Reuniunea Eurimages de la Bucureşti: Filmele româneşti au primit finanţări de peste 17 milioane de euro, în ultimii 21 de ani

Vineri se încheie la Bucureşti cea de a 154 a reuniune Eurimages, fond care a acordat 17 milioane de euro producătorilor români în 21 de ani, dintre temele puse în discuţie detaşându-se nevoia de a urmări relaţia producător-regizor din perspectiva egalităţii de şanse.

Urmărește
200 afișări
Imaginea articolului Reuniunea Eurimages de la Bucureşti: Filmele româneşti au primit finanţări de peste 17 milioane de euro, în ultimii 21 de ani

Reuniunea Eurimages de la Bucureşti: Filmele româneşti au primit finanţări de peste 17 milioane de euro, în ultimii 21 de ani

Eurimages este un fond cultural al Consiliului Europei fondat în 1989 din care fac parte 38 de state din Europa, România fiind membră Eurimages din anul 1998. Anual există 4 sesiuni de finanţări, care încurajează coproducţiile de toate genurile lung metraje, animaţie şi documentare din fondul anual de 25 milioane Euro provenit din contribuţiile statelor membre.

”În cei 21 de ani de când este Romania membră, au beneficiat de sprijin Eurimages 43 de filme majoritar româneşti şi 33 de coproducţii minoritar româneşti, totalul fondurilor acordate producătorilor români ajungând la 17 milioane de euro. În timpul reuniunii de la Bucureşti au fost evaluate 47 de proiecte de film din care 3 proiecte româneşti”, a spus Anca Mitran pentru MEDIAFAX.

Manifestările au fost deschise marţi, la Institutul francez din Bucureşti prin Conferinţa privind egalitatea de genuri. Au participat Anca Mitran, director general Centrul Naţional al Cinematografiei, Irina Petrescu director Institutul Francez din Bucureşti şi Catherine Trautmann preşedinte Eurimages.

Ada Solomon (producător, Hi Film), Anca Damian (regizor şi producător, Aparte Film), Ana Drăghici (Director de Imagine), Daniel Mitulescu (producător, Strada film) şi Tudor Giurgiu (regizor, producător şi fondator al Festivalului Internaţional de Film Transilvania) au abordat relaţia producător regizor din perspectiva egalităţii de şanse, precum şi a stereotipurilor de gen, după ce Centrul Naţional al Cinematografiei a prezentat câteva date statistice pentru perioada 2007-2017.

Evenimentul inaugural s-a încheiat cu proiecţia filmului ”Lemonade” în regia Ioanei Uricaru. Începând cu 2012, Eurimages a luat în considerare problema egalităţii de gen în industria cinematografică.

Un grup de lucru pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, alcătuit din reprezentanţi ai mai multor state membre, a fost înfiinţat şi se reuneşte trimestrial, în scopul studierii situaţiei actuale a prezenţei femeilor în sectorul cinematografiei la nivel naţional şi internaţional în cooperare cu alte organisme naţionale şi internaţionale, pentru analizarea situaţiei actuale a Eurimages în ceea ce priveşte egalitatea de gen în selectarea proiectelor, şi pentru a colecta informaţii despre “genul proiectului” şi conţinutul scenariului (testul Bechdel) pentru cererile depuse la Eurimages.

Ca parte a strategiei sale, Eurimages a adoptat obiectivul de a realiza o distribuţie egală a finanţării de coproducţie între femei şi bărbaţi până în anul 2020. Evoluţia Fondului cu privire la atingerea acestui obiectiv este prezentat în graficul de campanie “Eurimages sprijină egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi” prezent pe pagina oficială Eurimages.

În cadrul celei de-a 148-a Reuniunii Comitetului Director din Skopje (Macedonia de Nord) din 20 octombrie 2017, organismul şi-a reînnoit angajamentul în ceea ce priveşte egalitatea de gen prin adoptarea unei strategii pentru egalitatea de gen în industria cinematografică europeană 2018-2020.

Această decizie reflectă angajamentul ferm al Fondului de a aborda problema subreprezentării femeilor în cinematografie. Prin implementarea acestei strategii, Eurimages va deveni un catalizator a schimbării prin adoptarea unei serii de măsuri pentru promovarea rolului femeilor în faţa şi în spatele camerei.

Îmbunătăţirea vizibilităţii regizorilor de sex feminin talentaţi şi promovarea celor mai bune practici şi know how-ul reprezintă un instrument esenţial în planul de acţiune Eurimages 2018-2020.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici