„Pe parcursul ultimilor ani, televiziunea publică s-a transformat într-un instrument politic, nu a respectat dreptul la exprimare şi principiile de imparţialitate şi pluralism, ceea ce a dus la pierderea credibilităţii companiei în ochii publicului”, a afirmat secretarul Consiliului de Observatori, Viorica Cucereanu, citat de Infotag în pagina electronică.
Preşedintele Teleradio Moldova, Valentin Todercan, şi directorul Moldova 1, Adela Răilean, au respins acuzaţiile, afirmând că vor ataca în justiţie decizia.
„Eu mi-am onorat toate obligaţiunile ca şef de companie şi Teleradio-Moldova nu a făcut partizanat politic, fapt confirmat de rapoartele experţilor estoni şi ai Consiliului Europei. Experţii au atenţionat doar asupra faptului că avem nevoie de reforme”, a spus Todercan.
„Problema noastră este lipsa de jurnalişti şi cameramani tineri, care nu vin să muncească în televiziunea publică din cauza salariului mizer. Îmi pare rău că nu am obţinut un buget normal. Am făcut tot ce se putea de făcut mai bine din banii care ne-au fost acordaţi”, a afirmat, la rândul său, Adela Răilean.
Preşedintele Consiliului de Observatori, Eugeniu Rîbca, a declarat că în termen de două săptămâni va fi organizat un concurs de selecţie a candidaţilor pentru ocuparea celor două posturi, iar Răilean şi Todercan vor asigura interimatul funcţiilor până la desemnarea câştigătorilor.
Potrivit paginii electronice a Jurnalului de Chişinău, Consiliul de Observatori a decis joi şi demiterea directorului postului de radio naţional, Veaceslav Gheorghişenco.