România, pe locul 42 în clasamentul mondial al libertăţii presei

Reporters sans frontieres (RSF) a publicat, marţi, clasamentul mondial al libertăţii presei pe 2007, în care România ocupă locul 42, în urcare de pe 58, şi în care Eritreea ocupă ultima poziţie, pe care anul trecut se afla Coreea de Nord, informează AFP.

Urmărește
1 afișare

Bulgaria, care anul trecut se afla înaintea României, pe locul 35, a coborât anul acesta pe locul 51.

Pe ultimul loc al clasamentului, 169, s-a situat Eritreea, ţara unde libertatea presei este cel mai puţin respectată şi care este devansată de Coreea de Nord (168) şi Turkmenistan (167). Reporters sans frontières a indicat că în aceste ţări presiunile exercitate asupra jurnaliştilor sunt în creştere şi că marile victime sunt bloggerii.

Pe primele locuri ale clasamentului RSF se află ţările unde libertatea presei este cea mai respectată - Islanda, Norvegia şi Estonia.

În afară de Europa, continentul unde se află ţările de pe primele 14 poziţii ale clasamentului, "nici o regiune din lume nu a fost scutită" de cenzură sau de violenţe împotriva angajaţilor media.

Internetul, în particular, este forma de exprimare jurnalistică cea mai afectată de cenzură şi multe ţări au coborât în clasament din cauza "violărilor grave şi repetate la adresa liberei circulaţii a informaţiilor online".

În Malaiezia (124), dar şi în Thailanda (135), Vietnam (162) şi Egipt (146), mulţi bloggeri au fost încarceraţi, iar site-urile lor de informaţii au fost închise sau cenzurate.

"Din ce în ce mai multe guverne şi-au dat seama de rolul esenţial pe care îl are internetul în lupta pentru democraţie şi pun la punct noi metode de cenzurare a reţelelor", este de părere RSF, care adaugă că autorităţile din ţările acestea "atacă bloggerii în aceeaşi măsură ca şi pe reprezentanţii presei tradiţionale".

RSF mai spune că o situaţie particulară se înregistrează în Myanmar (164), fiind de părere că "represiunea feroce exercitată asupra manifestanţilor" de junta militară nu "prevesteşte nimic bun".

Organizaţia regretă şi faptul că ocupanta locului 163, China, "stagnează" pe ultimele locuri ale clasamentului, subliniind că la mai puţin de un an până la Jocurile Olimpice de la Beijing "reformele şi eliberarea jurnaliştilor promise de atâtea ori nu par decât promisiuni în van".

Ţările din G8, "care în ultimii trei ani au fost în coborâre continuă", au urcat câteva poziţii: Italia pe 35, Japonia pe 37 şi Statele Unite pe 48.

Franţa s-a situat pe poziţia 31, în urcare cu şase locuri faţă de anul trecut, jurnaliştii din această ţară "fiind scutiţi de violenţele care i-au afectat în 2005, în timpul unui conflict sindical în Corsica şi în timpul manifestaţiilor din suburbiile Parisului".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici