"Romeo şi Julieta", montat musical, în premieră la Operetă

Spectacolul "Romeo şi Julieta", care va avea premiera joi, la Teatrul Naţional de Operetă, este o montare care a pus şi pune în continuare probleme tehnice echipei, dar care va constitui un musical cu adevărat profesionist făcut în România, a anunţat directorul Operetei, Răzvan Dincă.

Urmărește
1406 afișări
Imaginea articolului "Romeo şi Julieta", montat musical, în premieră la Operetă

"Romeo şi Julieta", montat musical, în premieră la Operetă

În conferinţa ce a avut loc marţi, la Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian" (TNO) din Capitală, directorul instituţiei, Răzvan Dincă, a vorbit despre tehnica deosebită pe care o presupune această montare, care s-a făcut "după reţeta de musical".

"Nu ştiu dacă s-au făcut 30 - 40 de musicaluri în România, dar ele au fost montate în stilul operetei", a spus Dincă, adăugând că prin această producţie TNO s-a pregătit şi pentru musicalurile care vor urma.

Spectacolul este o coproducţie a Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian" şi a Teatrului de Operetă şi Musical din Budapesta, în regia directorului acestei instituţii, Miklos Gabor Kerenyi (Kero - numele de scenă). Alături de acesta, au mai fost implicaţi în producţie şi alţi membri ai echipei maghiare - Bela Gotz (decorurile), Rita Velich (costumele) şi Eva Duda (coregrafia).

"Noi am venit cu partea artistică şi financiară, iar ei ne-au arătat cum se face", a declarat Răzvan Dincă.

Directorul TNO a precizat că scena Operetei a avut nevoie de unele dotări, printre care se numără două turnante care vor funcţiona electronic în spectacol şi două trape. Acestea din urmă sunt deplasabile şi compatibile cu noul sediu al Operetei, a precizat Dincă.

De asemenea, directorul Operetei a menţionat că pregătirea spectacolului a început în urmă cu un an şi jumătate, iar distribuţia a fost realizată în urma unui casting la care au participat 300 de interpreţi.

Artiştii colaboratori vor putea fi distribuiţi în următoarele producţii de tip musical ale TNO, a mai spus Dincă, întrucât aceştia au făcut şcoală timp de 4 - 5 luni pentru montarea spectacolului "Romeo şi Julieta".

"Este un spectacol care poate crea vedete. (...) Descoperim nişte artişti deosebiţi, nişte oameni cu glas şi prezenţă scenică şi care se pot mişca şi altfel decât la opereta clasică şi tentativele de musical pe care le-am mai văzut în România, nu numai la TNO", a spus Dincă.

El şi-a exprimat, totodată, speranţa că problemele tehnice, la care se lucrează şi în aceste ultime două zile până la premieră, se vor rezolva. "Se munceşte în continuare 16 ore pe zi", a precizat Dincă.

Directorul Operetei a mai spus şi că teatrul a angajat doi oameni care vor urmări ce se întâmplă pe scenă, din interior şi din exterior, "un fel de poliţie a spectacolului". "Vom face multe lucruri pentru siguranţa oamenilor din spectacol", a concluzionat acesta.

Regizorul Miklos Gabor Kerenyi a insistat, de asemenea, pe dificultăţile de ordin tehnic presupuse de această montare, a căror rezolvare, însă, "generează vraja teatrului modern". Sistemul de sonorizare folosit este unul "neobişnuit în teatre, cum ar suna boxele la un concert rock", a spus regizorul.

Toate acestea constituie "o surpriză" pentru teatru şi au presupus o muncă de adaptare din partea tuturor celor implicaţi în spectacol, după cum a spus Gabor.

Soliştii din spectacol vor interpreta în limba română textul şi muzica adaptate de Miklos Gabor Kerenyi după musicalul francez "Romeo et Juliette: de la Haine a l'Amour", creat de Gerard Presgurvic.

Având la bază celebra poveste de dragoste scrisă de William Shakespeare, "Romeo et Juliette: de la Haine a l'Amour" nu se abate de la intriga originală, însă o poziţionează şi o traduce în zilele noastre. Presgurvic va fi prezent la reprezentaţia de la TNO de pe 10 mai, a precizat directorul artistic al instituţiei, Alina Moldovan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici