RSF a prezentat unul din spaţiile sale pe care le are la dispoziţie în Paris şi care poate să-i adăpostească pe jurnaliştii refugiaţi sau pe bloggerii aflaţi în trecere prin oraş, unde aceştia beneficiază de conexiuni la internet securizate, folosind diverse programe care le maschează identitatea şi le protejează informaţiile postate online.
Proiectul se adresează şi altor persoane, din orice ţară din lume, identificate de RSF, care vor beneficia astfel de conexiuni securizate.
„Acest proiect permite accesul la internet într-o manieră securizată, pentru a-i ajuta să lucreze în continuare şi să-şi continue astfel activităţile lor de bloggeri”, a declarat Jean-François Julliard, secretar general al RSF, cu ocazia inaugurării acestui centrul, pe care l-a denumit „un adăpost virtual”.
El a recunoscut, totodată, că autorităţile guvernamentale ar putea totuşi să identifice adresele de internet mascate, însă consideră că acest proiect îi va ajuta pe bloggeri să evite arestările, al căror număr se află pe un trend ascendent, potrivit RSF.
RSF susţine că aproximativ 120 de persoane se află în închisoare, pe plan mondial, pentru activităţile lor de bloggeri sau pentru alte forme de jurnalism online, indicând ţări precum China, Vietnam şi Iran.
Proiectul a fost apreciat de redactorul unui blog de informaţii chinezesc (boxun.com), care a declarat că doi dintre colaboratorii site-ului au fost deja încarceraţi pentru că au publicat o serie de informaţii critice la adresa autorităţilor locale.
„Este important pentru poporul chinez şi pentru lumea întreagă să poţi evita cenzura”, a declarat acest blogger care locuieşte în afara Chinei, care a cerut să fie citat doar cu numele său de familie, Wang.