- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (20.10.2009, 16:24)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România are cadrul legal pentru televiziunea digitală
Senatul a adoptat, luni, OU de modificare a Legii audiovizualului, care introduce "reglementări mai flexibile în privinţa publicităţii" pentru televiziuni şi asigură cadrul legal privind trecerea la televiziunea digitală, a declarat, marţi, Răsvan Popescu, preşedintele CNA.
Urmărește
45 afișări
România are cadrul legal pentru televiziunea digitală (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
"Consiliul Naţional al Audiovizualului salută adoptarea de către Senat, cameră decizională, a modificărilor Legii audiovizualului, lege după care ne conducem activitatea. Se încununează iniţiativa CNA, aceea ca România să fie prima ţară care transpune Directiva serviciilor media audiovizuale. Această Directivă a fost iniţial aprobată ca Ordonanţă de Urgenţă şi iată că acum capătă o mai mare stabilitate ca lege trecută prin Parlament. Adoptarea ei cu o mare majoritate, respectiv de 75 (voturi pentru, n.r.) la 13 (voturi împotrivă, n.r.) reflectă şi aprecierea clasei politice faţă de activitatea Consiliului, încrederea în modul în care CNA gestionează activitatea în audiovizual", a spus Răsvan Popescu, în şedinţa de marţi a CNA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
El a precizat că noua Lege a audiovizualului oferă "reglementări mai flexibile în materie de publicitate, care vor permite posturilor venituri suplimentare şi care", speră CNA, se vor reflecta în calitatea programelor. "De asemenea, există acum un cadru legal consolidat pentru trecerea la televiziunea digitală", a mai spus Popescu.
Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege care modifică actuala Lege a audiovizualului, după ce, în iunie, acesta nu întrunise cele 69 de voturi necesare pentru a fi considerat admis sau respins, astfel că a fost supus din nou votului plenului în sesiunea de toamnă. La acel moment, tegiversarea deciziei privind Legea audiovizualului a provocat nemulţumirea CNA şi a Asociaţiei Române de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA). Acestea, pe 29 iunie, au făcut un apel la Senat să adopte legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă 181/2008 pentru modificarea legii audiovizualului, în caz contrar legislaţia audiovizuală din România nemaifiind în conformitate cu directivele Uniunii Europene.
ARCA a atras atunci atenţia Senatului că "respingerea ordonanţei şi neimplementarea directivei ar pune România în situaţia de a se expune declanşării procedurii de «infringement» din partea Comisiei Europene, iar simpla întârziere a adoptării ei ar anula avantaje câştigate pe durata în care ea a produs efecte".
Proiectul legislativ care modifică actuala Lege a audiovizualului a primit votul favorabil al Comisiei pentru Cultură din Senat în luna mai 2009, după ce, în data de 3 martie, a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor.
Printre principalele modificări aduse proiectului în Comisia de Cultură de la Senat se numără majorarea cuantumului amenzilor de la 2.500 de lei - 100.000 de lei, la 5.000 de lei/ 10.000 de lei - 200.000 de lei.
Astfel, CNA poate acorda amenzi cuprinse între 10.000 de lei şi 200.000 de lei pentru: difuzarea unor opere cinematografice în afara perioadelor prevăzute în contractele încheiate cu deţinătorii drepturilor de autor, utilizarea de tehnici subliminale în cadrul comunicării comerciale audiovizuale, publicitate mascată, neacordarea dreptului la replică, difuzarea unui serviciu de programe în afara zonei specificate în licenţa audiovizuală etc.
De asemenea, în condiţiile în care un post de radio sau televiziune primeşte o somaţie de la CNA şi nu intră în legalitate "în termenul şi în condiţiile stabilite de somaţie" sau încalcă din nou legislaţia în baza căreia a fost acordată somaţia, poate primi de la CNA o amendă cuprinsă între 5.000 de lei şi 100.000 de lei.
Proiectul legislativ în forma adoptată de Comisia pentru Cultură de la Senat prevede şi o serie de amendamente în privinţa procesului de trecere de la televiziunea analogică la cea digitală. De altfel, potrivit reglementărilor europene, România trebuie să respecte termenul de 1 ianuarie 2012 fixat de Comisia Europeană pentru extincţia transmisiilor în sistem analogic.
Noul proiect de lege care aprobă Ordonanţa de Urgenţă de modificare a Legii audiovizualului integrează noua Directivă a serviciilor mass-media audiovizuale.
Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a declarat, pe 25 februarie, când proiectul a fost discutat în Comisia pentru Cultură din Camera Deputaţilor, că în Ordonanţa de Urgenţă se introduc "norme de reglementare mai flexibile", care permit televiziunilor o mai bună adaptare la noile tehnologii. "Relaxarea legislativă vizează în principal publicitatea sub următoarele aspecte: o mai mare libertate acordată deciziei editoriale privind momentul şi modul în care pot fi inserate spoturile publicitare, menţinerea limitării orare de 12 minute de publicitate pe oră. De asemenea, filmele şi programele pentru copii şi programele informative vor putea fi întrerupe de publicitate o dată la 30 de minute, faţă de intervalul actual de 45 de minute", a explicat atunci şeful CNA.
El a precizat că Ordonanţa de Urgenţă menţine, însă, restricţiile de 8 minute de publicitate pe oră la TVR. Popescu a spus că această prevedere s-a menţinut în OUG din cauză că "Televiziunea Publică are mai multe surse de finanţare", respectiv finanţare de la bugetul de stat, publicitate şi taxa TV, spre deosebire de celelalte televiziuni private.
Răsvan Popescu a mai afirmat la momentul respectiv că relaxarea regimului publicităţii este în legătură cu admiterea unor noi tehnici, cum ar fi plasarea de produse, publicitatea pe ecran partajat şi publicitatea virtuală, "care vor oferi posturilor de televiziune surse suplimentare de venituri cu potenţial benefic în achiziţia de programe de calitate şi vor constitui un moment de ajutor în această perioadă de criză, în care veniturile din publicitate au scăzut în mod semnificativ".
Alte aspecte vizate de noul proiect legislativ sunt, potrivit lui Popescu: dreptul de acces al posturilor TV la scurte extrase de la evenimente de actualitate pentru care există o exclusivitate, asigurarea unui nivel adecvat de protecţie a dezvoltării fizice, mintale şi morale a minorilor şi a demnităţii umane, în special în ceea ce priveşte noile servicii media audiovizuale la cerere, promovarea producţiei şi distribuţiei de opere europene, asigurarea dreptului persoanelor cu handicap şi al persoanelor în vârstă de a li se furniza servicii media audiovizuale accesibile lor.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe