Retrospectivă Dinu Cocea, la Festivalul Internaţional de Film de la Iaşi

Ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi (IIFF), care se va desfăşura între 6 şi 10 octombrie, va găzdui şi o retrospectivă a filmelor semnate de Dinu Cocea, informează organizatorii.

Urmărește
40 afișări
Imaginea articolului Retrospectivă Dinu Cocea, la Festivalul Internaţional de Film de la Iaşi

Retrospectivă Dinu Cocea, la Festivalul Internaţional de Film de la Iaşi (Imagine: Adrian Paduretu/Mediafax Foto)

Totodată, în cadrul festivalului, regizorul şi scenaristul Dinu Cocea va primi premiul de excelenţă pentru întreaga activitate.

Iubitorii de film de toate vârstele vor putea viziona câteva dintre cele mai renumite filme ale apreciatului regizor: "Haiducii lui Şaptecai", "Zestrea Domniţei Ralu" şi "Săptămâna Nebunilor". Scenariile pentru toate cele trei filme care vor putea fi urmărite în cadrul IIFF 2010 au fost semnate de Eugen Barbu şi Mihai Opriş, iar cel pentru "Săptămâna nebunilor" a fost semnat şi de regizorul Dinu Cocea.

Dinu Cocea a semnat regia pentru filmele "Iancu Jianu Haiducul" (1980), "Iancu Jianu zapciul" (1980), "Ecaterina Teodoroiu" (1979), "Stejar - Extrema urgenţă" (1974), "Paraşutiştii" (1972), "Zestrea domniţei Ralu" (1971), "Haiducii lui Şaptecai" (1970), "Săptămâna nebunilor" (1970), "Răpirea fecioarelor" (1967), "Răzbunarea haiducilor" (1967) şi "Haiducii" (1965), dar şi scenografia pentru: "Iancu Jianu Haiducul" (1980), "Iancu Jianu zapciul" (1980), "Săptămâna nebunilor" (1970), "Răpirea fecioarelor" (1967) şi "Răzbunarea haiducilor" (1967).

Cea de a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi - IIFF 2010 va avea loc în perioada 6 - 10 octombrie. Un festival deschis tuturor genurilor (de la horror, la arthouse, de la pelicule de studio, la cele indie, de la documentar, la animaţie sau scurtmetraj), evenimentul reflectă entuziasmul cinefil al realizatorilor.

Competiţia oficială va aduce în prim-plan o selecţie reprezentativă a curentelor recente din cinematografia internaţională. Competiţia oficială are patru secţiuni - lungmetraj ficţiune, scurtmetraj ficţiune, documentar şi film de animaţie. IIFF aduce şi anul acesta un proiect AltFel, o competiţie de filme experimentale şi pentru cine-amatori. Câştigătorul va primi distincţia publicului, Premiul CineFan.

"Prefaţă" este o secţiune necompetitivă, care va include filme premiate la alte festivaluri, avanpremiere şi filme cu o istorie recentă proprie. Secţiunea "Retrospective" va prezenta filmele semnate de o personalitate a cinematografiei internaţionale, iar "Fabricat în" va pune în prim-plan filmele realizate de-a lungul anilor în România şi într-o ţară invitată.

"Young talents" va aduce o selecţie a unor tineri cineaşti recunoscuţi, care se află înaintea debutului în lungmetraj şi ale căror filme de scurtmetraj au fost premiate la festivaluri din România şi din străinătate.

Trei jurii internaţionale, formate din personalităţi ale cinematografiei mondiale, vor decerna următoarele premii filmelor aflate în secţiunea "Competiţie": Trofeul IIFF, pentru cel mai bun film din competiţie, Premiul de regie, Cel mai bun scurtmetraj, Cel mai bun documentar şi Cea mai bună animaţie. Vor mai fi decernate: Premiul publicului pentru cel mai bun film AltFel, şi Premiul de excelenţă, acordat unei personalităţi a cinematografiei româneşti sau internaţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici