Românca Ileana Sonnabend, un influent dealer de artă din secolul XX, elogiată la MoMA din New York

Museum of Modern Art (MoMA) din New York, cel mai important muzeu de artă modernă din lume, îi dedică o expoziţie specială româncei Ileana Sonnabend, considerată unul dintre cei mai influenţi promotori şi colecţionari de artă din secolul al XX-lea.

Urmărește
834 afișări
Imaginea articolului Românca Ileana Sonnabend, un influent dealer de artă din secolul XX, elogiată la MoMA din New York

Românca Ileana Sonnabend, un influent dealer de artă din secolul XX, elogiată la MoMA din New York (Imagine: moma.org)

Expoziţia "Ileana Sonnabend: Ambassador for the New" a fost vernisată pe 21 decembrie 2013 şi poate fi vizitată la celebrul muzeu din New York până pe 21 aprilie 2014, conform site-ului moma.org.

Expoziţia este ilustrată pe site-ul MoMA cu un tablou realizat de artistul american Andy Warhol, care înfăţişează chipul Ilenei Sonnabend, şi este prezentată pe larg de publicaţiile The Wall Street Journal şi The New York Times.

Ileana Sonnabend s-a născut pe 28 octombrie 1914, la Bucureşti, şi a decedat pe 21 octombrie 2007, la New York, la vârsta de 92 de ani.

De-a lungul unei cariere care s-a întins pe o jumătate de secol, Ileana Sonnabend a influenţat industria artei în Europa şi America de Nord, fiind considerată una din persoanele care au contribuit în mod decisiv la globalizarea artei la nivel internaţional.

Important galerist şi colecţionar de artă, Ileana Sonnabend i-a descoperit şi făcut celebri pe mulţi artişti, ale căror lucrări sunt vândute în prezent pe piaţa internaţională pentru zeci de milioane de euro, între care se numără Andy Warhol, Robert Rauschenberg, Roy Lichtenstein şi Jeff Koons.

Printre cele mai importante opere de artă din colecţia Ilenei Sonnabend se numără lucrarea lui Robert Rauschenberg "Canyon", pe care familia Sonnabend a donat-o MoMA în anul 2012, conform instituţiei muzeale.

Pentru "a celebra acest extraordinar dar", expoziţia "Ileana Sonnabend: Ambassador for the New" explorează capacitatea legendară a Ilenei Sonnabend de a selecta opere de artă ale unor artişti necunoscuţi şi de a le promova în galeriile sale din Paris şi New York. Aceasta este cunoscută pentru promovarea noilor curente artistice (American Pop, Minimlist, Arte Povera) în Europa şi în Statele Unite şi de promovare a conceptelor artistice noi în anii 1970.

Expoziţia de la MoMA dedicată Ilenei Sonnabend include lucrări ale unui număr de aproximativ 40 de artişti, inclusiv Robert Rauschenberg, Jasper Johns, Andy Warhol, Robert Morris, Mario Merz, Vito Acconci, Mel Bochner, John Baldessari şi Jeff Koons.

Potrivit nytimes.com, Ileana Sonnabend (Ileana Schapira) s-a născut în România dintr-o familie bogată de evrei. Tatăl său a fost Mihail Schapira, consilier pe probleme financiare al regelui Carol al II-lea şi un bogat industriaş român, în timp ce mama sa a fost Marianne Strate-Felber, de origine austriacă. În copilărie, mama sa, Marianne, a divorţat de Mihail Schapira şi s-a recăsătorit cu artistul american de origine ucraineană John D. Graham.

Ileana Schapira s-a căsătorit cu viitorul comerciant de artă Leo Castelli (născut Leo Krausz) în 1932, iar în loc de inel de logodnă Ileana i-a ceut viitorului său soţ o acuarelă realizată de Henri Matisse. De atunci a început povestea de iubire pentru artă a Ilenei Sonnabend, care avea să devină ulterior o legendă a domeniului artei contemporane, potrivit online.wsj.com.

Cu ajutorul tatălui Ilenei, tânărul cuplu s-a mutat la Paris, iar, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cei doi, împreună cu fiica lor, Nina, s-au mutat la New York, unde Castelli a deschis o galerie.

Împreună, în 1957, Ileana Sonnabend şi Leo Castelli au făcut "o faimoasă călătorie exploratorie" în studioul lui Robert Rauschenberg, unde cei doi l-au cunoscut pe Jasper Johns. Ileana Sonnabend a cumpărat pe loc o pictură a lui Johns şi a devenit sfătuitorul necondiţionat şi de lungă durată a lui Rauschenberg, conform nytimes.com.

După divorţul de Castelli, în 1959, Ileana s-a căsătorit cu intelectualul Michael Sonnabend, pe care îl întâlnise în anii 1940 în timp ce urmau cursurile Universităţii Columbia. După căsătoria cu Michael Sonnabend, Ileana s-a mutat iniţial la Roma şi apoi la Paris, unde şi-a deschis o galerie de artă, abordând pentru prima dată singură business-ul promovării şi tranzacţionării de opere de artă.

În galeria sa pariziană, Ileana Sonnabend a adus în premieră în Europa lucrări realizate de artişti precum Roy Lichtenstein, Andy Warhol şi Rauschenberg.

După ce s-a mutat din nou în Manhattan, New York, în 1968, Ileana Sonnabend şi-a lansat business-ul în SoHo, aducând arta europeană avangardistă în SUA. Ea a susţinut acest mix cosmopolit artistic timp de cinci decade şi a rămas implicată în domeniul artei internaţionale până la decesul său, la vârsta de 92 de ani, în 2007.

În anii 1960, Ileana şi Michael Sonnabend l-au angajat ca director de galerie pe tânărul portughez Antonio Homem, care a devenit un fel de alter ego al Ilenei. Spre sfârşitul anilor 80, Ileana şi Michael Sonnabend l-au adoptat pe Antonio Homem.

Michael Sonnabend a decedat în 2001, Nina Sundell şi Antonio Homem, fiica şi fiul Ilenei Sonnabend, fiind moştenitorii acesteia după decesul ei în 2007.

Colecţia personală a Ilenei Sonnabend a fost evaluată la peste 1 miliard de dolari, moştenitorii colecţiei fiind nevoiţi să plătească taxe corespunzătoare pentru acestea de peste 500 de milioane de dolari.

În acest sens, mai multe lucrări din colecţia Ilenei Sonnabend au fost vândute în 2008, în două licitaţii, pentru aproximativ 600 de milioane de dolari, în "cea mai mare vânzare privată de artă din istorie", după cum a fost descrisă această tranzacţie de specialiştii consultaţi la momentul respectiv de The New York Times.

Aceeaşi publicaţie a afirmat, citând surse, că atunci au fost vândute o lucrare din 1986 de Jeff Koons ("Rabbit"), dar şi un desen din 1962 de Roy Lichtenstein ("Eddie Diptych") şi lucrarea din 1963 "Silver Disaster" de Andy Warhol.

Printre cumpărătorii unor opere din colecţia Ilenei Sonnabend s-ar fi numărat atunci magnatul francez François Pinault, magnatul israelian Sammy Ofer şi miliardarul mexican Carlos Slim.

În schimb, lucrarea lui Robert Rauschenberg "Canyon" - care are o valoare estimată la 65 milioane de dolari, pe care familia Sonnabend a donat-o MoMA în anul 2012 şi care constituie centrul expoziţiei deschisă în prezent la acest muzeu din New York - nu a putut fi scoasă la licitaţie. Această operă de artă include în compoziţia sa un vultur pleşuv împăiat. Vulturul pleşuv este o specie protejată, motiv pentru care această lucrare nu a putut fi vândută, fiind donată MoMA, pentru a nu mai fi plătite taxele aferente acestei opere de artă, care sunt impuse prin legislaţia americană.

În schimbul acestei donaţii, MoMA s-a angajat să organizeze expoziţia în memoria Ilenei Sonnabend şi să-i înscrie numele pe lista de onoare a donatorilor muzeului, mai scrie nytimes.com.

The Museum of Modern Art (MoMA) a fost înfiinţat în 1929 şi este adesea considerat cel mai influent muzeu de artă modernă din lume. În colecţiile MoMA se regăsesc lucrările unora dintre cei mai importanţi artişti din lume, printre care Vincent van Gogh, Pablo Picasso, Paul Gauguin, Henri Matisse, Claude Monet şi Paul Cézanne. Totodată, la MoMA sunt expuse şi o serie din lucrările sculptorului român Constantin Brâncuşi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici