Romanul "Vizuina", de Norman Manea, a fost elogiat în Franţa, înainte de lansarea oficială

Romanul "Vizuina", de Norman Manea, a fost elogiat în Franţa înainte de lansarea oficială, programată joi, celebrul critic literar Alexandre Fillon scriind că volumul este "o operă care ar merita să fie, în sfârşit, salutată de juriul premiului Nobel", anunţă Polirom.

Urmărește
21 afișări

Editura pariziană Seuil lansează oficial joi cel mai recent roman al scriitorului Norman Manea, "Vizuina/ La taniere", în ediţia franceză. Aceasta este a şasea carte publicată în Franţa de cel mai tradus scriitor român în străinătate (dintre care cinci la Seuil şi una la Albin Michel, în 1990).

"Norman Manea şi-a pus semnătura pe una dintre cele mai bune cărţi ale sale, îmbogăţind în chip fericit o operă care ar merita să fie, în sfârşit, salutată de juriul premiului Nobel", scrie Alexandre Fillon într-o prezentare în avanpremieră a romanului "Vizuina" în Livres Hebdo, săptămânalul adresat profesioniştilor din lumea editorială.

Traducerea în limba franceză a acestui acestui volum, apărut în română în 2009, la editura Polirom, în seria de autor "Norman Manea", îi aparţine lui Marily Le Nir.

În prezentarea editurii Seuil, romanul "Vizuina" "plonjează în prezentul exilului, în care umbrele trecutului îşi fac apariţia fără încetare, în care viaţa pare o înşiruire de mistere fără dezlegare".

Scriitorul Norman Manea se va afla la Paris de pe 21 martie, cu ocazia lansării volumului "La taniere", având deja programate interviuri pentru canalul de ştiri France 24 şi principalul canal al radioului public francez - France Inter.

Pe 24 martie, de la ora 21.05 (ora României), Norman Manea va fi invitat al emisiunii "L'Humeur vagabonde", realizată de Kathleen Evin, în direct, pe postul France Inter.

De la debutul, în 1966, în "Povestea vorbii" a lui Miron Radu Paraschivescu şi până în 1986, cînd a plecat din ţară, Norman Manea a publicat 10 volume (cinci romane, trei volume de proză scurtă, două volume de eseuri). Scriitorul a fost distins cu premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1979) şi premiul Uniunii Scriitorilor (1984, anulat de către Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste). După 1986, în străinătate fiind, întâi în Germania (1987), apoi stabilit în Statele Unite, la New York, Norman Manea a fost tradus în 20 de limbi străine, cărţile sale fiind elogios recenzate în principalele ziare ale ţărilor respective. Volumele publicate în SUA ("October, eight o'clock, On Clowns: The Dictator and the Artist", "Compulsory Happiness", "The Black Envelope", "The Hooligan's Return") au figurat în selecţia celor mai importante apariţii editoriale din The New York Times.

Scriitorului i s-au decernat, în 1992, Bursa Guggenheim şi prestigiosul premiu MacArthur, cunoscut ca "Nobelul american". În 1993, Biblioteca Naţională din New York l-a sărbătorit cu prilejul acordării distincţiei "Literary Lion" a instituţiei. În 2002, lui Norman Manea i s-a atribuit premiul internaţional de literatură Nonino pentru Opera omnia, iar în 2006, premiul Médicis Étranger, pentru volumul "Întoarcerea huliganului". Tot în 2006, scriitorul a fost distins cu Meritul Cultural în grad de Comandor de către preşedintele României, a fost ales membru al Academiei de Arte din Berlin şi în juriul internaţional al premiului Nonino.

În România, i-au apărut, după 1989, trei volume la editura Apostrof ("Octombrie, ora opt, povestiri" şi "Despre Clovni: Dictatorul şi Artistul", eseuri, în 1997; "Fericirea obligatorie", nuvele, 1999), două volume de interviuri la editura Hassefer ("Casa melcului", 1999, şi "Textul nomad", 2006) şi ediţia revăzută a romanului "Plicul negru" (Fundaţia Culturală Română, 1996, şi editura Cartea Românească, 2003).

În 2008, editura Polirom i-a dedicat o serie de autor. Cu această ocazie, autorul a făcut o a doua vizită în România, după emigrarea sa, în 1986. Atunci, Manea a vizitat Bucovina natală împreună cu scriitorul italian Antonio Tabucchi.

La editura Polirom au mai apărut, sub semnătura lui Norman Manea: "Întoarcerea huliganului" (ediţia I, 2003; ediţia a II-a, 2006, 2008), "Plicuri şi portrete" (2004), "Fericirea obligatorie" (ediţia a II-a, 2005), "Despre Clovni: Dictatorul şi Artistul" (2005), "Anii de ucenicie ai lui August Prostul" (ediţia a II-a, 2005), "Plicul negru" (ediţia a IV-a, 2007), "Sertarele exilului. Dialog cu Leon Volovici" (2008), "Înaintea despărţirii. Convorbire cu Saul Bellow - Un proiect Words&Images" (2008) şi "Vorbind pietrei" (2008).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici