Recomandările intervin în urma unor directive contradictorii date publicului şi jurnaliştilor care au asistat la audierea fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, săptămâna trecută.
În timpul celei de-a doua audieri joi, judecătorul Înaltei Curţi de Justiţie interzisese folosirea Twitter şi altor tipuri de mesaje de către reporteri. El luase astfel o poziţie contrară celei a colegului său Howard Riddle, care autorizase, cu două zile înainte, în primă instanţă, persoanelor prezente să trimită mesaje, inclusiv pe Twitter. Procesul a putut fi astfel urmărit minut după minut.
Înalta Curte a precizat luni că avizul său preliminar va fi urmat de o consultare pe această temă, inclusiv cu presa.
Ea a apreciat că „nu există nicio interdicţie legală privind folosirea de comunicaţii prin mesaje scrise în direct”. Dar judecătorului îi revine dreptul de a autoriza sau nu trimiterea de mesaje Twitter, în funcţie de riscul legat de „buna funcţionare a justiţiei”.
„Regula generală prevede ca telefoanele mobile să fie închise la tribunal”, a amintit judecătorul.
Dar trimiterea de mesaje în tăcere pornind de la un aparat mobil nu interferează cu bunul mers al justiţiei, a apreciat Înalta Curte.
Totuşi, există, potrivit Înaltei Curţi, un risc în cazurile de natură penală „ca martori din afara tribunalului să poată fi informaţi în legătură cu ceea ce s-a întâmplat deja la tribunal”.
Persoanele prezente la tribunal vor trebui deci să ceară permisiunea judecătorului pentru a-şi folosi telefoanele mobile de fiecare dată.
Folosirea Twitter va putea fi restrânsă doar la jurnaliştii prezenţi la proces, pentru a limita interferenţele electronice cu aparatele de înregistrare ale tribunalului sau pentru a evita perturbarea audierii.