România TV şi B1, somate pentru depăşirea duratei de publicitate şi pentru un spot cu Frunzăverde

CNA a somat România TV şi B1 TV pentru depăşirea duratei legale de publicitate, dar şi pentru difuzarea unui spot în care a apărut Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, despre care membrii CNA au considerat că este publicitate politică în afara campaniei electorale.

Urmărește
236 afișări
Imaginea articolului România TV şi B1, somate pentru depăşirea duratei de publicitate şi pentru un spot cu Frunzăverde

România TV şi B1, somate pentru depăşirea duratei de publicitate şi pentru un spot cu Frunzăverde

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, un raport de monitorizare a duratelor inserţiilor de publicitate, difuzate în perioada mai - iulie, de principalele televiziuni care emit la nivel naţional.

CNA a decis să someze public televiziunile care au avut depăşiri ale duratei legale de publicitate de peste 5 minute, în mai, iunie şi iulie, şi care în acest an au mai fost atenţionate de Consiliu pentru încălcarea legislaţiei audiovizualului în cazul difuzării publicităţii.

Astfel, au fost somate public B1 TV, Naţional TV şi România TV.

Totodată, CNA a decis să transmită o scrisoare de atenţionare televiziunii Antena 1, care a avut depăşiri ale duratei legale de publicitate de peste 5 minute, însă nu a mai fost sancţionată în acest an pentru acest lucru.

De asemenea, în somaţiile publice primite de România TV şi B1 TV a fost reţinută difuzarea, în luna iunie, a unui spot publicitar care îl avea ca protagonist pe Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, şi în care se vorbea despre un proiect de managementul deşeurilor implementat în judeţul Caraş-Severin cu finanţare din fonduri europene.

Somaţiile au fost aplicate în cazul România TV şi B1 TV pentru încălcarea articolului 35, alineatul 1 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Proporţia de spoturi publicitare televizate şi spoturi de teleshopping dintr-un interval de o oră nu poate depăşi 20%, respectiv 12 minute; în cazul televiziunii publice, durata acestora nu poate depăşi 8 minute din timpul oricărei ore date", şi a articolului 139 din Codul audiovizualului, potrivit căruia "Publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală".

În cazul Antena 1, atenţionarea a fost trimisă de CNA tot în baza articolului 35, alineatul 1 din Legea audiovizualului.

Somaţiile şi scrisoarea de atenţionare au fost aplicate cu unanimitatea voturilor membrilor prezenţi la şedinţa CNA de marţi (Valentin Jucan, Viorel Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici