- Home
- Cultură-Media
- LONDRA, (01.07.2012, 14:04)
- , Laura Mitran ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România a luat startul la Olimpiada Culturală de la Londra, cu medalii şi mari artişti
Institutul Cultural Român (ICR) de la Londra desfăşoară în această perioadă o amplă serie de evenimente la Olimpiada Culturală, cu "olimpici" ai culturii române, din arta contemporană, muzică, literatură, teatru, într-un program variat, transpus vizual pe cartonaşe în formă de medalii.
Urmărește
678 afișări
România a luat startul la Olimpiada Culturală de la Londra, cu medalii şi mari artişti
Multă agitaţie la ICR de la Londra - invitaţii de trimis, artiştii care vin şi pleacă, ultimele autorizaţii de obţinut pentru lucrările artistice româneşti ce vor fi expuse pe parcursul Jocurilor Olimpice, transmite trimisul MEDIAFAX la Londra. Directorul Dorian Branea are totuşi timp să primească pe toată lumea cu zâmbetul pe buze, păstrând "ospitalitatea românească".
În hol, la intrare, vizitatorul poate viziona expoziţia "ROlimpienii", cu fotografii şi informaţii despre cele mai importante triumfuri sportive ale românilor, în paralel cu performanţele româneşti din cultură. Iosif Sârbu, primul român medaliat vreodată cu aur, în 1952, la Helsinki, la tir, Dumitru Pârvulescu, primul român medaliat cu aur la lupte greco-romane, Leon Rotman, care a câştigat primele două medalii de aur la canotaj pentru România, la Melbourne, în 1956, deşi a concurat accidentat la gleznă, Constantina Diţă Tomescu, prima româncă medaliată cu aur la maraton, la Beijing, în 2008, Alina Dumitru, care a adus prima medalie de aur pentru judo în România, tot în 2008, multicampioana la gimnastică Ecaterina Szabo, Lia Manoliu, Iolanda Balaş, Laura Badea şi mulţi alţii sunt prezentaţi alături de nume sonore din cultură şi arte, de la Constantin Brâncuşi şi Tristan Tzara, generaţia 1927 - Mircea Eliade, Emil Cioran, Mihail Sebastian, Eugen Ionescu etc. -, George Enescu, Dinu Lipatti, la Angela Gheorghiu, Alina Cojocaru, Filip Florian, Norman Manea, Lucian Pintilie, Andrei Şerban, Ion Grigorescu, Dan Perjovschi. Jean Negulescu (1900 - 1993), "regizorul care a învăţat întreaga lume 'Cum să te măriţi cu un milionar'", "medaliat cu aur la Hollywood", se regăseşte în expoziţie alături de Cristi Puiu, care "a reinventat cinematografia română", şi Cristian Mungiu, cel mai premiat cineast român actual.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Expoziţia a fost inaugurată în urmă cu o lună, în prezenţa lui Ivan Patzaichin, care a expus şi o versiune a celebrei canoe cu care a dominat competiţiile internaţionale de profil timp de zece ani, acesta fiind urmat de Laura Badea, care a citit poezie românească în cadrul unui eveniment organizat pe 11 iunie, la Kings Place, alături de vedete ale sportului britanic şi american.
Pe de altă parte, seria de peste 22 de evenimente româneşti desfăşurate în această perioadă, de la sfârşitul lunii iunie la jumătatea lunii iulie, urmând ca şi alte proiecte să se deruleze ulterior, inclusiv pe parcursul Jocurilor Olimpice, a debutat cu prezenţa artiştilor Dan şi Lia Perjovschi, la Open Wide School, un program de ateliere susţinute de 100 de artişti din toată lumea.
Lia şi Dan Perjovschi au fost astfel prezenţi, de miercuri până vineri, la Southbank Center din Londra, un imens centru al artei, cu spaţii expoziţionale, săli de spectacole, cafenele. Southbank Center, cel mai mare complex de instituţii de artă sub o singură conducere, găzduieşte în mod normal numeroase activităţi (peste 1.000 de evenimente literare, muzicale şi coregrafice plătite pe an, cărora li se adaugă alte 300 care sunt gratuite, pe lângă expoziţiile temporare), care abundă în perioada Olimpiadei Culturale. Centrul are trei clădiri principale - Royal Festival Hall, Queen Elizabeth Hall şi Hayward Gallery, unde se desfăşoară şi Wide Open School, program de care se bucură amatori de artă de toate vârstele, dornici să-şi dezvolte creativitatea şi să interacţioneze cu artiştii invitaţi.
În grupa formată la workshop-ul susţinut de Dan şi Lia Perjovschi au fost şi românce şi englezoaice şi taiwaneze. Studiază sau muncesc la Londra, în tot felul de domenii, de la avocatură şi arhitectură la fizică atomică - însă au evident preocupări artistice şi apelează la creaţie pentru a se deconecta. Au venit la atelierul artiştilor români cu lucrări şi idei personale de proiecte, pe care le-au discutat cu aceştia, au discutat şi despre timp, idei, creativitate şi artă, au pus tot felul de întrebări şi au redat în desene o săptămână obişnuită din viaţa lor, lucrările lor fiind apoi reunite într-un fanzin.
Poeta Doina Ioanid a participat la rândul ei, de joi până sâmbătă, la Poetry Pranssus, cel mai mare festival de poezie din Marea Britanie, desfăşurat tot la Southbank Center, între 26 iunie şi 1 iulie, reunind peste 200 de poeţi, dar şi rapperi şi artişti spoken word, din toată lumea.
Ioanid le-a declarat jurnaliştilor prezenţi la recitalul ei de vineri că este onorată să fie prezentă la Poetry Parnassus, unde artiştii participanţi au avut şi workshop-uri în care au putut discuta despre tehnicile şi specificul poeziei din ţările lor.
Festivalul a debutat în mod spectaculos, marţi, cu o "ploaie de poezie", 100.000 de poeme scrise pe foi fiind împrăştiate de un elicopter deasupra centrului oraşului şi strânse cu bucurie de londonezii aflaţi acolo, potrivit CNN. Ineditul eveniment a fost organizat de o asociaţie de artişti din Chile, Casagrande, aflată în spatele unor manifestări similare în alte oraşe ale lumii care au fost victime ale bombardamentelor aeriene pe timp de război.
Muzica are, de asemenea, un loc privilegiat în programul românesc la Olimpiada Culturală. Astfel, vineri, pianista Mădălina Rusu a susţinut un concert în celebra biserică St. Martin-in-the-Fields din Trafalgar Square. Biserica a fost plină, aproximativ 200 de oameni asistând la interpretarea unor lucrări de Manuel de Falla, George Enescu, Robert Schumann ("Fantasiestucke" de 30 de minute) şi Alexander Scriabin, de pianista română, care a fost apludată şi chiar felicitată la final de unii dintre spectatori.
Recitalul Mădălinei Rusu a făcut parte din seria Lunchtime Concerts de la St. Martin-in-the-Fields, o tradiţie de 60 de ani. Acestea sunt concerte gratuite, spre deosebire de cele de seară, la care un bilet costă circa 30 de lire sterline, spectatorii, care vin mulţi chiar de la serviciu, în pauza de prânz, având însă posibilitatea să ofere o donaţie de 3,5 lire.
Pentru a concerta la St. Martin-in-the-Fields, muzicienii trec printr-un sistem riguros de selecţie, potrivit coordonatoarei acestui program, Jennifer Lang. Din cei în jur de 300 de artişti care candidează în fiecare an, trimiţând o înregistrare, care este evaluată de un juriu de muzicieni, numai jumătate ajung să susţină un concert în acest popular spaţiu londonez dedicat muzicii.
Născută în Constanţa, în 1985, Mădălina Rusu studiază pianul la Guidhall School of Music and Drama din Londra din 2004. A obţinut burse de studiu din partea Martin Musical Fund/ Phillarmonia Orchestra, Fundaţiei Raţiu şi a altor organizaţii, alături de numeroase premii, şi a cântat ca solistă în prestigioase săli londoneze, ca Barbican Hall.
"M-a primit foarte bine Londra, de la început am fost foarte apreciată. Profesoara mea (Joan Halvill de la Guidhall School, n.r.) m-a încurajat foarte mult", a declarat Mădălina Rusu pentru MEDIAFAX, apreciind că la Londra există foarte mult sprijin pentru muzicienii din România şi din Balcani.
"Toată munca mea din aceşti ani se plăteşte acum. E extraordinar să vezi cum te apreciază lumea şi te aplaudă îndelung. Sunt mândră că sunt româncă, oricât de multe lucruri proaste se aud despre români în ultima vreme... şi încerc să schimb imaginea aceasta", a mai spus tânăra pianistă.
Ultimul eveniment al serii de vineri a fost concertul violonistului Sherban Lupu, cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a acestuia (21 iunie), care a avut loc la sediul ICR Londra. Printre cei prezenţi la concertul aniversar s-au numărat actorii Ion Caramitru şi Michael Pennington, aflaţi la ICR Londra pentru a repeta pentru recitalul de poezie din Shakespeare pe care îl vor susţine luni seară, actriţa Anamaria Marinca, care participă de asemenea la un program ICR în cadrul Olimpiadei Culturale, de formare în cinematografie pentru tineri din medii defavorizate din Londra, şi violonistul Alexander Bălănescu.
Sherban Lupu a cântat alături de pianistul Tom Blach lucrări de Franz Schubert, Gabriel Faure, Heinrich Wilhem Ernst, încheind cu "Sonata nr. 3 Op. 25 în A minor "în caracter popular românesc"" de George Enescu. Înainte de interpretarea acesteia, Lupu a ţinut să mulţumească Fundaţiei Raţiu, pentru vioara Gagliano din 1751 pe care i-a oferit-o, dar şi Institutului Cultural Român, pentru că l-a făcut să se simtă mereu ca acasă.
Sherban Lupu, care este director artistic al George Enescu Society din SUA, precum şi membru în consiliul aceleiaşi societăţi din Marea Britanie, a mai declarat după concert că a ales să-şi serbeze astfel ziua la Londra pentru că este locul în care a debutat şi l-a ales pe Enescu, pentru că acesta l-a "călăuzit în anii exilului" şi i-a "readus România în suflet". "De fapt, Enescu m-a ales simbolic", a mai declarat violonistul.
În cadrul programului românesc din timpul Olimpiadei Culturale, unii dintre cei mai cunoscuţi artişti români vor fi prezenţi în capitala Regatului Unit.
Arhitectul Vlad Tenu expune până pe 3 august la Central Saint Martins (Granary Building). Lucrarea sa, o sculptură-instalaţie intitulată "Complexitate minimală", este creată din 2.368 de bucăţi de aluminiu tăiate cu laserul. Proiectul a câştigat concursul de design şi fabricaţie digitală Repeat în 2010, organizat de Tex-Fab în Houston, Texas, fiind selectat dintr-o serie de 95 de propuneri, iar în 2012 a primit premiul pentru Divine Detail acordat de Architectural International Association din Houston.
"FLUX - Video Reconstruction of the Urban Perspective", un proiect al artiştilor vizuali Ioana Marinescu şi Tapio Snellman, ce documentează viaţa din carierele olimpice londoneze, va fi proiectat pe 1 iulie, pe una dintre clădirile-emblemă din East End - Dray Walk Gallery, de la The Old Truman Brewery.
Doi dintre cei mai buni interpreţi ai rolului Hamlet din toate timpurile (potrivit unui clasament întocmit de The Guardian în anii '90), Ion Caramitru şi Michael Pennington, susţin un recital extraordinar din poezia lui Shakespeare pe scena renumitului Kings Place luni.
Prima piesă românească prezentă la Festivalul Internaţional de Teatru de la Londra în ultimii 20 de ani, "20/20" de Gianina Cărbunariu, va avea reprezentaţii pe 4, 5 şi 6 iulie la Plathform Theatre.
Coregraful şi regizorul Arcadie Rusu va susţine două spectacole pe scena Big Dance Festival, cel mai mare eveniment londonez de gen, pe 5 şi 7 iulie, în urma colaborării cu English National Ballet.
Regizoarea Ioana Păun debutează la Theatre Royal Standford East (7 - 11 iulie), cu o montare provocatoare - "Muncitor Eng. Worker".
Programul evenimentelor româneşti din cadrul Olimpiadei Culturale de la Londra (21 iunie - 9 septembrie), intitulat ROlympics, este realizat în parteneriat cu importante instituţii britanice - Southbank Centre, British Library, Opera Holland Park, Teatrul Regal Stratford East, Kings Place - şi integrat marilor evenimente culturale londoneze - London Festival, Big Dance Festival, London International Theatre Festival, Poetry Parnassus, Wide Open School, London Festival of Architecture, River of Music, Thames Festival.
Mai multe detalii pe secţiunea site-ului ICR Londra dedicată special evenimentelor româneşti din cadrul Olimpiadei Culturale de la Londra se regăsesc pe http://www.icr-london.co.uk/rolympics.
Programul românesc în cadrul Olimpiadei Culturale, realizat şi coordonat de ICR prin ICR Londra, este constituit atât din proiecte elaborate de echipa ICR/ICR Londra, cât şi din proiecte avansate de operatori culturali independenţi, persoane sau organizaţii, selectate pe bază competitivă, printr-un concurs de idei lansat în aprilie 2011.
(Material realizat de Laura Mitran)
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe