Experienţa reprezintă „o manipulare a luminii, sunetului şi iluziei teatrale”, care creează „un mediu dinamic şi permite ca opera lui Da Vinci să fie văzută din diverse perspective”, potrivit comunicatului emis de Arsenal, o fostă armurărie situată în nord-estul cartierului Manhattan.
Expoziţia include o replică exactă a picturii murale realizate în secolul al XV-lea pe un zid al mănăstirii Santa Maria Delle Grazie din Milano, considerată una dintre operele majore ale Occidentului.
Originalul are o înălţime de 4,6 metri şi o lungime de 8,8 metri, ca şi versiunea realizată de Greenaway, care va fi prezentată publicului în perioada 3 decembrie – 11 ianuarie.
Vizitatorii vor putea, mai întâi, să vizioneze, timp de 40 de minute, o animaţie sonoră despre pictura renascentistă. Ei vor trece apoi într-o sală care recreează mănăstirea milaneză, pentru a admira copia „Cinei”, şi vor putea vedea, de asemenea, un performance multimedia realizat de Peter Greenaway, inspirat de „Nunta din Cana” de Paul Veronese.
„Peter Greenaway conduce vizitatorul prin coregrafii care destructurează şi reconstruiesc opera lui Leonardo într-o incredibilă fantezie multimedia”, a declarat Rebecca Robertson, preşedinte al Arsenal.
Greenaway a realizat experimente similare cu „Rondul de noapte” al lui Rembrandt, în 2006, la Amsterdam, cu „Cina cea de taină” a lui Leonardo da Vinci, în 2008, la Milano, şi cu „Noces de Cana”, la Bienala de la Veneţia din 2009.
Pictura este o artă omniprezentă în opera cinematografică a lui Peter Greenaway, celebru pentru filme precum „Burta arhitectului/ The Belly of an Architect” (1987), „Bucătarul, hoţul, soţia hoţului şi amantul ei/ The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover” (1989) şi „Cartea de căpătâi/ The Pillow Book” (1996).