Organizaţia neguvernamentală, care militează pentru libertatea presei, susţine că are confirmarea faptului că autorităţile iraniene au arestat patru ziarişti, printre care şi unul care în 2001 a câştigat premiul organizaţiei pentru libertatea presei.
Reporters Sans Frontieres a mai precizat că nu deţine informaţii în ceea ce priveşte alţi zece reporteri care fie s-au ascuns, fie au fost arestaţi.
"Alegeri democratice sunt cele în care media este liberă să monitorizeze procesul electoral şi să ancheteze suspiciunile de fraudă, însă în cazul aşa-zisei realegeri a lui Mahmoud Ahmadinejad niciuna dintre aceste condiţii nu a fost respectată", a afirmat organizaţia într-o declaraţie dată publicităţii duminică.
Observatorilor independenţi nu li s-a permis să monitorizeze alegerile de vineri, iar reporterilor străini le-a fost interzis să relateze despre demonstraţiile organizate de susţinătorii rivalului lui Ahmadinejad, Mir Hossein Moussavi, care susţin că scrutinul a fost fraudat.
Site-urile străine de ştiri, cum este cazul celui al BBC, au fost blocate, iar transmisia prin satelit a postului Voice of America a fost parţial bruiată, a mai precizat organizaţia.
Reporterii postului italian RAI şi cei Reuters au fost bătuţi de poliţie în capitala iraniană. Un producător al CNN a fost şi el lovit cu un baston. Autorităţile iraniene au închis pentru o săptămână biroul de la Teheran al postului Al-Arabiya, iar vineri, doi reporteri au fost atacaţi în afara sediului central al lui Moussavi, potrivit RSF.
Site-urile susţinătorilor opoziţiei nu pot fi accesate, iar Guvernul a închis periodic accesul la site-urile de socializare. "Un scrutin câştigat prin intermediul cenzurii şi arestării ziariştilor nu este unul democratic", susţine organizaţia.