Romanul "Ţipătul leneşului", de Sam Savage, în curând la Polirom

"Ţipătul leneşului", al doilea volum al scriitorului Sam Savage, autorul cărţii "Firmin. Aventurile unei vieţi subterane", va apărea în curând la Polirom, informează editura.

Urmărește
10 afișări

Lansat în Statele Unite ale Americii în 2009, romanul îl are drept protagonist pe Andy Whittaker, un "erou" al erei lui Nixon, a cărui existenţă avansează încet, dar sigur spre limita disperării şi a nebuniei. Andy Whittaker plănuieşte un festival literar de proporţii monumentale în micul său oraş. El este şi unic editor al gazetei Soap, o revistă literară ridiculizată de rivalii săi de la The Art News, înfieraţi de Andy, care-i consideră o clică de scriitori şi pictori ultraconvenţionali. Soţia sa, Jolie, l-a părăsit, mama sa îşi dă duhul într-un azil, iar clădirile cu apartamente de închiriat pe care le-a moştenit de la tatăl său au ajuns în paragină prin eforturile unor chiriaşi de coşmar.

Principala activitate a lui Andy pare să fie scrisul: pune pe hârtie plângeri către nevasta care l-a părăsit, pretexte pentru a nu-şi vizita mama, respingeri usturătoare ale unor texte literare ridicole primite în vederea publicării, înştiinţări sarcastice în atenţia chiriaşilor săi, misive jalnice către o femeie cu care a avut o relaţie pasageră cu mult timp în urmă şi multe altele.

Romanul la care lucrează se transformă tot mai mult dintr-o parodie intenţionată, într-o înşiruire de fantasme jalnice şi dezlânate. Sentimentul propriei grandori, dar şi autocompătimirea devin din ce în ce mai disperate, iar dincolo de efectele de suprafaţă de un comic şi absurd dezlănţuit, se întrevăd toate frustrările unui scriitor blazat şi însingurat.

Sam Savage s-a născut în 1940 în Carolina de Sud şi a fost crescut sub dubla influenţă a pasiunii mamei sale pentru poeţii romantici englezi şi a credinţei neştirbite a tatălui în raţionalismul darwinian. La vârsta de 17 ani, s-a mutat cu familia in Massachusetts, unde preferinţa pentru produsele contraculturii l-a facut să se integreze perfect în atmosfera creată de generaţia Beat. "Pe vremea aceea încă mai puteai să fii un delincvent intelectual", a declarat Savage într-un interviu.

Admis la Facultatea de Filosofie a Universităţii Yale, a abandonat-o în scurtă vreme, pentru a se înscrie într-un grup de protest faţă de armele nucleare. Dupa câţiva ani petrecuţi la Paris, s-a întors la Yale, unde a obţinut un doctorat în filosofie, apoi şi-a continuat studiile la Heidelberg. A lucrat într-un atelier de reparat biciclete în Cambridge, Massachusetts, dupa care s-a retras în sud, unde a schimbat mai multe meserii (pescar, tâmplar şi tipograf, printre altele) şi a scris poezii care i-au fost publicate, dar care nu-i plăceau şi fragmente de roman care-i făceau plăcere, dar nu ajungeau să-i fie publicate.

"Firmin. Aventurile unei vieţi subterane", romanul său de debut, a apărut în 2006, iar doi ani mai târziu a devenit revelaţia Târgului de Carte de la Frankfurt, ajungând să fie tradus în peste 30 de ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici