- Home
- Cultură-Media
- PARIS, (12.03.2012, 15:36)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Reporters sans Frontières: 2011, un an de o violenţă fără precedent împotriva cetăţenilor activi pe internet
Anul 2011 a fost "unul de o violenţă fără precedent" contra cetăţenilor activi pe internet, din cauza morţii a cinci dintre ei şi a celor peste 200 de arestări efectuate, a anunţat organizaţia Reporters sans Frontières (RSF), în raportul ei anual despre inamicii internetului, publicat luni.
Urmărește
143 afișări
Reporters sans Frontières: 2011, un an de o violenţă fără precedent împotriva cetăţenilor activi pe internet (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"«Net-cetăţenii» s-au aflat, în 2011, în centrul schimbărilor politice care au afectat lumea arabă. Ei au încercat, alături de jurnalişti, să ţină cenzura în şah, dar, în schimb, au plătit un preţ mare", se afirmă într-un comunicat emis de RSF şi citat de AFP.
Pentru membrii acestei organizaţii care apără libertatea presei, "2011 va rămâne în istorie ca un an de o violenţă fără precedent contra net-cetăţenilor. Cinci dintre ei au fost ucişi în timp ce erau angajaţi într-o misiune de strângere de informaţii", afirmă RSF.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
"Aproape 200 de arestări de blogeri şi de net-cetăţeni au fost raportate în 2011, reprezentând o creştere de 30% faţă de anul trecut", potrivit raportului RSF.
În lume, peste 120 de net-cetăţeni sunt încarceraţi în prezent, afirmă această organizaţie, în opinia căreia "violenţa oarbă" din Siria va conduce la o creştere a numărului persoanelor trimise la închisoare pe plan mondial.
Cu ocazia Zilei mondiale contra cybercenzurii, celebrată luni, Google şi RSF vor decerna premiul Reporters sans frontières pentru net-cetăţeanul anului. În 2011, acest premiu i-a revenit lui Riadh Guerfali, cunoscut sub pseudonimul Astrubal, cofondator al blogului tunisian Nawaat.
Bahrain şi Belarus au ajuns în acest an pe lista "ţărilor inamice ale internetului" alcătuită de RSF, în timp ce Venezuela şi Libia au ieşit de pe lista "ţărilor sub supraveghere", pe care figurează însă Franţa, India şi Kazahstan.
În raportul său pe 2011 despre inamicii internetului, RSF a subliniat faptul că "schimbările aduse acestei liste reflectă evoluţiile recente în ceea ce priveşte libertatea de informare online".
Bahrainul şi Belarusul s-au alăturat pe această listă unor ţări precum Arabia Saudită, Myanmar, China, Coreea de Nord, China, Iran, Uzbekistan, Siria, Turkmenistan şi Vietnam, ţări "în care se întâlnesc frecvent probleme legate de acces, filtrare severă, urmărirea disidenţilor cibernetici şi propagandă online", a subliniat RSF.
"Între supraveghere şi filtrare", breşa este foarte mică pentru utilizatorii de internet, care se servesc de aceasta pentru a apăra drepturile civice şi libertatea cuvântului, se afirmă în raportul RSF.
Însă, în paralel cu violenţa exercitată în dictaturi, "ţările zise democratice continuă să cedeze în faţa tentaţiilor securitare şi să ia măsuri disproporţionate pentru a proteja drepturile de autor".
"Presiunea creşte asupra intermediarilor tehnici, încurajaţi în anumite ţări să joace rolul de poliţişti ai internetului. Societăţi de supraveghere devin noii mercenari, într-o veritabilă cursă de înarmare online", potrivit RSF.
Dintre ţările cele mai supravegheate, Thailanda "se află la porţile inamicilor internetului", întrucât riscă să ducă o politică de supralicitare a filtrării şi de condamnare a utilizatorilor de internet în numele crimei de lezmajestate".
Pe lista ţărilor aflate "sub supraveghere" se află Australia, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Egipt, Eritreea, Franţa, India, Kazahstan, Malaysia, Rusia, Sri Lanka, Thailanda, Tunisia şi Turcia.
RSF a subliniat faptul că alte ţări folosesc un alt tip de cenzură a internetului, precum Pakistanul, care, "a lansat de curând un apel de oferte pentru implementarea unui sistem naţional de filtrare a internetului, comparabil cu un mare zid electronic".
Acelaşi ONG a declarat că va rămâne vigilentă în ceea ce priveşte şi situaţia libertăţii de informare online, mai ales în ţări precum Azerbaidjan, Maroc şi Tadjikistan, chiar dacă acestea nu figurează pe listele RSF.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe