- Home
- Cultură-Media
- NEW YORK, (13.10.2014, 16:52)
- Diana Pârvulescu
Retrospectivă dedicată regizorului Radu Gabrea, de vineri până duminică, la New York
Zece filme ale regizorului Radu Gabrea vor fi proiectate, de vineri până duminică, la Tribeca Cinemas din New York, într-o retrospectivă dedicată cineastului organizată de Institutul Cultural Român (ICR), informează instituţia.
Urmărește
95 afișări
Retrospectivă dedicată regizorului Radu Gabrea, de vineri până duminică, la New York (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)
Programul cuprinde zece dintre filmele de referinţă din cariera marelui cineast român şi începe vineri, la ora 18.00, la Tribeca Screening Room, cu "Mănuşi roşii" (2010), urmat, de la ora 20.00, de lungmetrajul "O poveste de dragoste, Lindenfeld" (2013). Ambele proiecţii vor avea loc în prezenţa regizorului Radu Gabrea şi a producătorului şi actriţei Victoria Cociaş şi vor fi urmate de câte o sesiune de întrebări şi răspunsuri.
De asemenea, sâmbătă, seria de proiecţii va continua la Institutul Cultural Român din New York cu un program amplu, în cadrul căruia vor fi prezentate filmele: "Rumenye, Rumenye" (2006) - ora 10.00, "Moştenirea lui Goldfaden" (2004) - ora 12.00, "Cocoşul decapitat" (2007) - ora 14.00, "Evrei de vânzare (2012) - ora 16.00, "Călătoria lui Gruber" (2009) cu întrebări şi răspunsuri - ora 18.00, şi "Dincolo de nisipuri" (1973); prezentarea în premieră mondială a versiunii necenzurate a filmului, urmată de o sesiune specială de întrebări şi răspunsuri - ora 20.00.
Radu Gabrea şi Victoria Cociaş vor participa şi la cele două proiecţii ce vor avea loc duminică, la Tribeca Screening Room: "Un bărbat ca Eva" (1984) - ora 19.00 şi "Trei zile până la Crăciun (Ultimele zile din viaţa Elenei şi a lui Nicolae Ceauşescu)" (2012) - ora 21.00, fiecare film fiind urmat de discuţii cu publicul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cei trei suspecți arestați de poliția olandeză în cazul furtului Tezaurului Dacic vor fi reținuți pentru încă 2 săptămâni
-
A început războiul tarifelor. Administraţia Trump a lansat chiar acum tarife împotriva Chinei, Mexicului şi Canadei. Ottawa anunţă că va răspunde imediat cu o serie de contramăsuri
-
Cât dăm la apărare: MApN are zeci de contracte de achiziţie în derulare sau pregătire. Armata primeşte în 2025 un buget de 42,8 miliarde lei (8,5 miliarde euro), la care se adaugă credite de angajament, putând ajunge la 5,6% din PIB
-
David Popovici a cerut ordin de protecţie după ce un vecin a vrut să-i dea foc la maşina de 150.000 de euro
Radu Bartholomeu Gabrea s-a născut în 1937, la Bucureşti. În 1956 are loc o primă ciocnire a studentului în anul II la Institutul de Construcţii Radu Gabrea cu regimul comunist: este arestat pentru intenţia de a participa împreună cu alţi studenţi la o manifestaţie de solidaritate cu Revoluţia din Ungaria. După 9 luni de arest, acesta este eliberat şi apoi readmis la Facultatea de Construcţii, pe care a absolvit-o, devenind inginer în construcţii civile şi industriale. Câţiva ani mai târziu, se înscrie la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC) din Bucureşti.
Lungmetrajul său de debut, "Prea mic pentru un război atât de mare", realizat în 1969, după un scenariu de D. R. Popescu, este premiat la Festivalul de la Locarno în 1970 şi selecţionat în secţiunea Quinzaine des réalisateurs a Festivalului de la Cannes, în acelaşi an.
A doua ciocnire majoră cu regimul comunist are loc în 1974. Filmul său, "Dincolo de nisipuri", după un roman de Fănuş Neagu, cu Dan Nuţu, George Constantin, Mircea Albulescu, Emil Botta şi Gina Patrichi, este oprit din ordinul personal al lui Nicolae Ceauşescu. Filmul a fost selectat la Quinzaine des réalisateurs, la Cannes, în acelaşi an. Cariera fiindu-i compromisă, regizorul Radu Gabrea se hotărăşte să emigreze în Germania, ţara de origine a mamei, în 1975. În cei 20 de ani petrecuţi aici, Gabrea realizează o serie de filme în limba germană, printre care şi "Un bărbat ca Eva", închinat cineastului Rainer Werner Fassbinder.
După Revoluţie se întoarce în România, unde regizează o serie de filme româneşti: "Struma", "Noro", "Moştenirea Goldfaden"," Cocoşul decapitat", "Călătoria lui Gruber", "Mănuşi roşii" şi "Moartea Ceauşeştilor - Trei zile până la Crăciun".
În 2002, regizorului Radu Gabrea i se acordă Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler, din partea preşedinţiei României, pentru ca în februarie 2011 să primească Crucea de Cavaler a Ordinului pentru Merite al Republicii Federale Germania.
Citește pe alephnews.ro: La cinci ani după ce au spus „la revedere” UE, britanicii regretă amarnic Brexitul
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Monalisa, o femeie de afaceri de 35 de ani, a murit subit în timpul unei proceduri estetice 😲
CANCAN.RO
Milionarul Bryan Johnson nu-și mai injectează „sângele FIULUI său”, după ce a descoperit un alt tratament: „Cine dorește punga mea cu plasmă?”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe