România ar putea avea un centru cultural la Beijing

Ministrul Culturii Puiu Haşotti şi ambasadoarea Chinei la Bucureşti Huo Yuzhen au discutat la începutul acestei săptămâni despre cooperarea culturală româno-chineză, inclusiv despre înfiinţarea unor centre culturale la Beijing şi Bucureşti.

Urmărește
162 afișări
Imaginea articolului România ar putea avea un centru cultural la Beijing

România ar putea avea un centru cultural la Beijing

Discuţiile purtate marţi au vizat colaborarea culturală dintre cele două ţări, colaborare care datează de peste 60 de ani, se spune în comunicat.

Ambele părţi şi-au manifestat dorinţa de a intensifica colaborarea culturală intensă româno-chineză atât prin organizarea unor proiecte culturale în regim de reciprocitate, dar şi prin înfiinţarea atât la Bucureşti, cât şi la Beijing, a unor centre culturale, se arată în comunicatul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Ideea înfiinţării unui centru cultural la Beijing a fost menţionată de mai multe ori de-a lungul anilor, încă din 2004, de Institutul Cultural Român (ICR), instituţie responsabilă de reprezentarea culturii române în străinătate şi care are în prezent 17 institute în afara graniţelor ţării (în Europa şi SUA).

În martie 2009, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat, la solicitarea MEDIAFAX, că a început procedurile de deschidere a unor institute culturale la Beijing şi Chişinău, continuând totodată procedurile de deschidere a ICR Moscova. ICR Chişinău a fost inaugurat în toamna anului 2010, însă despre procedurile pentru deschiderea altor institute nu s-a mai anunţat nimic.

Pe de altă parte, MCPN mai anunţă în comunicat că la două evenimente culturale ce vor avea loc în China anul acesta vor participa şi ansambluri româneşti, ca de exemplu Ansamblul Cultural Preludiul, la Festivalul de la Naning şi Festivalul de Coruri de la Beijing.

Tot în cadrul discuţiilor, partea chineză şi-a manifestat intenţia de a organiza în prima jumătate a anului 2013, la Bucureşti, o expoziţie de obiecte arheologice aparţinând patrimoniului cultural chinez, care să conţină pe lângă artefacte din bronz, faimoase exponate ale celebrei armate de teracotă din Xi'an, fostă capitală a Imperiului Chinez având în subordine 13 dinastii. Armata soldaţilor de teracotă a fost datată în anul 210 î.e.n. şi se consideră că a fost creată în timpul împaratului Qin Shi Huang.

Ministrul Puiu Haşotti şi-a manifestat interesul şi disponibilitatea pentru iniţierea acestui proiect cultural şi în egală măsură pentru alegerea României ca una dintre ţarile gazdă. În prezent ambele părţi analizează posibilităţile de organizare a acestei expoziţii, se mai precizează în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici