România TV, somată public de CNA pentru o emisiune despre arestarea lui George Becali

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, joi, să someze public România TV pentru emisiunea "Ştirile Serii", din 25 iunie, în care Corneliu Vadim Tudor, Lidia Mitchievici şi avocatul lui George Becali, Pavel Abraham, au discutat despre arestarea lui Becali.

Urmărește
225 afișări
Imaginea articolului România TV, somată public de CNA pentru o emisiune despre arestarea lui George Becali

România TV, somată public de CNA pentru o emisiune despre arestarea lui George Becali (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat, în şedinţa de joi, şi o sesizare primită în urma difuzării respectivei emisiuni.

"Consider că este foarte nepotrivită atitudinea acestui post de TV care critică vehement justiţia pentru că l-a arestat pe dl. Becali. Parcă ştiam că justiţia nu trebuie criticată pentru hotărârile sale. Nu ştiam că mai nou, probabil pentru nişte interese (este evident) domnii şi doamnele din emisiunea respectivă critică aceste hotărâri (mai rău că o fac chiar cu avocatul dlui Becali-Dl. Abraham) şi îl înjură pe dl. Băsescu", se arată în sesizarea trimisă CNA.

Potrivit Roxanei Niculescu, directorul de programe al România TV, în emisiune "s-a vorbit pur şi simplu despre o cerere de graţiere", pe care orice persoană o poate adresa preşedintelui.

Christian Mititelu, membru al CNA, a spus că în emisiunea respectivă nu a existat pluralism. "Nu exista posibilitatea ca fiecare să-şi formeze singur opinia după emisiune. Erau trei oameni care încercau să obţină graţierea lui Becali", a mai spus Mititelu.

Pe de altă parte, un alt membru al CNA, Radu Călin Cristea, a precizat că România TV a avut în mai multe rânduri probleme din cauza lui Corneliu Vadim Tudor. "Eu constat şi sper să nu greşesc că (România TV - n.r.) este postul care îl invită cel mai des pe Corneliu Vadim Tudor în emisiunile sale. În clipa în care îl ai pe acesta în studio, pericolul de a încălca din punct de vedere editorial, jurnalistic, anumire norme este maxim. Ceea ce se întâmplă şi în această emisiune, glume şi neseriozitate (...), dar nu cred că s-a inventat un moderator, nici în România, nici în lume, care să îl poată tempera pe Vadim Tudor", a spus Radu Călin Cristea.

În acest context, Christian Mititelu a propus somarea publică a televiziunii România TV, propunerea sa fiind adoptată în unanimitate de membrii CNA (Florin Gabrea, Lorand Turos, Laura Georgescu, Răsvan Popescu, Radu Călin Cristea, Christian Mititelu, Monica Gubernat şi Cristina Trepcea).

Sancţiunea a fost aplicată în baza articolului 3, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor", şi a articolului 66, alineatul 1, litera a din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, conform căruia "În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici