„Războaiele şi alegerile au fost principalele ameninţări cu care s-au confruntat ziariştii în 2009„, a subliniat Jean-Francois Julliard, secretar general al organizaţiei Reporters sans frontieres, cu ocazia publicării acestui bilanţ.
„Violenţele pre sau postelectorale comise împotriva jurnaliştilor au fost deosebit de importante în 2009 în ţările cu un nivel scăzut al democraţiei”, a adăugat el.
Anul 2009 a mai fost marcat şi de un număr mai mare de jurnalişti răpiţi (33, faţă de 29 în 2008), agresaţi sau ameninţaţi (1.456 faţă de 929) şi de represalii mai puternice la adresa bloggerilor (151 în 2009 faţă de 59).
Numărul ţărilor afectate de cenzurarea Internetului aproape s-a dublat cu 60 de ţări care au recurs la această practică faţă de 37 cu un an mai devreme.
„De fiecare dată când Internetul sau noile tipuri de presă (reţele sociale, telefoane mobile etc.) joacă un rol preponderent în difuzarea informaţiilor, represiunile sunt severe”, a comentat Julliard.
„Principalul nostru motiv de îngrijorare în 2009 vine din exodul masiv al jurnaliştilor provenind din ţări represive precum Iranul sau Sri Lanka”, potrivit secretarului general al RSF.
„Autorităţile acestor ţări au înţeles că, obligându-i pe ziarişti să plece, reduc în mod considerabil pluralismul de idei şi gradul de critică, această tendinţă este periculoasă şi trebuie să fie denunţată în forţă”, a conchis el.