- Home
- Cultură-Media
- PRAGA, (17.05.2012, 16:26)
- Laura Mitran ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România, în centrul atenţiei la deschiderea Târgului Lumea Cărţii de la Praga
România a fost în centrul atenţiei la ceremonia de deschidere a celei de-a 18-a ediţii a Târgului Lumea Cărţii de la Praga, ce a avut loc joi, în prezenţa unor personalităţi ca ministrul ceh al Culturii şi primarul oraşului, care au salutat prezenţa României ca ţară invitată de onoare la eveniment.
Urmărește
453 afișări
România, în centrul atenţiei la deschiderea Târgului Lumea Cărţii de la Praga (Imagine: Shutterstock)
Încă de dimineaţă, zeci de persoane aşteptau să intre în Palatul Expoziţional din Praga unde este organizat Târgul Lumea Cărţii, în centrul pavilionului principal aflându-se standul României, de mari dimensiuni, aerisit, mobilat foarte modern, cu fotografii uriaşe ale scriitorilor invitaţi şi cărţi aranjate în mai multe locuri, după editură sau tematică, un loc important ocupându-l albumele cu imagini din România, dar şi volumele de gastronomie, informează trimisul MEDIAFAX la Praga.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Târgul s-a deschis în jurul orei 10.00, cu o ceremonie oficială. Înaintea discursurilor, cei adunaţi în faţa scenei s-au putut delecta cu un concert al cvartetului de clarinete Konick, ascultând fragmente din "Nunta lui Figaro" şi "Carmen" şi la final "Ciocârlia" şi aplaudându-i generos pe muzicieni.
Primul invitat să ia cuvântul pe scenă a fost reprezentantul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), subsecretarul general Irina Cajal, care i-a felicitat pe organizatorii evenimentului că au creat "o oază de spritualitate" în care să poată fi sărbătorită nestingherit fiecare cultură, evocând istoria Pragăi, ca "melting pot" aflat în inima Europei, în care fiecare naţie îşi găsea locul. "Să continuăm împreună această tradiţie de toleranţă şi cooperare", a mai spus Cajal, precizând că ministrul Culturii, Mircea Diaconu, care nu a putut fi prezent la târg, urează tuturor "lectură plăcută şi biblioteci pline".
Ministrul ceh al Culturii, Alena Hanakova, a vorbit despre importanţa existenţei acestui târg de carte, semnalând prezenţa României ca invitat de onoare din acest an şi în special a scriitorului Petru Cimpoeşu, al cărui roman "Simion Liftnicul", în traducere cehă, a câştigat în 2007 prestigiosul premiu Magnesia Litera (Cartea anului în Cehia), acordat în premieră unei traduceri.
Primarul oraşului Praga, Bohuslav Svoboda, a elogiat la rândul său România şi cultura sa, spunând că se consideră că unul dintre simbolurile culturii europene transalpine este catedrala gotică, prezenţa acestor edificii delimitând zona culturii occidentale, astfel că se pune întrebarea unde se află cea mai estică astfel de biserică. Svoboda a remarcat că, atunci când este revendicată catedrala gotică din cel mai estic punct al Europei, sunt uitate oraşe precum Cluj, Sibiu şi Oradea. Despre acesta din urmă, edilul a amintit că este locul în care a fost înmormântat Sigismund de Luxemburg.
Astfel, primarul oraşului Praga a concluzionat că legăturile dintre Cehia şi România sunt "mai adânci decât amintirile din perioada comunistă", imaginea României nefiind legată numai de figura lui Nicolae Ceauşescu. De asemenea, el a spus că "ar fi bine ca tânăra generaţie (cehă n.r.) să cunoască România nu numai ca ţară cu tradiţia lui Dracula" şi că poate, la un moment dat, Sigismund de Luxemburg ar putea deveni un erou de benzi desenate.
Din partea României, au mai fost prezenţi la deschidere ambasadorul român în Cehia, Daniela Gîtman, şi directorul Institutului Cultural Român (ICR) din Praga, Mircea Dan Duţă. "Am dorit ca împreună cu Ministerul Culturii să vă prezentăm imaginea culturii române - actuală şi tradiţională. (...) De şase ani, ICR Praga încearcă să demonstreze că România este o mare putere culturală. Într-adevăr, nu suntem ţara lui Dracula şi a lui Ceauşescu", a spus directorul ICR Praga. Acesta le-a mai precizat jurnaliştilor că, în ultimii şase ani, au fost traduse în cehă 25 de titluri din literatura română şi ceva mai puţine în slovacă, ICR Praga reprezentând România în ambele ţări.
În încheiere, directoarea Târgului Lumea Cărţii, Dana Kalinova, a mulţumit "colegilor din România" că au pregătit, în ciuda dificultăţilor din ultima vreme, un program bogat de manifestări.
Peste 50 de evenimente româneşti vor avea loc în cadrul târgului praghez, care va număra în total în jur de 450 de manifestări. La eveniment, sunt reprezentate 36 de ţări şi regiuni, printre care: Austria, Belgia/ Valonia - Bruxelles, Cehia, România, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Polonia, Franţa, Monaco, Germania, Olanda, Irlanda, Norvegia, Suedia, Portugalia, Spania, Turcia, Marea Britanie, SUA, Israel, Japonia, Mongolia, Arabia Saudită, Taiwan.
Temele din acest an sunt "Literatura Mării Negre" şi "Banda desenată". De altfel, în apropierea scenei unde a avut loc deschiderea oficială este prezentată o expoziţie de fotografie - "În jurul Mării Negre" - semnată de Petruţ Călinescu.
La finalul conferinţei, Irina Cajal a fost invitată să taie panglica pentru a deschide oficial Târgul Lumea Cărţii de la Praga.
O altă ceremonie a avut loc apoi la standul românesc, deschis oficial de Irina Cajal, alături de ministrul Culturii Alena Hanakova. Şi de această dată numele României a fost pe buzele tuturor, vizitatorii fiind întâmpinaţi cu o degustare de produse româneşti pregătite de Mircea Dinescu.
"Deşi am fost invitat ca poet - am şi un disc pe care îmi cânt poeziile -, vă voi invita să gustaţi poeziile bucătăriei româneşti, pe care eu încerc să o reabilitez, pentru că gătesc doar după reţete de la 1900. O să mâncaţi produse naturale, după reţetele mele. Am o fermă pe malul Dunării", a explicat Dinescu, dublat în cehă, în timp ce vizitatorii, care înconjuraseră masa, se înfruptau din cârnaţi de capră, slănină afumată la lemn de prun, pastramă de raţă, zacuscă, brânză de burduf şi vinuri. Din loc în loc, pe masă se regăsea şi desertul: ciocolata Rom.
În peste 50 de ore de evenimente româneşti, vizitatorii târgului vor putea auzi limba română, citi cărţi româneşti, discuta cu scriitorii români, vor putea vedea filme şi piese de teatru româneşti, vizita oameni şi locuri din România prin intermediul fotografiei, experimenta meşteşugurile româneşti, dansa pe muzică românească şi vor putea degusta vinurile româneşti. În oferta propusă vizitatorilor târgului de carte predomină evenimentele literare: lansări de carte, dezbateri, lecturi de autor şi lecturi scenice. Programul conex cuprinde expoziţii, spectacole de teatru, proiecţii de film, demonstraţii live, artă tradiţională.
La standul naţional al României sunt expuse ultimele apariţii editoriale din România, din diverse genuri literare şi domenii şi sunt prezentate, în cataloage, traduceri din limba română publicate în limbile cehă şi slovacă.
La stand vor avea loc lecturi de autor din operele scriitorilor invitaţi din România - Gabriela Adameşteanu, Ştefan Caraman, Gabriel Chifu, Petru Cimpoeşu, Mircea Dinescu, Florin Lăzărescu, Ovidiu Nimigean, Simona Popescu, Nicolae Prelipceanu, Răzvan Rădulescu, Adina Rosetti -, lecturi scenice în interpretarea LiStOVáNí, Teatrul Boemiei de Est din Pardubice, lansări şi prezentări de carte. Totodată, vor mai avea loc mini-concerte susţinute de Nicolae Voiculeţ Band şi de Cvartetul Konick şi ateliere de creaţie interactive coordonate de artistele Veronica Neacşu şi Mihaela Paraschivu de la Clubul Ilustratorilor din România.
Dezbaterile literare la care vor fi prezenţi scriitori români şi cehi vor avea următoarele teme: "Înainte de 1989, când doar literatura spunea adevărul", "Epoca postcomunistă reflectată în literatură", "Poetul scrie un roman", "Ficţionalizarea realităţii". Scriitori români vor mai participa şi la conferinţele internaţionale "De la literatură la film şi înapoi", "Vocile femeilor: Cine am fost? Despre vieţile trecute şi cele viitoare", "Literatura regiunii Mării Negre", "Premiul European pentru Literatură", "De la malul Mării Negre".
În spaţiile expoziţionale ale târgului, sunt pregătite pentru publicul vizitator cinci incursiuni vizuale: "Muzeul benzii desenate din România" (curator Alexandru Ciubotariu), "În jurul Mării Negre" (artist şi curator Petruţ Călinescu), "Scriitori români contemporani. Chipuri şi taine" (artist şi curator Mircea Struţeanu), "Ion Luca Caragiale în grafica umoristică din România şi Cehia" (curator Nicolae Ioniţă), "I.L. Caragiale în fotografii din spectacole, bancnote, cărţi şi timbre poştale, ediţii princeps" (curator Luminiţa Anghelescu, Complexul Muzeal Naţional "Curtea Domnească" din Târgovişte).
La intrarea în Palatul Expoziţional, într-un cort special amenajat, publicul ceh poate să descopere măiestria artei populare adusă de meşterii din zona etnografică Alba şi de artiştii Ansamblul folcloric "Augustin Bena" din Alba-Iulia, precum şi expoziţia "Anotimpurile satului tradiţional. Fotografia - monument etnografic". Meşterii fac demonstraţii de olărit, ţesut, încrustarea lemnului şi pictură icoane pe sticlă şi lemn, iar doritorii vor putea încerca să practice singuri arta olăritului sau ţesătoria, în stil românesc.
Din oferta culturală românească nu lipseşte filmul, cu două programe distincte - "Literatura română în film" şi "Medalion - scenaristul Răzvan Rădulescu". ICR Praga, în colaborare cu Arhiva de Filme din Cehia, va prezenta la cinemateca pragheză filmele "Glissando" (regia: Mircea Daneliuc), "Pădureanca" (regia: Nicolae Mărgineanu) şi "Duhul Aurului" (regia: Mircea Veroiu şi Dan Piţa). La cinematograful Atlas va avea loc lansarea filmului "Bună! Ce faci?" (regia: Alexandru Maftei) în distribuţie cehă, urmat de programul "Medalion - scenaristul Răzvan Rădulescu", cu peliculele "Hârtia va fi albastră", "Moartea domnului Lăzărescu", "Principii de viaţă", "Marfa şi banii", "Felicia, înainte de toate", "Marţi după Crăciun".
(Material de trimisul MEDIAFAX la Praga, laura.mitran@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe