REPORTAJ: Zona Eroilor din Capitală, un spaţiu al încântării auditive şi vizuale, la Promenada Operei

Zona Eroilor din Capitală a devenit un spaţiu al încântării vizuale şi auditive sâmbătă seară, când soliştii de operă şi balet ai Operei Naţionale Bucureşti (ONB) şi-au dat întâlnire cu publicul la cea de-a opta ediţie a Promenadei Operei, la eveniment participând aproximativ 10.000 de persoane.

Urmărește
725 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Zona Eroilor din Capitală, un spaţiu al încântării auditive şi vizuale, la Promenada Operei

REPORTAJ: Zona Eroilor din Capitală, un spaţiu al încântării auditive şi vizuale, la Promenada Operei (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Spectatorii au venit în număr mare la evenimentul organizat de Opera Naţională Bucureşti, potrivit estimărilor instituţiei, pe esplanada ONB fiind prezente aproximativ 10.000 de persoane.

La ora 20.30, un recital de liră a deschis Promenada Operei. Cu un public variat, de la copii de patru ani la domni şi doamne în vârstă, de la persoane îmbrăcate lejer până la femei cu rochii lungi şi bărbaţi în costum, Promenada Operei a prezentat o serie dintre spectacolele de operă şi balet incluse în stagiunea 2014 - 2015 a ONB.

"Programul din această seară este ceva mai special decât al altor ediţii ale Promenadei. Mai întâi, pentru că prefaţează o stagiune ce se va derula sub semnul noutăţii. Nouă va fi din toamnă clădirea Operei noastre, nouă va fi scena, nouă va fi întreaga sală a Operei, toate spaţiile din spatele scenei vor fi noi, producţiile Operei se vor înnoi. O nouă revistă pe de-a-ntregul dedicată operei şi baletului va apărea în această toamnă. Forţe artistice noi vor veni la Bucureşti pentru a se alătura artiştilor consacraţi ai casei şi toată această invazie de noutate are un singur scop: transformarea Bucureştilor într-un centru important pe harta europeană a genului liric", a spus Sever Voinescu, prezentatorul ediţiei a opta a Promenadei Operei.

Astfel, stagiunea 2014 - 2015 a Operei Naţionale Bucureşti aduce trei premiere: "Manon Lescaut", de Giacomo Puccini, în regia lui Jonathan Kent, un spectacol în coproducţie cu Royal Opera House - Corvent Garden şi Shanghai Grand Theatre, "Falstaff", de Giuseppe Verdi, în regia lui Graham Vick, şi "La Traviata", de Giuseppe Verdi, în regia lui Paul Curran.

De asemenea, baletul Operei Naţionale Bucureşti va pune în scenă trei premiere: "Triptic de balet", format din "Classical Symphony", cu o coregrafie semnată de Yuri Possokhov, "Petite Mort", coregrafie şi decoruri Jiri Kylian, şi "Marguerite and Armand", coregrafia spectacolului aparţinând lui Sir Frederick Ashton, "La fille mal gardee", de Ferdinand Herold, cu o viziune a lui Sir Frederick Ashton, şi "Giselle", de Adolphe Charles Adam, cu o coregrafie ce îi aparţine lui Johan Kobborg şi Ethan stiefel.

Cei aproximativ 10.000 de oameni strânşi pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti au putut asculta, printre altele, "Granada", în interpretarea lui Ștefan Pop, "Habanera", din opera "Carmen", de Giacomo Puccini, cântată de Liliana Mattei Ciucă, "La donna e mobile", din opera "Rigoletto", în interpretarea lui Augustin Hotea, şi "In quelle trine morbide", din opera "Manon Lescaut", de Giacomo Puccini, cântată de Iulia Isaev.

De asemenea, au fost prezentate fragmente din spectacolele de balet ale ONB, printre care "Giselle", de Adolphe Charles Adam, în coregrafia lui Johan Kobborg şi Ethan Stiefel, cu balerinii Alice Minoiu şi Cristian Preda, un solo din baletul "Les lutins" ("Elfii"), coregrafia aparţinând lui Johan Kobborg, iar interpretul fiind Cristian Preda, şi "Manon", cu o coregrafie semnată de Kenneth McMillan, pe scenă urcând balerinii Bianca Fota şi Dawid Trzensimiech.

La Promenada Operei 2014 au participat unele dintre cele mai îndrăgite voci ale primei scene lirice a ţării, precum şi invitaţi din România şi din străinătate - inclusiv laureaţi ai celei de-a doua ediţii a Concursului Internaţional "Le Grand Prix de l'Opera", organizat de ONB -, în acompaniamentul Orchestrei şi al Corului instituţiei. Conducerea muzicală i-a aparţinut dirijorului Cristian Sandu.

Astfel, spectatorii i-au putut asculta pe soliştii de operă Irina Baianţ, Ala Cheptini, Lucian Corchiş, Augustin Hotea, Irina Iordăchescu, Iulia Isaev, Liliana Mattei Ciucă, Ştefan Pop, Mihaela Stanciu şi Şerban Vasile şi să le privească mişcările graţioase ale soliştilor de balet Marina Minoiu, Ovidiu Matei Iancu, Bianca Stoicheciu, Călin Rădulescu, Cristian Preda, Alice Minoiu, Bianca Fota, Bogdan Plopeanu şi Dawid Trzensimiech.

"Rolul meu este să vă spun că stagiunea ce urmează este o stagiune ce se va îmbrăca în haine noi, prin faptul că Opera Naţională din Bucureşti se renovează atât în formă, cât şi în fond. (...) Faptul că 10.000 de oameni, estimările noastre, în această seară se bucură alături de noi de superba vreme ne dă speranţe că, odată cu 30 octombrie, când dorim să deschidem stagiunea, cu premiera «Traviata», în regia unuia dintre cei mai mari regizori de operă din lume, Paul Curran, dumneavoastră veţi fi alături de noi", a spus directorul Operei Naţionale Bucureşti, RăzvanIoan Dincă. "Noi ne dorim să simţiţi nevoia să trăiţi în operă. Să trăim împreună întru Opera Naţională", a adăugat acesta.

Manifestarea, care a durat aproximativ două ore, a adunat atât spectatori fideli ai genului liric, prezenţi la majoritatea spectacolelor instituţiei, cât şi oameni aflaţi la primele lor întâlniri cu evenimente ale Operei Naţionale Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici