- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (30.12.2018, 11:40)
- Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
RETROSPECTIVĂ 2018 | Anul în care au murit multe personalităţi de talie mondială. Aretha Franklin, Stephen Hawking şi Anthony Bourdain, printre marii dispăruţi
Cântăreţele Aretha Franklin şi Dolores O’Riordan, soprana Montserrat Caballe, muzicianul Charles Aznavour, astrofizicianul Stephen Hawking, vedeta gastronomiei Anthony Bourdain, DJ Avicii, scriitorii Philip Roth şi V. S. Naipaul se numără printre marii dispăruţi ai anului 2018.
Urmărește
523 afișări
RETROSPECTIVĂ 2018 | Anul în care au murit multe personalităţi. Aretha Franklin, Stephen Hawking şi Anthony Bourdain, printre marii dispăruţi
Ianuarie:
5 ianuarie - John Young (87 de ani). Legendarul astronaut a ajuns pe Lună şi a comandat primul zbor cu o navetă spaţială americană.
7 ianuarie - France Gall (70 de ani). Cântăreaţa franceză, autoarea hitului "Poupée de cire, poupée de son", a câştigat concursul muzical Eurovision în 1965.
10 ianuarie - Doreen Tracey (74 de ani). Fost copil star, a jucat unul dintre muschetari în "The Mickey Mouse Club" din anii 1950.
12 ianuarie - John V. Tunney (83 de ani). Campania sa pentru un loc în senatul SUA a fost sursă de inspiraţie pentru filmul regizat în 1972 de Robert Redford "The Candidate".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ești de acord ca Iohannis să rămână în funcție, deși mandatul lui expiră pe 21 decembrie? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Analiză: De ce trebuie să vindem motorina, energia şi gazul la preţuri aliniate la UE
-
ÎCCJ respinge cererea lui George Simion împotriva hotărârii CCR de anulare a alegerilor prezidenţiale
-
Probleme la reţelele de socializare ale Meta. Facebook, Instagram şi Whatsapp au picat în România
15 ianuarie - Dolores O’Riordan (46 de ani). Cântăreaţa a fost solista trupei The Cranberries, care a dominat anii 1990, alături de legende ca Pearl Jam, Smashing Pumpkins şi Nirvana.
- Edwin Hawkins (74 de ani). Starul gospel a fost celebru pentru hitul "Oh Happy Day".
17 ianuarie - Ed Moses (91 de ani). Un prolific pictor abstracţionist, a fost unul dintre fondatorii colectivului de artişti Cool School şi a influenţat scena culturală modernă din Los Angeles.
19 ianuarie - Dorothy Malone (93 de ani). Actriţă de televiziune celebră în anii 1960, mai ales prin rolul din serialul "Peyton Place".
20 ianuarie - Paul Bocuse (91 de ani). Un superstar şi ambasador mondial al gastronomiei franceze moderne, deţinător a trei stele Michelin fără întrerupere din 1965, a lansat concursul Bocuse d'Or, în 1987, la Lyon, o competiţie în care s-au afirmat mulţi bucătari ce ulterior au devenit nume mari în domeniu. Concursul Bocuse d'Or este considerat un campionat mondial al maeştrilor bucătari.
22 ianuarie - Ursula K. Le Guin (88 de ani). Scriitoarea americană a făcut parte din elita autorilor de science fiction şi fantasy şi este celebră mai ales pentru trilogia sa "Earthsea".
27 ianuarie - Ingvar Kamprad (91 de ani). Omul de afaceri a fost fondatorul Ikea, lider mondial în comercializarea de mobilier şi decoraţiuni interioare.
Februarie:
1 februarie - Dennis Edwards (74 de ani). Artist recompensat cu Grammy, a fost membru al celebrului grup The Temptations.
4 februarie - John Mahoney (77 de ani). Actor devenit celebru cu rolul din show-ul TV de succes "Frasier".
9 februarie - John Gavin (86 de ani). A jucat în filme ca "Spartacus" şi "Psycho", înainte de a deveni ambasador al SUA în Mexic, în administraţia Ronald Reagan.
13 februarie - prinţul consort Henrik al Danemarcei (83 de ani). A fost soţul reginei Margrethe a II-a.
14 februarie - Ruud Lubbers (78 de ani). Fost premier al Olandei, a ajutat la înfiinţarea Uniunii Europene.
24 februarie - Sridevi (54 de ani). Star la Bollywood, a jucat în unele dintre cel mai de succes filme în anii 1980 şi 1990.
28 februarie - Harvey Schmidt (88 de ani). Compozitorul "The Fantasticks", cel mai longeviv musical din istorie. A fost lansat în 1960 şi încă se mai joacă pe Broadway.
Martie:
4 martie - Russell Solomon (92 de ani). Fondatorul lanţului de magazine de muzică Tower Records, a adus un element de modernitate comerţului cu muzică.
14 martie - Stephen Hawking (76 de ani). Fizicianul a fost cel mai celebru om de ştiinţă britanic al vremurilor actuale, un geniu care şi-a dedicat viaţa descoperirii secretelor Universului.
28 martie - Peter Munk (90 de ani). A fondat Barrick Gold, cea mai mare companie de exploatare a zăcămintelor aurifere din lume.
29 martie - Anita Shreve (71 de ani). Romancieră de succes, este cunoscută pentru cărţile "Soţia pilotului/ The Pilot’s Wife", "Mărturia/ Testimony" şi "Valurile iubirii/ The Weight of Water".
Aprilie:
2 aprilie - Winnie Madikizela-Mandela (81 de ani). A fost soţie a lui Nelson Mandela şi activistă anti-apartheid.
5 aprilie - Isao Takahata (82 de ani). Regizorul japonez a fost cofondator al studioului de animaţie Ghibli şi celebru pentru filmul "Hotaru no haka/ Grave of the Fireflies".
10 aprilie - Yvonne Staples (80 de ani). Cântăreaţa americană a fost vocea baritonală din grupul The Staple Singers, care a ajuns în topurile muzicale cu hitul "I'll Take You There", în 1972, la puţin timp după ce cucerise publicul cu o altă piesă de succes, "Respect Yourself".
11 aprilie - Mitzi Shore (87 de ani), A fost proprietara clubului Comedy Store din Los Angeles şi o figură influentă a genului stand-up, timp de peste patru decenii.
14 aprilie - Milos Forman (86 de ani). Cineastul ceh este, printre altele, autorul filmelor "Zbor deasupra unui cuib de cuci/ One Flew Over the Cuckoo’s Nest" şi "Amadeus", premiate cu Oscar.
17 aprilie - Barbara Bush (92 de ani). Fostă primă doamnă a SUA, soţia preşedintelui George H. W. Bush.
20 aprilie - DJ Avicii (28 de ani). Nominalizat la Grammy, a dominat muzica electronică a ultimilor ani, cu milioane de fani în toată lumea.
21 aprilie - Verne Troyer (49 de ani). A interpretat, printre altele, versiunea în miniatură a Dr. Evil, "Mini-Me", în seria "Austin Powers".
26 aprilie - Charles Neville (79 de ani). Saxofonistul a făcut parte din orchestra lui B.B. King şi apoi a devenit celebru cu formaţia Neville Brothers.
Mai
8 mai - Anne V. Coates (92 de ani). Monteur de film premiat cu Oscar, a lucrat la pelicule celebre precum "Lawrence of Arabia", "The Elephant Man" şi "Fifty Shades of Grey".
13 mai - Margot Kidder (69 de ani). A jucat rolul Lois Lane, alături de Christopher Reeve, în franciza "Superman" din anii 1970 - 1980.
20 mai - Patricia Morison (103 de ani). Actriţa a fost un nume de marcă pe Broadway şi a apărut în filme alături de Spencer Tracy şi Katharine Hepburn.
22 mai - Philip Roth (85 de ani). Autor a peste 31 de romane, a fost printre marii scriitori care nu au primit niciodată un premiu Nobel pentru literatură. Însă, autorul a primit un număr impresionant de premii literare, inclusiv Pulitzer pentru "Pastorala americană/ American Pastoral" (1997).
26 mai - Alan Bean (86 de ani). Fost astronaut, membru al misiunii Apollo 12, a fost al patrulea om care a păşit pe Lună. Ulterior a devenit pictor.
29 mai - Madiha Yousri (97 de ani). Actriţă egipteană, celebră pentru rolurile din pelicule devenite clasice în cinematografia celei de-a doua jumătăţi a secolului al 20-lea.
Iunie
3 iunie - Georg von Tiesenhausen (104 ani). Era ultimul membru al echipei care a conceput rachetele cu care a fost lansat programul spaţial american, dar a lucrat anterior şi pentru nazişti.
5 iunie - Kate Spade (55 de ani). Designer de modă, celebră în special pentru genţile sale.
6 iunie - Jimmy Gonzalez (67 de ani). A fost liderul grupului Tejano Jimmy Gonzalez y Grupo Mazz, premiat cu Grammy.
8 iunie - Anthony Bourdain (61 de ani). Maestru bucătar, vedetă de televiziune care a inspirat milioane de fani cu pasiunea pentru gastronomie şi aventură.
18 iunie - Kazuo Kashio (89 de ani). Unul dintre cei patru fraţi care au fondat Casio Computer Co., compania japoneză care produce ceasurile G-Shock.
22 iunie - Vinnie Paul (54 de ani). Cofondator şi toboşar al trupei de heavy metal Pantera.
27 iunie - Joseph Jackson (89 de ani). Tatăl lui Michael Jackson, Janet Jackson şi celorlalţi fraţi, care a contribuit la lansarea unei dinastii muzicale.
29 iunie - Steve Ditko (90 de ani). Artist Marvel Comics care l-a oferit lumii pe Omul Păianjen/ Spider-Man.
Iulie
5 iulie - Claude Lanzmann (92 de ani). Regizorul şi scriitorul francez, premiat cu un Urs de Aur, a fost realizatorul documentarului "Shoah". Realizată pe parcursul a 11 ani, din 1974 până în 1985, pelicula, cu o durată de nouă ore şi jumătate, este considerată unul dintre cele mai importante filme despre Holocaust din toate timpurile.
13 iulie - Nancy Sinatra Sr. (101 ani). A fost iubita din adolescenţă a lui Frank Sinatra, prima dintre soţiile acestuia şi mamă a trei dintre copiii starului.
25 iulie - Sergio Marchionne (66 de ani). Fost CEO al companiei Fiat Chrysler.
August
6 august - Joel Robuchon (73 de ani). Considerat "maestrul bucătar al secolului", proprietar de restaurante recompensate cu trei stele Michelin şi mentorul lui Gordon Ramsay
11 august - V.S. Naipaul (85 de ani). Născut în Trinidad, de origine indiană din partea tatălui, Naipaul este celebru pentru cărţi precum "A House for Mr Biswas" (1961) şi "In A Free State", recompensată cu premiul Man Booker în 1971
16 august - Aretha Franklin (76 de ani). De nedisputat, "regina muzicii soul", simbol cultural mondial. A lansat hituri precum "Think", "I Say a Little Prayer", "Respect".
18 august - Kofi Annan (80 de ani). Diplomat charismatic, prima persoană de culoare care a devenit secretar general al Organizaţiei Naţiunilor Unite.
22 august - Ed King (68 de ani). A fost chitarist al trupei Lynyrd Skynyrd, a ajutat la lansarea unor hituri precum "Sweet Home Alabama".
25 august - John McCain (81 de ani). Senator american, veteran de război, a candidat la preşedinţia SUA.
26 august - Neil Simon (91 de ani). Dramaturg, maestru al comediei, figură a influentă a Broadway-ului, celebru pentru piese precum "Desculţ în parc" şi trilogia "Brighton Beach".
30 august - Iosif Kobzon (80 de ani). Star al muzicii ruseşti, poreclit "Sinatra sovietic".
Septembrie
6 septembrie - Burt Reynolds (82 de ani). Legendă a Hollywood-ului, cunoscut pentru roluri în filme ca "Smokey şi Banditul", "Boogie Nights" şi "Deliverance".
7 septembrie - Mac Miller (26 de ani). Cântăreţul american de muzică rap a debutat în anul 2011 şi era celebru pentru versurile sale în care vorbea despre subiecte diverse, de la depresie la consum de droguri.
19 septembrie - Gamil Ratib (92 de ani). Actorul franco-egiptean era celebru mai ales pentru rolurile negative şi de aristocrat interpretate în filme.
19 septembrie - Arthur Mitchell (84 de ani). Balerin la New York City Ballet în anii 1950, a pus bazele Dance Theatre of Harlem.
28 septembrie - Joe Masteroff (98 de ani). Scriitor premiat cu Tony, autor al celebrului spectacol "Cabaret".
29 septembrie - Otis Rush (84 de ani). Chitarist de blues legendar, a influenţat vedete precum Carlos Santana, Eric Clapton, Led Zeppelin.
Octombrie
1 octombrie - Charles Aznavour (94 de ani). Una dintre celebrele voci ale muzicii franceze, supranumit "Sinatra francez". Era unul dintre cei mai simpatizaţi şi mai longevivi cântăreţi francezi, a apărut în peste 60 de filme şi a compus peste 1.000 de cântece, din care aproximativ 150 în limba engleză, 100 în italiană, 70 în spaniolă şi 50 în germană.
3 octombrie - Leon Max Lederman (96 de ani). Fizician experimental, a câştigat premiul Nobel în 1988 pentru munca sa privind particulele subatomice. A inventat expresia "particula lui Dumnezeu".
4 octombrie - Will Vinton (70 de ani). Premiat cu Oscar, animatorul a inventat Claymation, un tip de animaţie stop-motion.
6 octombrie - Montserrat Caballe (85 de ani). Soprana spaniolă a fost prezentă pe cele mai mari scene ale lumii, inclusiv alături de vedete precum Luciano Pavarotti şi Placido Domingo. Împreună cu Freddie Mercury a interpretat melodia "Barcelona", devenită imn pentru Jocurile Olimpice din 1992.
15 octombrie - Paul G. Allen (65 de ani). A fost cofondator al companiei Microsoft alături de prietenul lui din copilărie Bill Gates. Miliardarul filantrop a investit în protejarea mediului, transport spaţial, arte, cultură şi sport.
16 octombrie - Dennis Hof (72 de ani). Proprietar de bordeluri legale în Nevada, a câştigat un mandat pentru Partidul Republican la alegerile legislative pentru Congresul american organizate în noiembrie.
21 octombrie - Earl Bakken (94 de ani). Electronist, a creat primul pacemaker extern portabil şi a cofondat una dintre cele mai mari companii de dispozitive medicale, Medtronic.
24 octombrie - Tony Joe White (75 de ani). Star al muzicii country şi blues, celebru pentru hituri ca "Polk Salad Annie" şi "Rainy Night in Georgia".
Noiembrie
2 noiembrie - Raymond Chow (91 de ani). Legendar producător de film din Hong Kong, a contribuit la popularizarea unor vedete precum Bruce Lee şi Jackie Chan şi a adus Ţestoasele mutante Ninja pe marile ecrane.
3 noiembrie - Sondra Locke (73 de ani). Actriţa şi regizoarea americană a devenit celebră cu rolul din filmul "The Heart is a Lonely Hunter" (1968), pentru care a primit o nominalizare la premiile Oscar.
11 noiembrie - Douglas Rain (90 de ani). Actorul canadian şi-a împrumutat vocea computerului HAL 9000, predecesorul inteligenţei artificiale, în filmul lui Stanley Kubrick "2001: A Space Odyssey".
12 noiembrie - Stan Lee (95 de ani). A fost inteligenţa creativă care a revoluţionat lumea benzilor desenate şi a introdus la Hollywood supereroi de succes precum Omul Păianjen, Cei Patru Fantastici şi Incredibilul Hulk.
13 noiembrie - Katherine MacGregor (93 de ani). A interpretat mama bârfitoare Harriet Oleson din producţia TV de succes "Little House on the Prairie".
15 noiembrie - Roy Clark (85 de ani). Starul country a devenit celebru pentru hituri precum "Yesterday When I was Young" şi "Honeymoon Feeling".
16 noiembrie - William Goldman (87 de ani). Scriitorul a fost premiat cu Oscar pentru scenariul original "Butch Cassidy and the Sundance Kid" (1969) şi adaptarea "All the President’s Men".
19 noiembrie - Ali Rodriguez (81 de ani). Simbol al revoluţiei socialiste din Venezuela, fost diplomat de top.
23 noiembrie - Robert "Rob" McNair (81 de ani). Fondator şi proprietar al Houston Texans, figură influentă în fotbalul american.
23 noiembrie - Nicholas Roeg (90 de ani). Regizorul britanic era cunoscut pentru producţii precum "Don't Look Now/Nu privi acum", "Performance/Gangster şi rock star". A avut o carieră de peste 60 de ani în cinematografie şi a devenit cunoscut pentru stilul său original şi controversat.
26 noiembrie - Bernardo Bertolucci (77 de ani). A fost celebrat în lumea întreagă pentru pelicule ca "Ultimul Tango la Paris", "Conformistul/ Il Conformista" şi a primit premiul Oscar pentru pelicula "Ultimul împărat/ The Last Emperor".
26 noiembrie - Stephen Hillenburg (57 de ani). A fost creatorul personajului animat SpongeBob Pantaloni Pătraţi.
30 noiembrie - George H.W. Bush (94 de ani). Al 41-lea preşedinte al SUA (1989 - 1993)
Decembrie
7 decembrie - Belisario Betancur (95 de ani). Fost preşedinte al Columbiei, al 26-lea, în perioada 1982 - 1986.
13 decembrie - Nancy Wilson (81 de ani). Cântăreaţa de muzică soul şi jazz, premiată cu trei Grammy, a fost celebră pentru hituri precum "Guess Who I Saw Today" şi "(You Don't Know) How Glad I Am" şi care a fost o sursă de inspiraţie pentru cântăreţe ca Nnenna Freelon, Patti Labelle şi Anita Baker.
17 decembrie - Galt MacDermot (89 de ani). Compozitorul canadian a realizat muzica spectacolului "Hair", rămas în istorie ca una dintre cele mai influente producţii puse în scenă pe Broadway, New York
17 decembrie - Penny Marshall (75 de ani). Regizoarea americană a fost celebră pentru filme precum "Big" şi "A League of their Own", ambele cu Tom Hanks.
20 decembrie - Donald Moffat (87 de ani) Celebru pentru rolurile din filme precum "Clear and Present Danger", "The Thing" şi "The Right Stuff".
27 decembrie - Frank Adonis (83 de ani) Actorul american era cunoscut pentru rolurile din filmele "Taurul furios/ Raging Bull" şi "Băieţi buni/ Goodfellas", ambele în regia lui Martin Scorsese.
27 decembrie - Miúcha (81 de ani) Cântăreaţa şi compozitoarea braziliană a fost o legendă a muzicii bossa nova.
28 decembrie - Amos Oz (79 de ani). Câştigător al premiului de stat din Israel pentru literatură, era unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori contemporani. Printre cele mai cunoscute volume ale sale se numără "Poveste despre dragoste şi întuneric", "Soţul meu, Michael", "Să nu pronunţi: noapte".
Citește pe alephnews.ro: Exercițiile fizice îți stimulează IQ-ul. Știai că sportul funcționează ca o școală pentru creier?
Citește pe www.zf.ro: De ce trebuie să vindem motorina la preţuri internaţionale şi nu la 1 leu pe litru?
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Un raport ONU arată că fenomenul La Nina s-ar putea dezvolta în următoarele trei luni, dar va fi scurt şi va avea intensitate redusă
Gigant mondial cu afaceri de miliarde în toată lumea este anchetat în România de Consiliul Concurenţei. De ce este suspectată compania
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali a început să plângă în biserică. Imagini copleșitoare cu milionarul în momentul în care s-a prăbușit emoțional în fața icoanelor
PROSPORT.RO
Stenogramele halucinante ale discuției Adrianei Bahmuțeanu cu psiholoaga de la DGASPC despre copiii rămași în casa lui Prigoană! Momentul când Bahmu nu a mai ținut cont de nimic
CANCAN.RO
Cât costă o cafea mică la Târgul de Crăciun din Piața Constituției. E de 5 ori mai scumpă decât la automat!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe