Vineri, 1 iulie a.c., în cadrul conferinţei de presă care a avut loc la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României, în prezenţa Ministrului Culturii din România – doamna Corina Şuteu, a membrilor juriului internaţional, a reprezentanţilor Ordinului Arhitecţilor din România şi a directorului general al muzeului – dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, au fost anunţate proiectele clasate pe primele trei locuri în cadrul concursului internaţional de soluţii de arhitectură “Noul MNIR”.
Astfel, premiul I a fost câştigat de compania STARH – ARHITECTURĂ, CONSTRUCŢII, DESIGN SRL, premiul al II-lea de compania Sergio Walter Martinez Nieto, iar premiul al III-lea de S.C. STUDIO EST&PARTNERS S.R.L.
În cadrul conferinţei au fost prezentate, de asemenea, proiectele premiate. În perioada 28-30 iunie 2016 a avut loc jurizarea proiectelor înscrise la concursul internaţional de soluţii de arhitectură „Noul Muzeu Naţional de Istorie a României”, competiţie lansată oficial pe data de 1 februarie 2016, sub egida Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor.
Toate proiectele înscrise în competiţie vor putea fi consultate de către publicul interesat, urmând ca de săptămâna viitoare (începând cu 6 iulie a.c.) acestea să fie disponibile în Holul Central, conform orarului de vizitare a muzeului.
Muzeul Naţional de Istorie a României este cel mai mare muzeu din România şi unul dintre marile muzee europene. MNIR are în colecţiile sale un număr foarte mare de bunuri culturale (cca. 750.000 de piese), reunind cele mai importante descoperiri arheologice şi documente istorice ale României, multe dintre ele fiind unicate nu numai în ţară, dar şi în Europa şi în lume. Patrimoniul muzeului acoperă un număr impresionant de domenii şi o perioadă mare de timp (circa 600.000 de ani de prezenţă umană în acest spaţiu geografic, începând din preistorie până în contemporaneitate).
„Noul Muzeu Naţional de Istorie a României”, prin reorganizarea spaţială şi funcţională, dar şi prin dezvoltarea ofertei culturale şi de loisir, îşi propune să atragă cel puţin 300.000 de vizitatori anual, precum şi o prezenţă similară în mediul virtual. În acelaşi timp, se va urmări atragerea unui public mult mai divers decât până în prezent. Spre deosebire de situaţia actuală, Noul Muzeul Naţional de Istorie a României trebuie
să fie uşor accesibil pentru toate aceste categorii de vizitatori, de la copii la bătrâni, incluzând persoanele cu dizabilităţi. Mai mult, trebuie să reflecte caracterul deschis al proiectului cultural şi ştiinţific, definit ca „un muzeu de astăzi”, oferind pe lângă expunerea naraţiunii istorice şi conservarea patrimoniului muzeal, programe culturale şi de loisir.
Mai multe detalii privind organizarea concursului pot fi găsite aici: http://oar.squarespace.com/concurs-noul-mnir/.