Reprezentative bijuterii dacice, găsite la Malaia Kopania

Arheologii sătmăreni au descoperit cea mai mare şi reprezentativă cantitate de bijuterii dacice după vestitele brăţări din aur, cu ocazia săpăturilor făcute la şantierul arheologic de la Malaia Kopania din Ucraina, aflat la 20 de kilometri de graniţa cu România.

Urmărește
425 afișări
Imaginea articolului Reprezentative bijuterii dacice, găsite la Malaia Kopania

Reprezentative bijuterii dacice, găsite la Malaia Kopania (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Viorel Ciubotă, a declarat, luni, că arheologii sătmăreni şi ucraineni care fac săpături la şantierul arheologic de la Malaia Kopania, din Ucraina, au descoperit mai multe obiecte din aur, fiind cea mai mare descoperire de bijuterii dacice, după vestitele brăţări din aur.

"În cimitirul dacic de la Malaia Kopania au fost descoperite, în aceste zile, mai multe obiecte din aur, un torques (colan) şi o brăţară. Torques-ul a fost purtat la gât, fiind confecţionat din trei sârme groase din aur şi capete de îmbinare lucrate minuţios, ornamentate printr-o reţea de sârmuliţe. Obiectul a fost descoperit în stare fragmentară, având o greutate de peste 400 de grame. În forma completă avea o greutate de peste un kilogram. Foarte probabil că torques-ul a fost purtat de un aristrocat dac de rang înalt. Brăţara este ornamentată prin şiruri de globule şi are o greutate de peste 70 de grame", a precizat Viorel Ciubotă.

Acesta a precizat că obiectele confecţionate din aur sunt deosebit de rare în arealul culturii dacice, situaţia aceasta fiind explicată prin existenţa unui "monopol regal" al exploatării aurului.

În cursul campaniei de săpături din acest an, la Malaia Kopania au mai fost descoperite piese de podoabă din argint, bronz şi fier, unsprezece spade îndoite ritual, trei săbii curbe dacice (sica), mai multe vârfuri de lance şi pinteni.

Directorul Muzeului Judeţean a spus că descoperirea de la Malaia Kopania este cea mai nordică descoperire de podoabă din aur din tot arealul dacic fiind, foarte probabil, cea mai reprezentativă, după vestitele brăţări din aur, şi atestând importanţa economico-politică deosebită a centrului dacic de la Malaia Kopania.

Descoperirea vine după ce, în cursul lunii iulie, arheologii au găsit, la Malaia Kopania, cel mai mare cimitir din arealul dacic, reprezentând cea mai mare descoperire dacică de până acum.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici