Reţeaua Naţională a Muzeelor: Soarta Muzeului Literaturii stă în mâinile Consiliului Local al PMB

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) consideră că soarta Muzeului Naţional al Literaturii Române, ce va fi evacuat din sediul din Bulevardul Dacia, stă în mâinile Consiliului Local al Primăriei Municipiului Bucureşti, care este obligat să ofere soluţii pentru rezolvarea acestei situaţii.

Urmărește
172 afișări
Imaginea articolului Reţeaua Naţională a Muzeelor: Soarta Muzeului Literaturii stă în mâinile Consiliului Local al PMB

Reţeaua Naţională a Muzeelor: Soarta Muzeului Literaturii stă în mâinile Consiliului Local al PMB (Imagine: Shutterstock)

Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, membru al RNMR, este somat de actualul proprietar să evacueze clădirea până pe 15 iunie.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România "recunoaşte dreptul tuturor proprietarilor/ moştenitorilor, demonstrat prin acte juridice, de a reintra în posesia proprietăţilor de care au fost deposedaţi abuziv de regimul comunist" şi "constată în situaţia Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti faptul că suntem puşi în faţa unei probleme de siguranţă naţională, având de-a face cu un patrimoniu unic şi de o valoare inestimabilă care trebuie să fie prioritate zero pentru autoritatea tutelară în subordinea căreia se află instituţia, în detrimentul altor programe şi proiecte de investiţie importante, pentru care există fonduri, dar care nu implică o acţiune de salvare a tezaurului cultural şi literar al ţării".

De asemenea, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România consideră că soarta muzeului şi a colecţiei sale stă în mâinile Consiliului Local al Primăriei Municipiului Bucureşi, "care este obligat să ofere soluţii fezabile şi mature pentru rezolvarea acestui litigiu şi să investească în salvarea acestui patrimoniu prin identificarea unui spaţiu corespunzător pentru găzduirea colecţiei şi a personalului muzeului, prin colaborare cu managementul acestei instituţii".

Mai mult decât atât, RNMR recomandă Consiliului Local al PMB "dispunerea de urgenţă a plăţii chiriei pentru o perioadă de 3 ani din cei 12 ani restanţi, în contextul în care proprietarul actual va acţiona oricum în instanţă Primăria Capitalei pentru acoperirea despăgubirilor ce reies din neplata chiriei pentru tot acest interval de timp. Astfel, dacă se va respecta promisiunea proprietarului, Muzeul va avea la dispoziţie 6 luni pentru a identifica o variantă de spaţiu pentru mutarea colecţiei şi a personalului în vederea asigurării funcţionalităţii instituţiei".

Totodată, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România "constată că actualul management al muzeului, unul nou, nu este vinovat pentru această situaţie, acesta neavând la dispoziţie timpul suficient pentru a-şi pune în aplicare soluţia asumată prin proiectul de management" şi "regretă lipsa de reacţie în toţi aceşti ani a Consiliului Local al PMB şi a fostului management în identificarea unei soluţii la îndemână, care există, ducând muzeul într-o situaţie extremă, foarte delicată şi nemeritată", precum şi "lipsa de viziune şi de opinie a Direcţiei de Cultură a Primăriei Municipiului Bucureşti, care putea deveni un actor important în soluţionarea acestei situaţii dramatice".

Aproximativ 50 de persoane, majoritatea angajaţi ai Muzeului Literaturii, au participat miercuri seară, în Capitală, la un protest faţă de evacuarea instituţiei din sediul de pe Bulevardul Dacia, directorul acesteia, Ioan Cristescu, declarând că a fost deja întreruptă alimentarea cu apă şi că nu mai poate chema oamenii la serviciu.

Întrebat dacă a participat la discuţiile reprezentanţilor municipalităţii cu proprietarul clădirii în care funcţionează muzeul, directorul MNLR, Ioan Cristescu, a răspuns afirmativ, adăugând că proprietarul "nu are de gând să vândă". "Vor, cel mult, să ne lase aici câteva luni. Condiţia ar fi ca primăria să plătească un milion de euro din urmă, pe ultimii trei ani", a spus Cristescu, precizând ca aceasta sumă nu ar reprezenta o datorie.

Directorul MNRL a mai spus că termenul stabilit pentru evacuare este 15 iunie. În opinia lui, acest termen va fi însă mult mai scurt. "Astăzi (miercuri - n.r.) s-a tăiat apa şi nu pot, de mâine, să mai consider muzeul deschis. Nu pot să aduc oameni la serviciu fără apă", a explicat Ioan Cristescu.

Acesta a mai spus că, ulterior, se va ajunge, "probabil, la o formulă de pus sigiliu pe clădire". "Pentru că nu poţi să permiţi cuiva, indiferent că e proprietar...Chiar dacă mă aleg cu dosar penal pentru violarea proprietăţii, mai importantă este apărarea patrimoniului", a adăugat Cristescu.

Directorul MNLR a precizat şi că a discutat cu reprezentanţii Primăriei Capitalei despre viitorul sediu al muzeului, fiind găsite, astfel, "câteva locaţii potrivite", însă nu există, deocamdată, o soluţie definitivă.

Un alt protest cu acelaşi obiect, tot neautorizat, s-a desfăşurat, miercuri, în faţa Primăriei Capitalei, unde, la ora 19.00, s-au adunat circa 10-15 persoane, respectiv câţiva angajaţi ai muzeului, alături de tineri.

Muzeului Naţional al Literaturii Române se află în administrarea municipalităţii bucureştene.

Pe 30 mai, proiectul de suplimentare a bugetului Muzeului Naţional al Literaturii Române cu 2,55 milioane de lei, pentru eliberarea sediului instituţiei, care a fost retrocedat, a fost respins de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

MNLR i-a fost repartizat actualul sediu, din Bulevardul Dacia, nr. 12, în anul 1967. Pregătirile prealabile funcţionării ca instituţie muzeală au durat până în anul 1971, când, de facto, a devenit sediu al instituţiei, cu program de vizitare.

Muzeul adăposteşte un autentic tezaur literar format din manuscrise, cărţi, obiecte personale, obiecte de artă, fotografii, înregistrări audio-video. Acestea redau într-o imagine concentrat metaforică profunzimea, complexitatea şi frumuseţea inefabilă a literaturii române.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici