Rodica Culcer: CA al TVR nu are nicio atribuţie în ceea ce mă priveşte

Rodica Culcer a declarat pentru MEDIAFAX, referitor la hotărârea CA de încetare a mandatului său la conducerea Ştirilor TVR, că membrii CA nu au nicio atribuţie în privinţa angajaţilor Televiziunii Române, potrivit legii de funcţionare a instituţiei.

Urmărește
376 afișări
Imaginea articolului Rodica Culcer: CA al TVR nu are nicio atribuţie în ceea ce mă priveşte

Rodica Culcer (Imagine: Theodor Pana/Mediafax foto)

"Eu nu am fost la şedinţa CA, dar ştiu sigur că reprezentanţii PSD au votat pentru o chestiune care nu este în atribuţiile lor", a spus Rodica Culcer.

Ea a precizat că membrii CA nu au nicio atribuţie în privinţa angajaţilor din TVR, potrivit articolului 27 din Legea 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Televiziune (SRTv).

"CA nu are nicio atribuţie în ceea ce mă priveşte. În numele angajatorului semnează Alexandru Lăzescu (preşedintele-director general al TVR, n.r.). Dacă doamna Juganaru (Anne Jugănaru, membru în CA, n.r.) şi cei care au votat nu au citit legea, nu este problema mea. Ei pot să voteze ce vor. Votul este legal, hotărârea este nelegală", a explicat Rodica Culcer.

"În privinţa statutului meu de pensionară, angajată cu contract de muncă legal, amintesc doar că în CA sunt cel puţin doi pensionari ai SRTv, care încasează şi indemnizaţie şi drepturi de autor din activitatea lor în TVR. Dacă ei pleacă şi renunţă la aceste drepturi, plec şi eu", a mai spus Rodica Culcer.

Consiliul de Administraţie al TVR a votat miercuri încetarea mandatului prin care Rodica Culcer a fost delegată să conducă Ştirile TVR, însă unii membri ai CA, printre care şi Ada Meseşan, spun că reprezentanţii PSD în consiliu "au forţat un vot, care juridic şi legal este nul de drept".

"Astăzi s-a forţat un vot care, juridic şi legal, este nul de drept, în consecinţă votul politic forţat de către reprezentanţii PSD în CA al TVR nu poat fi aplicat. Atribuţiile CA nu cuprind dreptul de a rezilia contractul niciunui jurnalist şi fac apel la legea 41/ 94 (articolul 27). Acest aspect a fost susţinut atât de noi, cât şi de juristul Consiliului de Administraţie, dar reprezentanţii PSD din şedinţă au susţinut în mod isteric executarea ilegală a Rodicăi Culcer. Precizez faptul că şi preşedintele CA, Alexandru Lăzescu, a votat împotriva acestei propuneri a PSD şi a recunoscut că nu are o bază juridică această impunere a votului. În concluzie, astăzi, în loc să discutăm problemele reale ale TVR, respectiv măsurile de redresare ale instituţiei, având în vedere deficitul de 100 de milioane de euro, am asistat la un spectacol politic jenant, ruşinos, cu note isterice ale colegilor PSD din CA", a declarat pentru MEDIAFAX Ada Meseşan.

Ea a precizat că, deşi situaţia Rodicăi Culcer nu era pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a CA, reprezentanţii PSD au propus încetarea mandatului delegării Rodicăi Culcer la conducerea Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport din TVR.

Ada Meseşan (propusă în CA al TVR de PDL) a precizat că Rodica Culcer a fost delegată să conducă Direcţia Emisiuni Informative şi Sport din TVR de conducerea executivă a Televiziunii Publice (în frunte cu Alexandru Lăzescu, n.r.), nu de Consiliul de Administraţie.

Ea a precizat că şase membri ai CA, inclusiv Alexandru Lăzescu, au votat împotriva încheierii mandatului Rodicăi Culcer la şefia Ştirilor TVR, în timp ce şapte membri CA, majoritatea PSD, au votat pentru.

Pe de altă parte, Anne Jugănaru (propusă în CA de PSD) a declarat, pentru MEDIAFAX, că votul de miercuri din CA a fost "un vot perfect democratic, perfect legal". "Cine spune că a fost un vot nelegal, nu ştie despre ce vorbeşte", a spus Anne Jugănaru, precizând că, în ultimii doi ani, toate deciziile importante pentru TVR au fost luate prin votul reprezentanţilor PDL, care au fost susţinuţi de alţi membri ai Consilului.

Acum, spune Anne Jugănaru, situaţia s-a schimbat. "Cei care au simţit că TVR merge într-o direcţie greşită, că i se face un mare rău în privinţa imaginii, mai ales pentru ce se întâmplă la ştiri şi în emisiunile de dezbatere, toţi aceştia au votat pentru rezilierea contractelor doamnei Culcer. Astăzi am aflat că doamna Culcer are două contracte de muncă - un contract pe termen limitat, pentru calitatea de director interimar al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport, şi unul pe termen de trei ani, pentru calitatea de realizator. Sunt profund indignată, eu abia astăzi am aflat. Doamna Culcer este pensionară, trebuie să se aplice aceleaşi reguli ca pentru ceilalţi pensionari. De ce cazul ei trebuie să fie tratat altfel?", a spus Anne Jugănaru.

Totodată, reprezentanţii TVR au transmis, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că hotărârea CA de încetare a mandatului Rodicăi Culcer la conducerea Ştirilor TVR va fi supusă unei analize juridice, întrucât aprobarea "angajării şi concedierii personalului societăţii" este atribuţia exclusivă a directorului general al TVR. Rezultatul analizei va fi comunicat Consiliului de Administraţie în următoarea sa şedinţă, din 26 ianuarie, se precizează în acelaşi comunicat.

Rodica Culcer a împlinit vârsta legală de pensionare pe 30 mai 2011, iar contractul acesteia cu TVR a fost valabil până la 30 iunie. Rodica Culcer a depus, pe 29 iunie, o cerere de reangajare prin cumul cu pensia, care i-a fost aprobată de conducerea TVR, iar de la 1 iulie ea a fost reîncadrată pe un post de execuţie, îndeplinind, prin delegare, atribuţiile de director al Ştirilor TVR, până la ocuparea prin concurs a acestui post.

La momentul respectiv, reprezentanţii TVR au declarat pentru MEDIAFAX că Rodica Culcer a fost reangajată, cu respectarea legislaţiei în vigoare, pe un post de realizator, îndeplinind, prin delegare, atribuţiile directorului Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport, până la ocuparea prin concurs a acestui post. "Decizia luată a avut la bază interesul instituţiei, având în vedere faptul că la nivelul Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport există mai multe proiecte în curs, unele propuse şi începute de doamna Rodica Culcer, care vor fi finalizate în perioada următoare", au mai spus reprezentanţii TVR.

Aceştia au precizat că "reangajarea s-a făcut în temeiul articolul 83 litera g din Codul Muncii şi nu este deloc un caz singular pentru TVR". "Au existat şi alte situaţii în care, în interesul instituţiei, profesionişti de valoare au fost menţinuţi în funcţie pentru o perioadă după pensionare. Pe de altă parte, trebuie subliniat faptul că politica de angajări este un atribut al managementului, singura condiţie fiind respectarea cadrului legal", au mai afirmat reprezentanţii TVR.

Pe de altă parte, Televiziunea Română a anunţat, pe 22 noiembrie, organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de director al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport din TVR. Concursul trebuia să aibă loc la sediul Televiziunii Române în perioada 15 - 31 decembrie 2011, însă etapa finală a concursului, care trebuia să aibă loc în 19 decembrie, a fost reprogramată, deoarece "comisia de evaluare nu s-a putut reuni în plen", pentru o dată care nu a mai fost anunţată public ulterior.

Surse au declarat, pentru MEDIAFAX, la momentul respectiv că la concurs s-ar fi înscris trei concurenţi, printre care Rodica Culcer (care îndeplineşte, prin delegare, atribuţiile de director al Ştirilor TVR) şi Cezar Ion (director al Direcţiei Editoriale din Televiziunea Română). Cel de-al treilea candidat la şefia Ştirilor TVR ar fi o persoană care nu este în prezent angajată în TVR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici