România participă la o expoziţie dedicată civilizaţiei Cucuteni, la New York

România participă la o expoziţie internaţională dedicată civilizaţiei Cucuteni - "The Lost World of Old Europe: The Danube Valley, 5000 - 3500 BC" -, care va cuprinde 250 de exponate din trei ţări, la Institutul pentru Studiul Antichităţii de la New York, anunţă Institutul Cultural Român (ICR).

Urmărește
207 afișări
Imaginea articolului România participă la o expoziţie dedicată civilizaţiei Cucuteni, la New York

România participă la o expoziţie dedicată civilizaţiei Cucuteni, la New York (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

România contribuie la expoziţie cu majoritatea pieselor - 175 -, ce provin din 19 muzee din ţară. Printre ele se află sculpturile "Gânditorul" şi perechea sa, de la Cernavodă, o serie de vase antropomorfe şi câteva dintre primele obiecte realizate din aur şi din cupru descoperite în Europa.

Principalul organizator şi partener al evenimentului din partea României este Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR).

Bugetul prin care se asigură participarea României la expoziţie este de 11.118 lei, potrivit reprezentanţilor ICR.

Celelalte exponate din cadrul expoziţiei, ce prezintă un ciclu de culturi legate între ele prin care s-a atins un vârf de creativitate pe teritoriul Europei de Sud-Est, în perioada 5000 - 3500 înaintea erei noastre, provin din Bulgaria şi Republica Moldova.

Expoziţia, al cărei vernisaj va avea loc miercuri şi care va rămâne deschisă până pe 25 aprilie 2010, cuprinde obiecte de artă şi care ţin de culturi misterioase ale unor zei, recuperate din morminte, oraşe şi sate.

ICR New York colaborează cu Institutul pentru Studiul Antichităţii la prezentarea expoziţiei, dar şi la alte manifestări ce vor avea loc în aceeaşi perioadă, incluzând conferinţe şi proiecţii de filme.

Din România, va conferenţia Nicolae Dragomir Popovici, directorul departamentului de arheologie de la MNIR, şi vor fi prezentate o serie de pelicule, selectate de criticul Mihai Chirilov, incluzând "Moromeţii" (1987), de Stere Gulea, "Cuibul de viespi" (1986), de Horea Popescu, "Reconstituirea" (1968), de Lucian Pintilie, şi "A fost sau n-a fost?" (2006), de Corneliu Porumboiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici