Restaurarea Castelului Săvârşin, executată după jurnalul Reginei Elena, a costat peste 1 milion de euro - FOTO

Lucrările de restaurare a Castelului regal Săvârşin, executate după informaţii din jurnalul Reginei Elena, au fost încheiate după opt ani, recepţia având loc marţi, iar valoarea investiţiei realizate din fonduri private depăşind un milion de euro.

Urmărește
1327 afișări
Imaginea articolului Restaurarea Castelului Săvârşin, executată după jurnalul Reginei Elena, a costat peste 1 milion de euro - FOTO

Restaurarea Castelului Săvârşin, executată după jurnalul Reginei Elena, a costat peste 1 milion de euro

La semnarea recepţiei după finalizarea lucrărilor de restaurare a Castelului regal Săvârşin au luat parte, marţi, principesa moştenitoare Margareta şi principele Radu, primarul comunei Săvârşin, Ioan Vodicean, angajaţi ai domeniului regal şi alţi invitaţi.

Cu această ocazie, principesa moştenitoare a declarat că restaurarea a avut loc după informaţiile oferite de jurnalul Reginei mamă Elena.

”Castelul are spiritul reginei, spiritul regelui, este un loc istoric şi vrem să rămână aşa. (...) Este o splendoare şi suntem mândri că putem să lăsăm ceva pentru viitor, de foarte mare calitate, realizat de oameni care au pus suflet în această muncă şi le mulţumesc în numele tatălui meu, Regele Mihai”, a declarat principesa.

Ea a adăugat că, după ce imobilul a fost confiscat, la mijlocul secolului trecut, totul s-a furat şi a fost nevoie de ajutorul unor localnici, care au donat obiecte vechi, pentru a se reconstitui aranjamentul interior original.

”Totul a fost furat, absolut totul, dar sunt săteni care ne-au donat, mai o masă, un scaun, o oglindă şi, încet-încet, am găsit lucruri vechi, iar dacă nu au existat, le-am copiat (după modelele originale – n.r.)”, a explicat principesa.

Aceasta a dezvăluit că un ceas adus de la Florenţa, de la Regina mamă Elena, este cel mai vechi obiect din castel, dar mai există şi o poartă din lemn care datează din jurul anului 1500. Principesa a mai spus că tatăl său, Regele Mihai, a supravegheat de la distanţă derularea lucrărilor şi a oferit informaţii despre cum arătau interioarele pentru a putea fi reconstituite.

”Regele a văzut fotografii cu fiecare etapă a lucrărilor. Era foarte interesat şi ne spunea ce nu arată ca atunci. Garajul, el a venit şi ne-a spus cum trebuie să arate. Ne-a ajutat foarte mult cu informaţii”, a mai spus principesa moştenitoare Margareta.

Reprezentantul firmei care a executat lucrările, Cornel Dorofte, a declarat că a fost îndepărtat un strat de pământ din jurul castelului, astfel încât acesta pare acum mai înalt cu 90 de centimetri.

”Lucrarea a fost foarte complexă. S-au aplicat doar tehnologii vechi, astfel încât castelul să rămână la felul în care arăta în urmă cu peste o sută de ani”, a declarat Dorofte.

Reprezentanii Casei Regale au mai spus că domeniul exterior al castelului şi parcul din jur vor fi deschise publicului, începând de anul viitor.

Familia regală nu a permis accesul invitaţilor şi presei în castel, spunând că e o reşedinţă privată, şi nici nu a oferit informaţii despre valoarea lucrărilor. Totuşi, surse din cadrul administraţiei locale afirmă că pe documentul de recepţie a lucrărilor scrie că au fost investitiţi 4.848.557 lei, adică peste un milion de euro, bani proveniţi, în mare parte, din donaţii.

Familia Regală a dezvelit, marţi, placa inaugurală gravată cu ocazia încheierii celor opt ani de lucrări de restaurare a castelului regal Săvârşin, sărbătorindu-se încheierea unui proces pe care Regele Mihai şi principesa moştenitoare l-au dorit un exemplu pentru societatea românească.

Astfel, au fost inaugurate, marţi, atât lucrările de construcţie, la exterior şi interior, cât şi lucrările de refacere a decoraţiunilor interioare şi mobilierului, în totalitate dispărute în anul 1948.

Potrivit Casei Regale, zecile de echipe de dulgheri, zidari, fierari, ţesători, ebenişti, argintari, lucrători în alamă, în porţelan, parchetari, instalatori, electricieni, specialişti IT, lucrători în ceramică "au considerat munca lor drept un exemplu pentru întreaga societate şi şi-au făcut cu mândrie şi plăcere datoria". Au lucrat, în aceşti opt ani, sute de meşteri, de multe ori împreună cu membrii Familiei Regale, care au contribuit direct la multe dintre procesele de refacere a edificiului istoric şi elementelor lui interioare.

"Se sărbătoreşte mâine încheierea unui minuţios, laborios şi vast proces de restituire istorică şi culturală, pe care majestatea sa Regele Mihai şi alteţa sa Regală Principesa Moştenitoare l-au dorit un exemplu pentru întreaga societate românească", se spune în anunţul Casei Regale.

Pe domeniu există încă un număr de clădiri vechi de mai mică dimensiune, care vor fi restaurate de-a lungul anilor care vor veni, folosind procesul de reconstrucţie drept un mijloc de instruire pentru tinerii români doritori de a-şi însuşi arte şi meserii.

Inaugurarea de marţi, de la castelul regal Săvârşin, a fost urmată de o demonstraţie în aer liber a Asociaţiei Române de Aeromodelism pe peluza din faţa castelului.

Evenimentul de la castelul regal Săvârşin este un eveniment dedicat zilei de naştere a Regelui Mihai I, care a împlinit, duminică, 94 de ani.

Lucrările de restaurare au durat din mai 2007 până în octombrie 2015. Ele s-au desfăşurat după un plan iniţial realizat de arhitectul Casei Regale Şerban Sturdza. Ulterior, la lucrări au contribuit arhitectul Eugen Pănescu şi arhitectul Emilian Cordoş şi a oferit consultanţă profesorul universitar arhitect Augustin Ioan. Specialistul în patrimoniu construit David Baxter a colaborat cu Familia Regală în toţi aceşti opt ani. Principalele companii de construcţie care au lucrat la castel au fost Pro Restauratio din Cluj şi, în anul 2015, ICCO Braşov. Totodată, au colaborat la acest proiect Remus Beleiu şi compania sa de artişti în arta lemnului MobilArt din Arad.

O importantă contribuţie la cei opt ani de lucrări au avut-o angajaţii Casei Regale, precum şi colaboratori externi, din localitatea Săvârşin şi din comune limitrofe, a mai precizat Casa Regală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici