REPORTAJ: Noaptea Institutelor Culturale, cu ateliere de creaţie şi ritmuri muzicale cosmopolite - FOTO

Evenimentul Noaptea Institutelor Culturale, ajuns la a noua ediţie, s-a adresat unui public eterogen, mii de oameni arătându-se interesaţi, vineri seară, în Bucureşti, de propunerile culturale diverse ale instituţiilor, de la expoziţii şi ateliere de creaţie la concerte şi performance-uri de teatru.

Urmărește
499 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Noaptea Institutelor Culturale, cu ateliere de creaţie şi ritmuri muzicale cosmopolite - FOTO

FOCUS: Noaptea Institutelor Culturale, cu ateliere de creaţie şi ritmuri muzicale cosmopolite (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Încă de la primele ore ale serii, grupuri de vizitatori au trecut pragul institutelor culturale din Bucureşti, participând activ la momentele din programul variat, din care au făcut parte ateliere de creaţie, proiecţii de film, spectacole de teatru, dans, expoziţii, evenimente alternative, degustări şi târguri culinare şi de produse hand-made.

"Cele Mai Frumoase Cărţi" - o expoziţie cu exemple de bună practică în tipărire, legare şi design - au însoţit pe tot parcursul nopţii evenimentele de la Institutul Francez din Bucureşti, curtea acestuia fiind spaţiul dedicat ritmurilor africane, prin Fanfare Kafi, dar şi preparatelor culinare, iar seara s-a încheiat cu un DJ-mix.

Grădina Institutului Cultural Român a fost luată cu asalt de copii cu vârste de până la 4 ani, vrăjiţi de performance-ul "Joc în verde", semnat Ana Maria Caliţa, cu accent pe culoare, sunet şi mişcare de obiecte. În paralel, în Sala Mare a institutului au fost expuse câteva creaţii de design românesc aduse direct de la Romanian Design Week. Un moment artistic savurat de vizitatori a fost cel al dansatorului vienez de origine turcă Ziya Azazi, care a prezentat un dans tradiţional al dervişilor, urmat de un concert susţinut de Electric Brother Live Band.

La Institutul Italian de Cultură, programul a început după ora 20.00. Într-o atmosferă de concert de pian, au putut fi admirate şi fotografii din seria "Il Bosco di San Francesco", ale artistei Beba Stoppani, realizate pe pantele muntelui Subasio din Italia, o viziune inedită asupra naturii, dar şi asupra acestui gen artistic. Expoziţia de fotografie poate fi vizitată până la data de 30 iunie.

Tot pe înserat, la Institutul Balassi - Institutul Maghiar din Bucureşti, atelierul creativ de broderie era încă deschis, gulaşul era aproape gata, iar scena, pregătită pentru spectacolul de lectură regizat de Kovacs Zsuzsanna. Un cocktail cultural, turco-austriac, a putut fi "consumat" la Centrul Cultural Turc "Yunus Emre", unde Forumul Cultural Austriac a fost "în vizită", ceea ce a făcut ca cei prezenţi să se bucure deopotrivă de cursuri demonstrative de limbă turcă şi de germană, muzică instrumentală turcească, de dulciuri vieneze, dar şi de două proiecţii de film: "Visul fluturelui", de Yilmaz Erdogan, şi "Frumuseţea ta nu valorează nimic", de Huseyin Tabak.

De asemenea, la British Council, publicul s-a familiarizat cu muzica, literatura, bucătăria tradiţională britanică, dar şi cea indiană. Specialiştii de la The London Street Atelier au introdus vizitatorii în arta culinară, printr-un atelier de gătit, iar la clubul de carte s-a discutat despre autoarele britanice care au ales să publice sub pseudonim masculin. Nu au lipsit proiecţiile de film şi nici programul muzical, seara încheindu-se cu petrecerea Music is Great Britain.

Goethe-Institut a dedicat seara culturii culinare, la fel şi Institutul Polonez, unde invitatul de onoare - chef Piotr Slusarz - a pregătit un meniu bazat pe mere.

De cealaltă parte, Instituto Cervantes a ales proiecţiile de film şi degustarea de sangria, iar Fundaţia Culturală Greacă, găzduită de Spaţiul Public European, a pregătit o expoziţie de fotografie, "Monumente paleocreştine şi bizantine din Thessalonic".

Punctul culminant l-a constituit discoteca organizată la Centrul Ceh, care a făcut ca Grădina de Beton să fie neîncăpătoare. Proiecţii de videoclipuri din anii '60-'90 au însoţit ritmurile cehoslovace din aceeaşi perioadă. În acelaşi timp, în camera obscură au fost organizate ateliere, iar în Sala Mare au rulat filme din anii '20-'30, înfăţişând o Cehie în plină dezvoltare, dar şi pelicule de animaţie.

Proiectul Noaptea Institutelor Culturale a luat naştere în 2007, la iniţiativa preşedintelui Institutului Cultural Român de la acea vreme, Horia-Roman Patapievici. Noaptea Institutelor Culturale este un proiect al Clusterului EUNIC Bucureşti (Reţeaua Europeană a Institutelor Culturale Naţionale), iar ediţia de anul acesta a fost coordonată de Institutul Francez din Bucureşti. La eveniment au participat British Council, Centrul Ceh, Centrul Cultural Turc "Yunus Emre", Delegaţia Valonia-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Fundaţia Culturală Greacă, Goethe-Institut, Institutul Balassi - Institutul Maghiar din Bucureşti, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Român, Institutul Francez din Bucureşti, Institutul Italian de Cultură şi Institutul Polonez din România, împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi Biroul de Informare al Parlamentului European în România.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici