- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (16.02.2009, 17:48)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România nu şi-a prezentat planurile de trecere la televiziunea digitală
Comisia Europeană spune că procesul de renunţare la televiziunea analogică a fost încheiat în Germania, Finlanda, Luxemburg, Suedia şi Ţările de Jos şi continuă în alte ţări europene, România neprezentându-şi planurile de trecere la televiziunea digitală.
Urmărește
113 afișări
România nu şi-a prezentat planurile de trecere la televiziunea digitală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Înlocuirea transmisiilor de televiziune analogică terestră în Europa este în plină desfăşurare. Cinci state membre (Germania, Finlanda, Luxemburg, Suedia şi Ţările de Jos) au încheiat deja procesul de renunţare la televiziunea analogică şi se preconizează că, până în 2010, se vor înregistra progrese semnificative în acest sens în întreaga Europă. Se aşteaptă ca aproape toate statele membre să încheie acest proces până în 2012, termenul stabilit la nivel comunitar", potrivit Comisiei Europene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Transmisiile de televiziune digitale terestre au fost deja introduse în 21 de state membre (Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Estonia, Grecia, Spania, Franţa, Ungaria, Italia, Lituania, Luxemburg, Letonia, Malta, Ţările de Jos, Finlanda, Suedia, Slovenia, Regatul Unit), în unele părţi ale teritoriului naţional al acestora.
"Alte cinci state membre (Cipru, Irlanda, Polonia, Portugalia şi Slovacia) au anunţat că vor fi furnizate servicii digitale cel târziu în 2010. România nu şi-a prezentat încă planurile", precizează CE.
Potrivit lui Răsvan Popescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), în România s-a creat cadrul legal de trecere la televiziunea digitală, printr-o Ordonanţă de Urgenţă care modifică Legea audiovizualului 504 din 2002.
El a precizat că, săptămâna viitoare, CNA va organiza o întâlnire cu reprezentanţii principalelor posturi de televiziune din România, "în care să-şi definească un punct de vedere faţă de această strategie, astfel încât, într-un interval cât mai scurt, Guvernul României să poată să stabilească printr-o Hotărâre de Guvern strategia de trecere la televiziunea digitală".
Potrivit Comisiei Europene, renunţarea la televiziunea analogică terestră a avut loc deja în Luxemburg, Ţările de Jos, Finlanda, Suedia, Germania, Belgia (Flandra) şi în mare parte din teritoriul Austriei. Se va renunţa la aceste transmisii până cel târziu la sfârşitul anului 2010 şi în Austria, Estonia, Danemarca, Spania, Malta şi Slovenia.
De asemenea, Belgia (în Valonia şi în regiunea Bruxelles-Capitale), Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Grecia, Franţa, Ungaria, Italia, Lituania, Letonia, Portugalia, România, Slovacia şi Regatul Unit, trebuie să renunţe la televiziunea analogică terestră în perioada cuprinsă între sfârşitul anului 2010 şi sfârşitul anului 2012. În Polonia, termenul limită pentru renunţarea completă la acest tip de televiziune este 2015.
"Numărul cetăţenilor europeni care se bucură de avantajele televiziunii digitale este din ce în ce mai mare. Mai multe state membre ale UE sunt, în mod clar, lideri mondiali în trecerea de la transmisiile de televiziune analogice terestre la televiziunea digitală", spune Viviane Reding, comisarul european pentru telecomunicaţii şi mass-media.
"În Europa, această trecere are loc conform planului şi este în plină desfăşurare, mai ales în comparaţie cu alte ţări din lume. Am convingerea că, în următorii doi ani, şi alte ţări din Uniunea Europeană se vor alătura grupului iniţial de ţări care au trecut la transmisiile digitale. Aceasta înseamnă că, dacă Europa ia rapid deciziile corecte, o mare parte, nouă, din spectru va fi disponibilă pentru noile servicii de televiziune şi prin unde radio. Hotărârile coordonate privind utilizarea aşa-numitului «dividend digital» sunt un element cheie pentru redresarea economică rapidă a Europei", precizează Viviane Reding.
Transmisiile digitale oferă imagini şi sunet de o calitate superioară, o mai bună recepţie mobilă, canale de televiziune şi de radio mai numeroase, precum şi servicii de informare îmbunătăţite (precum ghidurile de programe afişate pe ecran). Întrucât transmisiile digitale utilizează spectrul radio într-un mod mai eficient, ele vor crea capacitate în cadrul acestuia pentru noi utilizări, precum televiziunea de înaltă definiţie, comunicaţiile mobile sau cele în bandă largă prin unde radio, în zonele rurale.
Citeşte şi:
INTERVIU: Răsvan Popescu - Piaţa tv din România va creşte în 2009
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe