- Home
- Cultură-Media
- ROMA, (01.09.2016, 06:00)
- Letitia Provian
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România Film Festival 2016: Proiecţii de film, expoziţii, debateri cu regizori şi producători
România Film Festival va avea loc între 1-3 septembrie, la Roma, la “Casa del Cinema”, instituţie cu profil artistic din parcul Villa Borghese, prezentând proiecţia a şapte filme în premieră în capitala Italiei, o expoziţie fotografică, dar şi dezbateri cu regizori şi producători.
Urmărește
444 afișări
România Film Festival 2016: Proiecţii de film, expoziţii, debateri cu regizori şi producători (Imagine: Adrian Paduretu/ Medaiafax Foto)
Între 1-3 septembrie va avea loc la Roma ultima etapă a România Film Festival 2016.
Romania Film Festival este parte integrantă a evenimentului Effetto Notte, care se desfăşoară în perioada verii la “Casa del Cinema”, instituţie cu profil artistic din celebrul parc Villa Borghese.
Timp de trei zile, cinematogafia românească va fi protagonista evenimentului. E vorba de o manifestatie artistică amplă, care va cuprinde proiecţia a şapte filme prezentate în premieră la Roma (trei lung metraje, trei documentare, un scurt metraj), o expoziţie fotografică, dezbateri cu regizori şi producători romani şi, nu în ultimul rând, o întalnire cu Fabio Barone, deţinătorul italian al unui Guiness World Record strâns legat de România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Festivalul îsi propune astfel să surprindă, pe parcursul a trei seri consecutive, legături simbolice şi spirituale între Italia şi România, un adevărat dialog artistic între cele doua tări.
Iniţiativa aparţine Asociaţiei româno-italiene ProCultura - RoArte şi beneficiază de susţinerea unor instituţii importante din ambele ţări: Departamentul pentru Românii de Pretutindeni al Ministerului de Externe român, Ambasada României în Italia, Primaria Romei, Accademia di Romania, Regiunea Lazio, Universitatea Roma Tre, Universitatea din Napoli "L'Orientale”.
Pe 1 septembrie, Festivalul va debuta cu o proiecţie specială, dedicată românilor care trăiesc departe de patrie şi italienilor îndrăgostiţi de tradiţiile româneşti şi spiritualitatea poporului nostru. Va fi proiectat pentru, prima oară în Italia, documentarul România, drumul de la patimi la lumină, film prezentat de Alexandru Giboi.
Va fi inaugurată şi o expozitie de fotografii din Arhiva istorică Agerpres, cu imagini inedite din Bucureştiul interbelic dar şi de după război. E vorba de materiale de patrimoniu, printre care fotografii ale Mariei Tănase cântând pe front în faţa soldaţilor (1942), ale lui Constantin Tănase susţinând un scheci pentru soldaţii români de pe frontul de răsărit (1942), imagini dintr-un sat din Moldova devastat de seceta din vara anului 1946, imagini de la Revoluţia din 1989, multe din ele nefiind publicate până la evenimentul de lansare.
Festivalul aduce, de asemenea, un omagiu sculptorului Constantin Brâncuşi, la 140 de ani de la naştere. Aniversarea e marcată prin imaginea aleasa pentru afişul oficial - reprezentând "Coloana infinitului" şi prin proiecţia, pe 2 septembrie, a două filme despre viaţa artistului. Se începe cu documentarul "Constantin Brâncuşi - Coloana sau Lecţia despre infinit" al regizorului Laurentiu Damian şi se continuă cu lung metrajul "Brâncuşi din eternitate", regia Adrian Popovici. Filmul surprinde aspecte ale prieteniei şi colaborării dintre sculptorul român şi pictorul italian Amedeo Modigliani. La proiecţie vor fi prezenţi regizorul Adrian Popovici şi producătoarea Cornelia Palos.
În program e prevăzut debutul regizoral al artistei românce Kristina Cepraga, prin proiecţia scurt metrajului său, "Tamara Echelon", din distribuţie fac parte nume importante din cinematografia românesca: Camelia Zorlescu , Carmen Tanase si Dan Condurache. Kristina Cepraga, una din invitatele speciale ale serii, intruchipeaza cel mai bine amprenta romano-italiana a evenimentului: lansată în Peninsulă ca actriţă, s-a reîntors în România pentru a filma prima sa peliculă în calitate de regizor.
Cea mai vestită maşină italiana - Ferrari - ajunge în Cartea Recordurilor împreună cu cea mai frumosa cale rutieră din România - Transfăgărăşanul. Pe 3 septembrie, organizatorii Festivalului au pregatit o surpriză pentru fanii recordurilor de viteză şi a peisajelor uluitoare. Va fi proiectat documentarul "Ultima provocare", realizat de Sante Paolacci despre Fabio Barone, care, în 2015, a intrat în Cartea Recordurilor după ce a traversat Transfăgărăşanul la volanul unei maşini Ferrari 458 în 9’13”442. Publicul va putea interacţiona cu regizorul documentarului, Sante Paolacci, dar şi cu deţinătorul Recordului Mondial, Fabio Barone, ambii invitaţi la proiecţia filmului. Pe tot parcursul seratei, maşina Ferrari, cu care a fost realizat recordul, va putea fi admirată şi fotografiată în faţa intrării la Casa del Cinema.
În aceeaşi seară, fanii noului val cinematografic românesc vor avea o imperdibilă ocazie de a vedea filmele a doi din cei mai premiati regizori romani. Este vorba despre "Loverboy" al lui Cătălin Mitulescu şi "Aferim!", de Radu Jude, surpriza Festivalului, ambele prezentate pentru prima oară publicului italian. Ambele filme au primit premii şi recunoaşteri la nivel internaţional.
"Loverboy" (2011), selectat la Cannes, la secţiunea Un certain regard, prezintă povestea lui Luca, tânăr care seduce fete în România, pentru a le obliga apoi şă se prostitueze în ţări precum Italia sau Spania. Filmul are la bază fapte reale şi aduce în dezbatere un subiect de actualitate legat de aspectele dramatice ale migraţiei ilegale.
"Aferim!", lung metrajul lui Radu Jude, proaspăt premiat la Locarna, va încheia periplul cinematografic românesc. Anul trecut, filmul a primit prestigiosul premiu “Ursul de Argint pentru regie la Festivalul de la Berlin”. Este un “film despre mentalităţi”, un film care a înregistrat un record de spectatori în România.
Filmele prezentate vor fi proiectate în limba română cu subtitrare. Programul include întâlniri şi discuţii cu invitaţi italieni şi români. Intrarea la toate proiecţiile va fi liberă, până la epuizarea locurilor.
Festivalul de Film de România este realizat cu sprijinul Ministerului român al Afacerilor Externe - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Festivalul este realizat cu sprijinul celor două Universităţi din Italia, Universitatea Roma Tre şi Universitatea din Napoli L’Orientale şi cu ajutorul mai multor asociaţii din Italia: Europaeus, Federaţia Străinilor din Italia, Asociaţia Profesioniştilor Românilor din Italia - APRI, Asociatia Responsabilità Sociale, Asociaţia părinţilor români din Italia – ADGRI.
Blogul festivalului poate fi consultat la adresa www. romaniafilmfest.blogspot.it, Twitter @RomaniaFilmFest #romaniafilmfest.
Citeşte şi: #Selfie69, cel mai nou film al regizoarei Cristina Iacob, selectat la Festivalul de film de la Montréal- FOTO, VIDEO
Citeşte şi: HBO a lansat primul teaser pentru "Valea Mută" care va avea premiera în octombrie. VIDEO
Citeşte şi: Reacţie dură la proiectul privind taxe noi pentru TV, cinematografe şi telefonie. Bogdan Stanoevici: "Mizerabilă realitate a activităţii doamnei Corina Şuteu, aceasta ruşine naţională"
Citeşte şi: Reacţie dură la proiectul privind taxe noi pentru TV, cinematografe şi telefonie. Bogdan Stanoevici: "Mizerabilă realitate a activităţii doamnei Corina Şuteu, aceasta ruşine naţională"
Citeşte şi: Semnificaţii istorice pentru ziua de 30 august
Citeşte şi: Casa Regală neagă dezvăluirile monahului Caliopie despre starea Regelui Mihai: Afirmaţiile sunt false
Citeşte şi: INTERVIU ZD: Profesorul Silviu Neguţ despre „putere” şi „puteri”, într-un dialog cu Horia C. Matei
Citeşte şi: Semnificaţii istorice pentru ziua de 27 august: 100 de ani de când România a declarat război Austro-Ungariei, intrând în Primul Război Mondial
Citeşte şi: Tabăra internaţioanlă de creaţie de la Abrud, la a doua ediţie. Ce artişti participă în acest an
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe