REPORTAJ - Anca Damian: "Perfect sănătos", un film între realitate şi ficţiune - FOTO

Regizoarea Anca Damian, care filmează în Bucureşti lungmetrajul "Perfect sănătos", cu Anghel Damian şi Vlad Ivanov, a declarat pentru MEDIAFAX că această peliculă se bazează pe o poveste reală de familie, cu multe elemente de ficţiune, cu secvenţe de violenţă, dar şi de dragoste.

Urmărește
1667 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ - Anca Damian: "Perfect sănătos", un film între realitate şi ficţiune - FOTO

REPORTAJ - Anca Damian: "Perfect sănătos", un film între realitate şi ficţiune (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

Timp de două săptămâni, la Cluj-Napoca s-a filmat mult în exterior, spaţii care localizau oraşul. Din 18 octombrie, echipa de filmare s-a mutat în Bucureşti, iar printre decoruri se numără interioare de apartament, un restaurant, un spital şi un cazinou.

După trei săptămâni de filmări, producţia se va încheia, iar, până în luna martie 2016, lungmetrajul "Perfect sănătos" va fi gata, potrivit declaraţiilor regizoarei Anca Damian acordate MEDIAFAX.

"Hotărâtoare sunt filmările de la Bucureşti, aici tragem secvenţele cele mai grele, interioarele, relaţiile între personaje", a spus Anca Damian.

Lungmetrajul de ficţiune nu va conţine nicio urmă de animaţie - domeniu în care s-a afirmat Anca Damian -, iar, potrivit regizoarei, filmul reprezintă o serie de premiere: lucrează alături de fiul său, Anghel Damian, care deţine aici rolul principal, iar Vlad Ivanov - unul dintre actorii săi preferaţi şi prieten -, pentru care a scris special rolul Toma, va putea fi văzut de spectatori pentru prima dată decedat pe marele ecran, dar şi ca protagonist al unei scene de amor, după cum însuşi interpretul a declarat pentru MEDIAFAX.

"Este o echipă mică şi toţi sunt foarte buni", a mai spus Anca Damian.

"Vlad Ivanov a fost vocea aleasă de mine pentru «Crulic» şi lucrăm foarte bine împreună. Este o relaţie de suflet, pe care o am şi cu ceilalţi actori. Dacă nu iubeşti personajele şi actorii, nu-ţi iese, şi undeva se creează o legătură cu fiecare, cu unii mai emoţională, e adevărat", a adăugat regizoarea.

La fel s-a întâmplat şi cu Olimpia Melinte şi Cristina Florea, a mai spus Anca Damian. "Eu ştiu foarte multe despre ele discutând despre personaje, căutând în biografia lor nişte lucruri care să lege, de unde să poată face conexiuni cu personalitatea lor. Am intrat şi în intimitatea lor şi suntem ca într-o familie, datorită faptului că ne-am cunoscut şi în alte circumstanţe", a spus aceasta.

În ceea ce priveşte rolurile masculine, ele au fost scrise special pentru Vlad Ivanov şi Anghel Damian. "Povestea filmului porneşte de la un caz real. Situaţia a existat în viaţa mea. Este un soi de alter-ego, pentru mine, iar fiul meu, Anghel, participă la proiect din faza de scriere a acestuia", a explicat Anca Damian.

Doar modul în care moare personajul Toma este inspirat din realitate, a mai spus aceasta. "Este felul în care a murit tatăl meu, însă toate personajele sunt ficţiune. Am preluat din realitate doar situaţia şi, într-un fel, implicarea personală este că ancheta pe care o face personajul Andrei am făcut-o şi eu, parţial", a adăugat aceasta.

Despre colaborarea mamă-fiu, Anghel Damian a spus că aceasta, "pe platou, e Anca sau doamna regizor".

"În echipă, ierarhiile sunt foarte bine stabilite şi atunci e foarte bine să limitezi zona personală de cea profesională. Raportul trebuie să fie unul just. În timpul filmărilor, suntem actor-regizor şi ne ajutăm pe cât putem de relaţia bună personală pe care o avem înspre a ajuta filmul şi atunci lucrurile sunt mai libere", a declarat Anghel Damian pentru MEDIAFAX.

Anghel Damian a mai jucat în filmul "Roxanne" (2013), de Valentin Hotea, unde a avut o partitură importantă, şi a apărut şi în mai multe scurtmetraje, însă acesta este primul său rol principal într-un lungmetraj.

"Povestea filmului este destul de personală şi am fost foarte apropiat proiectului încă de la început. Discutăm în continuare pe scenariu şi construim împreună. Fiecare minte care este angajată în proiect ajută", a mai spus actorul în vârstă de 24 de ani.

Filmul va fi gata până în luna martie, "cu siguranţă", însă lansarea lui depinde de un festival, spune regizoarea. "Perfect sănătos" va intra în seria de evenimente de profil "în funcţie de câte filme româneşti sunt programate pentru 2016 şi se anunţă destul de multe".

"Am păţit aşa şi cu «Muntele magic» (2015), care merge încă foarte bine în festivaluri, în sensul că, dacă sunt două filme româneşti, nu-l mai iau pe al treilea", a concluzionat Anca Damian.

Actor de film şi teatru, Vlad Ivanov a declarat pentru MEDIAFAX că "Perfect sănătos" este al doilea proiect la care lucrează cu Anca Damian, aceasta urmând să îi dedice un alt rol într-o poveste pe care a început să o scrie împreună cu Lia Bugnar.

"Lucrul la «Crulic» (2011), pentru care am făcut vocea, a fost destul de nou pentru mine şi colaborarea aia ne-a apropiat mult profesional şi uman. Acum joc rolul cheie, care nu are o lungime mare. Anca mai pregăteşte un proiect împreună cu Lia Bugnar, iar în scenariul lor voi avea un rol principal", a spus Vlad Ivanov despre viitorul proiect, care se află în aşteptare şi nu poartă încă un titlu.

Despre cele două "premiere" din filmul "Perfect sănătos", actorul în vârstă de 46 de ani spune că "sunt lucruri normale în profesie".

"La teatru, am mai murit de câteva ori şi, cât priveşte scena de amor, ea implică sentimente puternice între mine şi personajul interpretat de Cristina Florea. Sper să iasă bine. Sunt scene mai delicate, dar le-am pregătit înainte şi Anca a analizat minuţios lucrurile astea. Ne-a rugat să ne imaginăm cum trăiesc personajele sentimentele, cum sunt în intimitate. Am discutat cu Cristina, am fost la filmări la Cluj-Napoca şi ne-am cunoscut mai bine", povesteşte Vlad Ivanov, care filmează pentru acest proiect timp de cinci zile.

Povestea lungmetrajului "Perfect sănătos" este centrată pe relaţia fiu-tată. Andrei Dorneanu, personaj interpretat de Anghel Damian, este un tânăr avocat, în vârstă de aproximativ 25 de ani, în timp ce tatăl lui, Toma (Vlad Ivanov), este judecător în Cluj-Napoca. Provocarea apare în momentul în care relaţia trebuie să se împlinească, în absenţă, sub aripa unei morţi violente: Toma îşi pierde viaţa într-un accident absurd.

Scenariul lungmetrajului "Perfect sănătos" este scris de Lia Bugnar şi Anca Damian, imaginea poartă semnătura lui Oleg Mutu, iar scenografia şi costumele au fost realizate de Alexandra Alma Ungureanu. Producători sunt Anca Damian şi Guillaume de Seille.

Distribuţia este completată, printre alţii, de Toma Cuzin, Mircea Rusu, Camelia Maxim, dar şi de actorii clujeni Anca Hanu, Angelica Nicoară, Lorand Vata.

"Perfect sănătos" este produs de Aparte Film (România) şi Arizona Production (Franţa), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Media Development şi cu participarea HBO România.

Anca Damian a debutat în regia de lungmetraj în 2008, cu producţia "Întâlniri încrucişate", care a fost prezentă în selecţia unor festivaluri importante, precum cele de la Busan, Chicago, Goa, Cottbus, Goteborg şi Roma. Cel de-al doilea lungmetraj, animaţia "Crulic - Drumul spre dincolo" (2011), a fost selectat în peste 150 de festivaluri şi a câştigat Cristal Award la Annecy (Franţa) şi alte 35 de distincţii importante.

În 2013, a lansat pelicula "O vară foarte instabilă", cu Jamie Sives, Ana Ularu şi Kim Bodnia în distribuţie. Cea mai nouă producţie semnată de Anca Damian, docuanimaţia "Muntele magic", a avut premiera anul acesta la Annecy şi a fost selectată în peste 20 de festivaluri, precum cele de la San Sebastian, Busan, Ottawa, Vancouver, Chicago.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici