RETROSPECTIVĂ 2013: Castelul Bran şi Complexul Muzeal Astra din Sibiu - cele mai vizitate muzee din România

Castelul Bran şi Complexul Naţional Muzeal Astra din Sibiu sunt cele mai vizitate instituţii muzeale din România în 2013, atrăgând împreună peste 860.000 de persoane în acest an, potrivit informaţiilor puse la dispoziţia MEDIAFAX de reprezentanţii acestora.

Urmărește
1024 afișări
Imaginea articolului RETROSPECTIVĂ 2013: Castelul Bran şi Complexul Muzeal Astra din Sibiu - cele mai vizitate muzee din România

Castelul Bran şi Complexul Muzeal Astra din Sibiu - cele mai vizitate muzee din România (Imagine: Lucian Muntean/Mediafax Foto)

Castelul Bran a înregistrat în acest an un număr de peste 490.000 de vizitatori, conform estimărilor lui Alexandru Prişcu, directorul Castelului Bran. Acesta a declarat, pentru MEDIAFAX, că, în perioada ianuarie - noiembrie, Castelul Bran a avut un număr de 477.004 de plătitori de bilete, estimarea pentru luna decembrie fiind de 17.290 de vizitatori.

"Având în vedere numărul total de vizitatori din anul 2012, valoarea anului în curs rămâne pe direcţie ascendentă, înregistrându-se o creştere de 5%", a spus Alexandru Prişcu.

El a mai spus că în 2013, din datele centralizate până în luna noiembrie, străinii reprezintă 68% din numărul total al vizitatorilor Castelului Bran, în timp ce vizitatorii români reprezintă un procent de 32%.

De asemenea, Alexandru Prişcu a mai spus că la Castelul Bran au fost organizate mai multe evenimente private, dintre care 90% au fost dedicate unor companii, iar 10% unor persoane fizice. El a mai precizat că nu poate dezvălui informaţii privind personalităţile care au vizitat Castelul Bran în acest an, din cauza clauzelor de confidenţialitate.

Pe locul al doilea în clasamentul celor mai vizitate muzee din România în 2013 s-a situat Complexul Naţional Muzeal Astra din Sibiu, care are în componenţă Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, Muzeul de Etnografie Universală "Franz Binder", Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Săsească "Emil Sigerus", Muzeul Civilizaţiei Transilvane "Astra" şi Studioul "Astra" Film.

Astfel, Complexul Muzeal Astra a avut în perioada 1 ianuarie - 1 decembrie un număr total de 367.849 de vizitatori, după cum au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii instituţiei. Aceştia au precizat că în anul 2012 Complexul Astra a avut 409.650 de vizitatori.

Printre personalităţile care au trecut pragul muzeului Astra în ultimii doi ani şi au scris în cartea de impresii se numără: principele Nicolae al României (pe 13 decembrie 2012), generalul David Richards, şeful marelui stat major al armatei britanice (16 septembrie 2012) şi Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (pe 17 mai 2013).

Locul al treilea în topul celor mai vizitate instituţii muzeale din România este ocupat de Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" din Bucureşti şi de Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Capitală, cu câte 350.000 de vizitatori.

Astfel, Dumitru Murariu, directorul general al Muzeului Antipa, a declarat, pentru MEDIAFAX, că estimează un număr total de aproximativ 350.000 de vizitatori în acest an.

"Numărul mare de vizitatori a fost influenţat şi de acea expoziţie inedită - «The Human Body»", a spus Dumitru Murariu, precizând că în 2012 Muzeul Antipa a avut mai mulţi vizitatori, respectiv în jur de 400.000 de vizitatori, aceştia fiind interesaţi de cum arată instituţia după renovare. Muzeul Antipa a fost închis pentru renovare şi modernizarea expoziţiei permanente în ianuarie 2009 şi redeschis pe 17 septembrie 2011.

În afară de expoziţia "The Human Body", Muzeul Antipa a mai găzduit în acest an un eveniment foarte important. "Am găzduit pe 1 şi 2 noiembrie o conferinţă europeană. Există o reţea a muzeelor, NEMO - Network of European Museum Organisations, şi am găzduit această conferinţă europeană de muzeologie cu gândul ca participanţii să şi vadă Muzeul Antipa, pentru că suntem într-o evaluare de eventuale premiere pentru 2014. Dar sunt mai mulţi aplicanţi şi nu vom şti rezultatul până pe 26 aprilie, la Glasgow", a explicat Dumitru Murariu.

Pe de altă parte, şi Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Capitală a atras în acest an un număr de aproximativ 350.000 de vizitatori, după cum au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii instituţiei. Faţă de 2012, în acest an a crescut numărul de vizitatori la Muzeul Satului cu aproximativ 15%.

"Avem până în acest moment (20 decembrie, n.r.) 348.200 de vizitatori, dintre care 190.000 de vizitatori străini. Până la finalul anului estimăm să trecem de 350.000 de vizitatori la sediu, în condiţiile în care noi mai avem încă un muzeu în subordine, Muzeul Costumului Popular, din Palatul Parlamentului, şi am avut şi expoziţii în străinătate, la Veneţia, la Tel Aviv, la Marsilia şi în Turcia, la care am avut chiar peste 10.000 de vizitatori", au explicat reprezentanţii Muzeului Satului.

Potrivit acestora, evenimentul cu cel mai mare număr de vizitatori de la Muzeul Satului a fost Târgul de Sfântul Dumitru, care a numărat 11.000 de vizitatori în două zile. Totodată, punctul forte al Muzeului Satului în anul 2013 a fost reprezentat de expoziţii şi de programele pentru copii.

Pe de altă parte, Muzeul Satului a fost foarte vizitat în acest an şi de delegaţii oficiale. "Am avut 116 delegaţii, dintre care 2001 de persoane foarte importante", au spus reprezentanţii Muzeului Satului. Printre personalităţile care au vizitat instituţia în acest an s-au numărat Evelin Ilves, Prima Doamnă a Estoniei, Yang Kun, preşedintele Comitetului pentru Audit şi Inspecţie al Republicii Coreea, şi Ha Hung Cuong, ministrul Justiţiei din Republica Socialistă Vietnam.

Pe de altă parte, în 2013, şi Complexul Muzeal Peleş-Pelişor din Sinaia s-a regăsit în planurile culturale ale turiştilor, atrăgând până la 1 octombrie un număr total de 246.310 de vizitatori, dintre care 75% au fost români, iar 25% străini. Până la sfârşitul anului 2013, reprezentanţii complexului muzeal estimează un număr total de 285.500 vizitatori, după cum au declarat aceştia pentru MEDIAFAX.

"Numărul turiştilor din acest an este în scădere uşoară comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut (aproximativ 2%), ca urmare a faptului ca etajul al doilea al castelului Peleş (numit mansardă) a fost închis în luna iunie pentru conservare", au explicat reprezentanţii instituţiei muzeale.

În acest an, complexul muzeal a primit vizita Primei Doamne a Estoniei, Evelin Ilves, a Şefului Statului Major al Forţelor Navale Franceze, amiral Bernard Rogel, a numeroşi reprezentanţi ai Corpului Diplomatic acreditaţi în Romania, dar şi a unor personalităţi precum soprana Angela Gheorghiu, vedeta de televiziune Andreea Marin, actorul Vladimir Găitan şi cântăreţul Connect-R.

Foarte vizitat în 2013 a fost şi Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) din Bucureşti, reprezentaţii instituţiei declarând pentru MEDIAFAX că estimează un număr de aproximativ 115.000 vizitatori până la finalul anului. În jur de 85% din vizitatori au fost de naţionalitate română, iar restul de 15% au fost străini, conform estimărilor reprezentanţilor MNIR.

În acest an, MNIR şi-a dublat numărul de vizitatori, comparativ cu 2012, când expoziţiile muzeului au fost admirate de aproximativ 50.000 de persoane. Printre "hit-urile" din acest an ale MNIR s-a numărat şi "Comorile Chinei", care a fost considerată drept una dintre cele mai importante expoziţii străine prezentate vreodată în România.

În anul 2013, la evenimentele MNIR au participat şi personalităţi din sfera publică, membri ai corpului diplomatic sau oficiali ai României, între care: principesa Margareta, principele Radu, principele Nicolae, premierul Victor Ponta, dar şi ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Huo Yuzhen, ambasadorul Republicii Franceze în România, Philippe Gustin, şi ambasadorul Republicii Italiene în România, Diego Brasioli.

Alte două instituţii muzeale de referinţă în 2013 au fost Muzeul Naţional de Artă al României şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) a avut în acest an un număr de 90.000 de vizitatori, potrivit estimărilor reprezentanţilor MNAR. Aceştia au declarat, pentru MEDIAFAX, că aproximativ o cincime din vizitatori sunt străini.

Totodată, numărul de vizitatori a crescut în acest an cu apoximativ 20% faţă de anul trecut, când MNAR a atras 75.600 de vizitatori.

Cel mai proeminent vizitator de anul acesta al MNAR a fost Prinţul Charles al Marii Britanii, care, pe 3 iunie, a inaugurat Muzeul Colecţiilor de Artă, alături de premierul Victor Ponta. De asemenea, Maria Băsescu este oaspete frecvent la vernisajele MNAR, după cum au precizat reprezentanţii instituţiei.

O altă instituţie muzeală importantă a Capitalei a fost în 2013 Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Astfel, 37.562 de vizitatori au văzut expoziţia permanentă a Muzeului Ţăranului Român până la 30 noiembrie, după cum au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii muzeului. Aceştia estimează că până la sfârşitul anului numărul vizitatorilor expoziţiei permanente a instituţiei va trece de 40.000.

Printre personalităţile care au vizitat Muzeul Ţăranului Român în acest an s-au numărat: Maria Băsescu, Peter Hurley, Mircea Daneliuc, Lucian Pintilie, Victor Rebengiuc, Grigore Leşe, Radu Gabrea, Marie France Ionesco, Mitică Popescu, Adrian Năstase, Daniel Barbu, Luminiţa Gheorghiu, Andrei Pleşu, Vintilă Mihăilescu, Stelian Tănase, Dinu Zamfirescu, Sorin Dumitrescu, Răzvan Theodorescu etc..

De asemenea, au vizitat muzeul aproape jumătate din ambasadorii acreditaţi la Bucureşti, după cum au mai precizat pentru MEDIAFAX reprezentanţii instituţiei muzeale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici