"Revizorul" a adus "corupţia şi şpaga" pe scena FNT

"Revizorul" de N.V. Gogol, cu Ştefan Bănică Jr. şi George Mihăiţă în rolurile principale, a avut duminică seara, prima reprezentaţie în Festivalul Naţional de Teatru (FNT), tema spectacolului de comedie - corupţia - făcând din montare una actuală, foarte apreciată de public.

Urmărește
6 afișări
Imaginea articolului "Revizorul" a adus "corupţia şi şpaga" pe scena FNT

"Revizorul" a adus "corupţia şi şpaga" pe scena FNT

Spectacolul, în regia lui Horaţiu Mălăele şi traducerea lui Sică Alexandrescu şi Gabriela Leonte, a fost foarte bine primit de publicul care a umplut Sala Mare a Teatrului de Comedie. La un an de la premieră, "Revizorul" a fost pus în scenă din nou, într-o primă reprezentaţie, în cadrul ediţiei 2007 a FNT, o a doua montare în cadrul festivalului urmând să aibă loc pe 12 noiembrie.

"Revizorul", un spectacol cu Ştefan Bănică Jr., George Mihăiţă, Virginia Mirea, Delia Seceleanu, Valentin Teodosiu, Ion Chelaru, Gheorghe Dănilă, Şerban Georgevici, Eugen Racoţi, Petre Dinuliu, Dragoş Huluba/ Bogdan Cotleţ, Florin Dobrovici, Ana Maria Lazăr şi Bogdan Ghiţulescu, are la bază o temă actuală, corupţia, prezentată cu ironie şi umor, spre deliciul spectatorilor. Spectacolul este unul fără decoruri sofisticate, remarcându-se prin scenografia semnată de Lia Manţoc, în acord cu muzica - Dorina Crişan Rusu.

Primarul oraşului, interpretat de George Mihăiţă, intră în panică în momentul în care se anunţă că de la Petersburg va fi trimis un revizor în oraş, ajungând să confunde un pungaş (jucat de Ştefan Bănică Jr.) cu adevăratul funcţionar. Personajele se ironizează unele pe altele, primarul fiind caracterizat de falsul revizor ca un om care "numai paie nu mănâncă de tâmpit". Pe de altă parte, revizorul este văzut ca "un om care poate tot, tot, tot", funcţionarul ţinând-o numai în petreceri, primind spagă şi curtând-o atât pe soţia, cât şi pe fata primarului.

În spectacol apar şi alte personaje reprezentative pentru orice comunitate - judecătorul, caracterizat ca fiind "tot ce poate fi mai hidos pe lume", directorul spitalului - "un adevărat porc cu tichie", inspectorul şcolar, care "pute de trăzneşte" şi dirigintele poştei - "un beţiv şi un pungaş".

Spectacolul se sfârşeşte într-un mod semnificativ, adevăratul revizor apare într-o ipostază hiperbolizată, fiind un uriaş care colectează banii comunităţii, umilindu-i pe locuitori. Totodată, finalul este unul interactiv, primarul (George Mihăiţă) strigând publicului, care râdea în hohote, cunoscuta replică din textul lui Gogol: "Şi voi de ce râdeţi? Râdeţi de voi înşivă!...".

"Se împlineşte un an de când jucăm «Revizorul», însă de fiecare dată ne simţim ca la premieră. Este un spectacol actual şi va fi actual şi peste zece ani. Aşa cum Caragiale poate fi actual oricând, la fel este şi «Revizorul». Este adevărat că s-a întâlnit cu geniul lui Horaţiu Mălăele. Se dovedeşte că Horaţiu Mălăele a făcut un mare spectacol, reacţiile spectatorilor specializaţi din sală fiind la fel cu cele ale spectatorilor obişnuiţi. Toţi au fost la fel de darnici în reacţii, în aplauze", a spus, după spectacol, George Mihăiţă, cel care îl pune în scenă pe Anton Antonovici Scvoznic-Dmuhanovschi, primarul oraşului.

După cea de-a doua reprezentaţie din cadrul FNT, "Revizorul" se va juca în continuare la Teatrul de Comedie, anul viitor urmând să ajungă la Londra, în Marea Britanie (mai), Israel (iunie) şi Georgia (noiembrie).

"Revizorul" a fost jucat în această vară şi la Festivalul Fringe de la Edinburgh, Scoţia, spectacolul fiind notat cu patru stele din cinci de cotidianul britanic The Independent şi având parte de critici favorabile din partea publicaţiei The Times.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici