RETROSPECTIVĂ 2013: De la Picasso la Brâncuşi, arta poate fi decadent de scumpă, dar şi "curativă"

2013 a fost un an decadent în artă, având în vedere preţurile uriaşe cu care au fost adjudecate lucrări ale unor artişti ca Pablo Picasso şi Francis Bacon, fără a ignora însă valorile unor opere ale lui Brâncuşi. Şi tot arta este cea care ar putea salva cel mai mare oraş american aflat în faliment.

Urmărește
669 afișări
Imaginea articolului RETROSPECTIVĂ 2013: De la Picasso la Brâncuşi, arta poate fi decadent de scumpă, dar şi "curativă"

RETROSPECTIVĂ: De la Picasso la Brâncuşi, arta poate fi decadent de scumpă, dar şi "curativă"

2013 - UN AN AL RECORDURILOR PE PIAŢA DE ARTĂ MONDIALĂ

1. "Le Rêve" de Pablo Picasso - 155 de milioane de dolari

Miliardarul american Steven A. Cohen, un avid colecţionar de artă, a cumpărat cu 155 de milioane de dolari tabloul "Le Reve", o operă care o reprezintă pe Marie-Thérèse Walter, tânăra amantă a artistului Pablo Picasso. Această lucrare a fost cumpărată în luna martie de Steven A. Cohen de la proprietarul de cazinouri Steve Wynn, în cadrul unei tranzacţii private, după cum relata la momentul respectiv bloomberg.com. "Le Rêve" a fost cea mai scumpă operă de artă vândută pe piaţa internaţională de artă în acest an, conform huffingtonpost.com.

2. "Three Studies of Lucien Freud" de Francis Bacon - 142 de milioane de dolari

Tripticul "Three Studies of Lucien Freud", pictat de Francis Bacon în 1969, a fost adjudecat pentru suma record de 142 milioane de dolari, la o licitaţie organizată în noiembrie de casa Christie's, la New York, devenind opera de artă cel mai scump vândută vreodată la o licitaţie publică. Opera este formată din trei tablouri în care Lucian Freud, artistul şi prietenul lui Francis Bacon, apare în trei ipostaze diferite. A fost pentru prima dată când această lucrare a fost scoasă la licitaţie, fiind cumpărată de un client care a preferat să îşi păstreze anonimatul.

3. "Silver Car Crash (Double Disaster)" de Andy Warhol - 105 milioane de dolari

Opera "Silver Car Crash (Double Disaster)", de Andy Warhol, a fost vândută cu 105 milioane de dolari la o licitaţie organizată în noiembrie, la New York, stabilind un nou record de preţ pentru o operă creată de acest artist american, după cum a anunţat la momentul respectiv casa Sotheby's. Lucrarea face parte dintr-o serie intitulată "Death and Disaster", creată de Andy Warhol în 1963.

4. "Balloon Dog (Orange)" de Jeff Koons - 58,4 milioane de dolari

O sculptură de Jeff Koons, înaltă de 3,6 metri, reprezentând un câine, realizată din oţel, a fost vândută cu preţul record de 58,4 milioane de dolari la o licitaţie organizată de casa Christie's, în noiembrie, la New York, devenind astfel cea mai scumpă operă creată de un artist în viaţă. Sculptura "Balloon Dog (Orange)", de Jeff Koons, a fost realizată pentru a semăna cu jucăriile confecţionate din baloane pe care clovnii le creează la petrecerile pentru copii. Opera face parte dintr-o serie de cinci sculpturi identice, realizate însă în culori diferite.

5. "Number 19, 1948" de Jackson Pollock - 58,3 milioane de dolari

Tabloul "Number 19, 1948" a fost vândut cu 58,3 milioane de dolari, la o licitaţie organizată de casa Christie's, în luna mai, la New York. Opera este realizată în tehnica denumită "dripping", folosită îndelung de artistul american şi care constă în a face vopseaua să picure pe o pânză, dintr-un recipient găurit. Deşi a stabilit un nou record de preţ pentru operele lui Pollock vândute la licitaţie, "Number 19, 1948" a fost departe de recordul pentru o lucrare a artistului (140 milioane de dolari), care a fost stabilit în anul 2006, într-o tranzacţie privată.

6. "Coca-Cola (3)" de Andy Warhol - 57,2 milioane de dolari

Tabloul "Coca-Cola (3)", care prezintă în alb-negru o sticlă cu celebra băutură carbogazoasă cu dimensiunile de 1,7 metri x 1,3 metri, a fost vândut cu 57,2 milioane de dolari, în noiembrie, la New York, la o licitaţie organizată de casa Sotheby's. Pictat de Andy Warhol în 1962, tabloul aparţinea unui colecţionar privat de aproape 20 de ani.

7. "Woman with Flowered Hat" de Roy Lichtenstein - 56,1 milioane de dolari

Lucrarea "Woman with Flowered Hat", realizată de Roy Lichtenstein în 1963, a fost vândută cu 56,1 milioane de dolari la o licitaţie organizată în mai, la New York, de Christie's. Executată în stilul pop art ce pare desprins din romanele grafice, specific artistului Roy Lichtenstein, "Woman with Flowered Hat" este inspirată de portretul realizat de Pablo Picasso iubitei sale Dora Maar.

8. "Dustheads" de Jean-Michel Basquiat - 48,8 milioane de dolari

Tabloul "Dustheads", o lucrare de tip graffiti, a fost vândut cu suma de 48,8 milioane de dolari, la o licitaţie organizată de casa Christie's, în luna mai, la New York, stabilind un nou record pentru o operă a artistului Jean-Michel Basquiat.

9. "Untitled (No. 11)" de Mark Rothko - 46,1 milioane de dolari

Tabloul "Untitled (No. 11)" - o lucrare realizată în portocaliu şi alb de pictorul expresionist abstract american Mark Rothko - a fost vândut cu 46,1 milioane de dolari, în cadrul unei licitaţii organizate la New York, în noiembrie, de Christie's.

10. "Saying Grace" de Norman Rockwell - 46 de milioane de dolari

Tabloul "Saying Grace", de Norman Rockwell, a fost vândut, pentru suma de 46 de milioane de dolari, în cadrul unei licitaţii organizate de casa Sotheby's la New York, în decembrie. Pictura "Saying Grace", ce înfăţişează o familie menonită care se roagă într-un restaurant, a apărut în 1951 pe coperta revistei americane The Saturday Evening Post, care a fost votată de cititori coperta preferată a anului.

ROMÂNI PE PIAŢA INTERNAŢIONALĂ DE ARTĂ ÎN 2013

Constantin Brâncuşi continuă să fie cel mai tranzacţionat artist român pe piaţa de artă mondială. Sculptura "L'enfant endormi", de Constantin Brâncuşi, a fost vândută pentru 828.477 de euro (668.450 de lire sterline), la o licitaţie organizată în februarie, la Londra, de casa Sotheby's. În plus, o schiţă realizată de Brâncuşi - "Studiu pentru domnişoara Pogany" - a fost vândut la o licitaţie din iunie, la Londra, pentru suma de 1.531.400 de euro, potrivit Topului 100 cei mai valoroşi pictori români.

Al doilea loc în acest top este ocupat de pictorul Victor Brauner, fondator al avangardismului românesc. Opera sa "Cazul straniu al domnului K" a fost vândută la licitaţia Calmels - Cohen, în aprilie 2003, la Paris, cu suma de 700.000 de euro. Victor Brauner este în prezent cel mai bine cotat pictor român. Lucrarea sa "Al şaptelea simţ" (1948) a fost adjudecată pentru 308.458 de euro la casa Sotheby's din Londra, la licitaţia de artă suprarealistă din februarie 2013.

Un alt artist român care a avut un parcurs ascendent constant pe piaţa internaţională de artă este Adrian Ghenie, reprezentant al noului val al artei vizuale româneşti. Tabloul său "Regele" a fost vândut la o licitaţie din iunie 2013, de la Londra, cu 212.238 de euro. Totodată tabloul "Dr. Mengele 2", al pictorului Adrian Ghenie, a fost vândut pentru 140.747 de euro la Licitaţia de artă contemporană organizată în februarie, la Londra, de Sotheby's, după cum informa la momentul respectiv casa de licitaţii Artmark.

ARTA - "CURATIVĂ" PENTRU DETROIT, CEL MAI MARE ORAŞ DIN SUA CARE A INTRAT OFICIAL ÎN FALIMENT

Autorităţile oraşului Detroit au anunţat în luna iunie că analizează posibilitatea plătirii datoriilor publice prin scoaterea la vânzare a 38 de tablouri celebre din colecţia Detroit Institute of Arts-DIA (unul dintre cele mai prestigioase muzee americane), care ar putea aduce municipalităţii suma de 2,38 miliarde de dolari.

Doar "La Fenêtre" de Matisse şi un "Autoportret" de Van Gogh, aflate în colecţia muzeului, sunt estimate la sume cuprinse între 100 milioane de dolari şi 150 milioane de dolari. Lichidarea integrală a colecţiilor muzeului, care adăposteşte 66.000 de opere de artă şi obiecte de mare valoare, începând cu tablouri de Munch, Dürer, Bruegel, Rembrandt, Van Eyck, Matisse, Delacroix, Van Gogh, Picasso, Tintoret, Diego Rivera şi Andy Warhol, ar genera o sumă de 15 miliarde de dolari, potrivit relatărilor din presa americană.

Totodată, casa de licitaţii Christie's a emis în luna decembrie un raport preliminar, comandat de municipalitatea Detroitului, şi a evaluat o parte din colecţia de artă a DIA, care a fost cumpărată cu fonduri ale oraşului, la o sumă cuprinsă între 452 şi 866 de milioane de dolari. Casa de licitaţii a propus şi cinci strategii pentru monetizarea colecţiei de artă, fără a fi luată în calcul vânzarea sa directă.

2013 - ANUL ÎN CARE AMAZON S-A LANSAT ÎN TRANZACŢIONAREA DE ARTĂ

Amazon, cel mai mare retailer online din lume, care comercializează cărţi, tablete şi vin, s-a lansat în luna august şi în domeniul vânzării de opere de artă.

Amazon este intermediar între cumpărători şi galeriile şi comercianţii de opere de artă prin intermediul www.amazon.com/art, unde, în momentul lansării acestei platforme, au fost scoase la vânzare peste 40.000 de lucrări. Cea mai scumpă era pictura "Fragment de Nymphéas", de Claude Monet, care a fost scoasă la vânzare la preţul de 2,5 milioane de dolari şi care nu se mai regăseşte în prezent printre lucrările disponibile pentru a fi achiziţionate.

Printre lucrările scoase la vânzare pe noua platformă a Amazon se găseşte şi "Fără titlu" (1962) de Victor Brauner, care poate fi achiziţionată pentru 3.750 de dolari.

Noul serviciu oferit de Amazon este o dovadă a faptului că piaţa de artă începe să urmeze şi un alt drum decât cel tradiţional, deşi primele semne în acest sens au fost oferite de tranzacţionarea unor lucrări mai mult sau mai puţin valoroase pe site-uri precum eBay.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici