- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (18.02.2011, 13:06)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rodica Culcer,despre sesizarea ActiveWatch:M-am exprimat în calitate de jurnalist la evenimentul ISP
Rodica Culcer, şefa Ştirilor TVR, spune, într-un punct de vedere transmis Comisiei de Etică şi Arbitraj, referitor la o sesizare a ActiveWatch, că s-a exprimat în calitate de jurnalist la evenimentul organizat de Institutul de Studii Populare (ISP) în luna ianuarie.
Urmărește
13 afișări
ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei a sesizat, pe 19 ianuarie, Comisia de Etică şi Arbitraj din TVR, exprimându-şi îngrijorarea faţă de "mesajul politic" transmis de şefa ştirilor Televiziunii Publice, Rodica Culcer, la conferinţa "Reforma instituţională a statului. Stat asistenţial, stat minimal, stat eficient?".
Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX în 19 ianuarie, conferinţa a fost organizată pe 18 ianuarie, de Institutul de Studii Populare (ISP), fiind transmisă integral de TVR. Ulterior, ActiveWatch a dat o erată la comunicatul iniţial, precizând că "TVR a transmis doar discursul Preşedintelui" de la conferinţa ISP.
În schimb, Rodica Culcer spune, într-un punct de vedere transmis Comisiei de Etică şi Arbitraj din TVR şi postat pe site-ul instituţiei, că: "ActiveWatch a plecat de la o afirmaţie falsă, şi anume că am fi transmis integral lucrările conferinţei. Nu a fost transmis decât exclusiv discursul preşedintelui Traian Băsescu. Cum premiza este falsă, restul demonstraţiei este viciat şi ar trebui respins de plano".
Potrivit Rodicăi Culcer, nimic nu o împiedică să participe la evenimentul organizat de Institutul de Studii Populare şi de Konrad Adenauer Stiftung şi să se exprime, "în conformitate cu legile ţării". Ea face referire la libertatea de exprimare garantată prin articolul 30 de Constituţia României, potrivit căreia "(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile", şi la dreptul la opinie garantat de articolul 29 din Costituţie - "(1) Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nicio formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinta religioasa, contrare convingerilor sale. (2) Libertatea conştinţei este garantată; ea trebuie să se manifeste în spirit de toleranta şi de respect reciproc".
Totodată, ea spune că, exprimându-se la respectivul eveniment, a respectat şi articolul 30 din Constituţie, care prevede "(6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine. (7) Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţa publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri."
Rodica Culcer mai spune că s-a exprimat "în calitate de jurnalist", fapt permis de Statutul Ziaristului din Societatea Română de Televiziune (SRTV), potrivit articolului 30: "Ziaristul din televiziunea publică are dreptul de a-şi exprima opiniile cu privire la viaţa socială şi politică, printr-un discurs publicistic nepartizan, în limitele generale ale comentariului onest. El are libertatea de a prezenta opinii nepopulare, dar în mod argumentat şi în spiritul legii".
"Pe cale de consecinţă, dacă ziaristul de televiziune îşi poate exprima opiniile în cadrul unui discurs publicistic, acest drept nu-i poate fi luat când este vorba de un răspuns nepublicistic, aşa cum a fost cel pe care-l incriminează ActiveWatch. Conchid de altfel că ActiveWatch pleacă de la premiza falsă şi nedemocratică potrivit căreia eu, în calitate de director al DEIS (Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport, n.r.), ar trebui să sufăr o restrângere a drepturilor mele constituţionale", mai spune Culcer.
Ea mai spune că "nu există nici o lege şi nici un regulament al TVR care să interzică Directorului de Ştiri să participe la evenimente publice, indiferent care este caracterul lor". "Statutul ziaristului din SRTV nu limitează nici el participarea la evenimente publice. Ar fi de altfel absurd s-o facă - adică să îngrădească libertatea de acţiune, exprimare şi informare a ziaristului! Nu voi insulta aşadar membrii Comisiei de Etică şi Arbitraj explicând de ce este important pentru un ziarist, fie el şi director de ştiri, să participe la un eveniment public la care participă nu numai primii doi decidenţi în stat, ci şi alte personalităţi publice care pot oferi informaţii şi explicaţii utile off the record. TVR nu este un ghetou - avem dreptul să ieşim din curtea lui, cel puţin din când în când!", mai spune Rodica Culcer.
Potrivit acesteia, "evenimentul organizat de ISP şi de Konrad Adenauer Stiftung nu era un eveniment de partid, iar în sală se aflau şi reprezentanţi ai PSD (Vasile Dâncu, care a şi luat cuvântul), diplomaţi străini, personalităţi universitare şi numeroşi ziarişti".
"Interpretările ActiveWatch cu privire la intervenţia mea sunt subiective şi nemotivate, bazate pe criterii formulate ad-hoc, care nu se regăsesc în legislaţie, în Statutul ziaristului din SRTV sau în regulamentele instituţiei", afirmă Rodica Culcer.
Ea mai spune că membrii Comisiei de Etică "judecă fapte de presă în raport cu Statutul ziaristului din TVR, nu urmăreşte informativ oameni din presă - atitudine ce rezultă din sesizarea ActiveWatch". "Dacă ar accepta logica sesizării ActiveWatch, Comisia de Etică şi Arbitraj din SRTV ar acţiona împotriva mandatului său şi menirii sale, care este, în esenţă, de apărare a libertăţii ziariştilor", mai spune Rodica Culcer.
În final, Rodica Culcer mai face o observaţie, precizând că "nu poate fi întâmplător că sesizarea ActiveWatch coincide în spirit şi formulare cu unele postări de pe VoxPublica, platforma găzduită de Realitatea-Caţavencu, trust ce a desfăşurat campanii ostile faţă de TVR în ultima vreme - adică de când ştirile TVR au început să conteze". "În mod aproape comic, ceea ce spune de fapt ActiveWatch este că: a. nu am dreptul să merg la evenimente publice la care participă preşedintele şi premierul, b. nu am dreptul să vorbesc la evenimente la care participă preşedintele şi premierul, c. nu am dreptul să am decât un anumit tip de opinii. În calitate de jurnalişti cu experienţă, veţi fi de acord cu mine că toate trei presupoziţiile sunt absurde şi o anulare a calităţii de jurnalist", li se adresează Culcer membrilor Comisei de Etică şi Arbitraj din TVR.
În sesizarea transmisă Comisiei de Etică în 19 ianuarie, ActiveWatch spunea: "Organizată sub auspiciile ISP, fundaţie afiliată PDL, dezbaterea a avut un evident caracter ideologic, subiectele discutate fiind strâns legate de măsurile economice adoptate de guvernul Boc în ultimii ani. Printre vorbitori s-au aflat nume importante din cadul PDL, dar şi înalţi demnitari, printre care preşedintele statului, Traian Băsescu, şi, respectiv, premierul Emil Boc. În contextul acesta, considerăm că intervenţia în dezbatere a şefului ştirilor TVR, Rodica Culcer, este inacceptabilă. Discursul doamnei Culcer a fost impregnat de poziţii ideologice partizane direcţionate în sprijinul măsurilor guvernului Boc. Considerăm că o astfel de luare de poziţie este incompatibilă cu funcţia deţinută de doamna Culcer (Director - Departament Emisiuni Informative şi Sport), pentru că alterează grav independenţa şi imparţialitatea televiziunii publice".
ActiveWatch preciza: "Este dreptul oricărui jurnalist să aibă propriile opţiuni ideologice, pe care şi le poate exprima inclusiv prin intermediul presei. Astfel de opţiuni partizane nu îşi au, însă, locul în mass-media publice, mai ales în contextul în care TVR îşi declară eforturile de a recâştiga credibilitate şi a se desprinde de imaginea de instituţie obedienţă faţă de «putere». Mai mult, Rodica Culcer nu a folosit mass media pentru a-şi exprima aceste opţiuni, ci un eveniment al unui partid politic, unde se aflau cei mai înalţi demnitari ai statului, chintesenţa a ceea ce numim public «puterea». AW-AMP solicită Comisiei de Etică a TVR să analizeze dacă faptele Rodicăi Culcer încalcă sau nu Statutul Jurnalistului din TVR şi să comunice public concluziile cât mai curând posibil".
ActiveWatch a făcut referire la o parte din discursul pe care Rodica Culcer l-a susţinut la conferinţa ISP. "Important este să se creeze şi un sprijin din partea elitelor academice. Acest sprijin deocamdată nu există. Vorbeam cu un personaj foarte influent în materie de economie în România şi care mi-a spus «marea trădare în materie de discurs economic şi de susţinere a reformelor pe care guvernul le-a făcut cu unele dificultăţi, dar le-a făcut, a venit din partea profesorilor de ştiinţe economice care au tăcut». Marea majoritate au tăcut. Unde sunt oamenii pe care atunci când, să spunem, eu ca ziarist, ca producător de emisiuni, vreau să-i chem să facă legătura între lipsa de demnitate, lipsa de responsabilitate şi crearea unei subclase, pot să vină şi să-mi argumenteze cu convingere. N-aş vrea să spun că partida este pierdută, ci vrea să închei citindu-l pe Kolakowski care spunea pornind de la ideea că totuşi cei care susţin dreapta se află într-o minoritate şi trebuie să organizeze o contraofensivă. Deocamdată victoria este a stângii. Nimeni nu face legătura dintre preţul mare al benzinei şi ei spun că TVA-ul este mare, de ce?, pentru că trebuie să plătim pensiile şi salariile bugetarilor. Ei, uite, asta e o conexiune pe care nimeni nu vrea s-o mai facă. S-a instalat o anumită corectitudine politică care e de stânga. Nu numai la noi. Şi în altă pare e la fel. Să revin la citatul din Kolakowski: «nicio victorie nu e definitivă, deci nici victoria unei anumite ideologii a iresponsabilităţii şi nicio înfrîngere nu este ireversibilă. Aceasta este ce face viaţă că să merite să fie trăită»", a spus atunci Rodica Culcer.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:44
-
astăzi, 19:35