- Home
- Cultură-Media
- PARIS, (16.02.2011, 17:51)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Reprezentanţii cinematografiei europene, îngrijoraţi de o posibilă anulare a programului Media
Profesioniştii din industria cinematografică europeană, reuniţi de la începutul acestei săptămâni la Berlin, s-au declarat profund îngrijoraţi de o posibilă "dezangajare a Europei" prin anularea programului Media, care ar asigura, în opinia lor, "diversitatea cinema-ul european", informează AFP.
Urmărește
17 afișări
Într-un comunicat publicat marţi, reprezentanţii European Film Agency Directors (EFAD), organismul din care face parte şi renumitul Centre National du Cinéma (CNC) din Franţa, au reamintit "rolul vital" al programului Media al Uniunii Europene, pe care, în opinia lor, Comisia de la Bruxelles s-ar pregăti să îl anuleze.
"Astăzi, EFAD îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de posibila fuziune a programului Media cu alte programe comunitare" şi în faţa riscului ca acesta "să îşi piardă natura şi marjele de manevră bugetară".
Reprezentanţii acestui organism consideră că o astfel de perspectivă reprezintă o ameninţare majoră pentru sectorul audiovizual european, susceptibilă de a îngreuna atât circulaţia filmelor europene în toată diversitatea lor, cât şi stimularea competitivităţii din acest sector.
Programul Media, afirmă semnatarii, "se află în centrul proiectului european şi reprezintă un vector al valorilor europene de deschidere, toleranţă şi diversitate".
Ei le-au cerut preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, şi Comisarului european pentru educaţie şi cultură, Androulla Vassiliou, "să păstreze specificul şi forţa acestui program, menţinându-i autonomia şi acordându-i mijloace bugetare suficiente pentru a-şi îndeplini misiunea".
În Franţa, programul Media contribuie cu 4 milioane de euro la un fond de garanţie destinat susţinerii producţiei de filme.
Festivalul de la Cannes şi cel de la Berlin au prezentat în ultimii ani peste 20 de filme, incluse în diverse secţiuni, a căror producţie a fost susţinută de acest program. Programul Media este, totodată, o sursă de finanţare indispensabilă pentru ţările mai mici din Uniunea Europeană, fiind, uneori, singura posibilitate oferită filmelor non-europene de a pătrunde pe piaţa europeană.
Programul Media se adresează profesioniştilor din domeniul audiovizualului şi este activ până în 2013, în fiecare an fiind lansate licitaţii de proiecte pentru fiecare măsură de finanţare (formare, dezvoltare, distribuţie, promovare, proiecte pilot). Astfel, producătorii de film pot obţine finanţări pentru proiectele lor cuprinse între 10.000 şi 60.000 de euro (în caz excepţional, 100.000 de euro) prin programul Media. Programul Uniunii Europene poate acoperi până la 50 la sută din bugetul total al filmului.
Printre filmele româneşti care au beneficiat de finanţare din partea programului Media se numără "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", de Cristian Mungiu, şi "Cea mai fericită fată din lume", de Radu Jude.
Programul Media sprijină în fiecare an 300 de proiecte noi de film european, iar jumătate din filmele europene care rulează în cinematografe apar cu sprijinul Programului MEDIA. Bugetul Programului Media pentru perioada 2007-2013 este de aproximativ 755 milioane de euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe