mărginaş. Şmecherii, maneliştii şi Alberto par prietenoşi şi sentimentali în cartea lui Schiop, sunt vii şi fără harfe, parcă te-apropii mai uşor de ei decât de snobii educaţi. Au "şcoala vieţii", nu sunt orăşeni anchilozaţi, au sânge-n ei, nu stau izolaţi, închişi în apartamentele de bloc ca-n cocon.

Ce-a mai făcut Adi Schiop înainte de "Soldaţii" via Polirom

Adrian Schiop (n. 1973, Porumbacu de Jos, judeţul Sibiu) a absolvit Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei la Universitatea „Babeş‑Bolyai” din Cluj‑Napoca. Master în lingvistică la Facultatea de Litere a aceleiaşi universităţi. Şi‑a susţinut doctoratul, având ca temă manelele, la SNSPA Bucureşti. A lucrat ca profesor de limba şi literatură română (1997‑2001, Liceul Industrial Tehnofrig din Cluj-Napoca), zugrav (2002, Paintech LTD din Auckland, Nouă Zeelandă), jurnalist (2004‑2010, Evenimentul zilei, Prezent, România liberă). A debutat în revista Fracturi (2002) şi a publicat două romane, "pe bune/pe invers" (Polirom, 2004) şi "Zero grade Kelvin" (Polirom, 2009). Prezent cu traduceri în reviste din Belgia (DW B), Elveţia (Heterographe) şi Germania (Parsimonie). Este colaborator al platformei Criticatac.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici