Romtelecom:Valoarea meciurilor transmise de TVR este mai mare decât a celor transmise de Dolce Sport

Romtelecom spune, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că valoarea meciurilor transmise de TVR de la EURO 2012 este mult mai mare decât a celor transmise de Dolce Sport.

Urmărește
354 afișări
Imaginea articolului Romtelecom:Valoarea meciurilor transmise de TVR este mai mare decât a celor transmise de Dolce Sport

Romtelecom:Valoarea meciurilor transmise de TVR este mai mare decât a celor transmise de Dolce Sport

Potrivit Romtelecom, negocierile au început după ce TVR a anunţat public pe site-ul său intenţia de a sublicenţia dreptul de difuzare pentru câteva evenimente sportive. Dolce Sport a fost una dintre entităţile care şi-au arătat interesul faţă de anunţul menţionat şi a făcut o ofertă în acest sens.

Cu privire la preţul plătit de Romtelecom, compania spune că acesta este "preţul de piaţă, având o valoare semnificativă, în concordanţă cu practicile şi condiţiile din piaţă şi în concordanţă cu reglementările UEFA, EBU şi ale altor foruri oficiale". "Preţul final reflectă într-o manieră corectă valoarea conţinutului (parte din portofoliul integral al TVR) primit de către Dolce Sport, care reprezintă numai o mică parte în termeni de cantitate şi calitate din competiţiile pentru care TVR deţine drepturi de difuzare", spune Romtelecom.

Compania mai spune că termenii negociaţi iniţial în contractul cadru au avut în vedere transmiterea de către Dolce Sport a unui număr de meciuri exclusive din fazele finale eliminatorii ale Euro-2012, care, în termeni de valoare financiară, audienţa şi calitatea spectacolului sportiv, au o importanţă mult mai mare. "Această distribuire a meciurilor trebuia aprobată de UEFA. În baza aprobării UEFA, meciurile din fazele finale eliminatorii au fost compensate cu un număr mai mare de meciuri din fazele inferioare ale competiţiei, care, fiecare, are o valoare semnificativ mai mică în comparaţie cu meciurile negociate iniţial. În consecinţă, valoarea meciurilor transmise de TVR este mult mai mare decât a celor transmise de Dolce Sport", spune Romtelecom.

În plus, Romtelecom spune că "trebuie să se ţină cont de faptul că, la momentul când TVR a cumpărat drepturile de difuzare (2008), situaţia economică de pe piaţă era semnificativ mai bună decât cea din perioada 2010 - 2011, când s-a negociat şi s-a convenit asupra termenilor contractuali dintre Dolce Sport şi TVR".

De asemenea, compania precizează că pe parcursul negocierilor care au urmat notificării transmise de TVR, care au avut loc sâmbătă, principalul scop a fost acela de a rezolva situaţia creată.

"Obiectivul a fost acela de a identifica o soluţie imediată, acceptabilă şi constructivă pentru această dispută comercială, cu impact pozitiv imediat atât pentru clienţii Dolce Sport, cât şi pentru toţi iubitorii de sport din România. Întrucât sâmbătă dimineaţa, conform acordului agreat anterior de ambele părţi, în baza aprobării UEFA, rămăseseră doar 4 meciuri exclusive plus 7 non-exclusive (transmise simultan cu TVR) pentru a fi difuzate de Dolce Sport (din care 2 ar fi fost pierdute oricum peste weekend), pentru ca abonaţii Dolce Sport să nu rateze meciurile contractate, Romtelecom a apelat la cea mai eficientă soluţie la acel moment, dat fiind contextul (negocierile au avut loc în weekend). În schimbul exclusivităţilor iniţiale, Romtelecom a negociat astfel încât clienţii Dolce Sport să beneficieze în total de 15 meciuri non-exclusive (difuzate simultan cu TVR)", spune Romtelecom.

Potrivit companiei, aşa cum a fost stipulat în contractul cadru semnat, meciurile ce urmau să fie transmise de Dolce Sport trebuia să respecte prevederile şi aprobarea UEFA. În baza aprobării UEFA, cele două părţi au agreat distribuţia meciurilor.

"Cele două companii au căzut de acord iniţial asupra unui anumit număr de meciuri exclusive cu o valoare corespunzătoare (10 meciuri în exclusivitate, inclusiv sferturile de finală şi semifinalele), care au fost transmise spre aprobare la UEFA. UEFA a aprobat o listă diferită de meciuri în exclusivitate pentru a fi sub-licenţiate către Dolce Sport (compensând sferturile de finală şi semifinalele cu un număr mai mare de meciuri din prima fază a competiţiei şi adăugând un număr de meciuri non-exclusive). Această aprobare finală de la UEFA a generat schimbul de e-mail-uri dintre reprezentantul TVR şi cel al Dolce Sport, acesta fiind contextul real în care a avut loc această corespondenţă", spune Romtelecom.

Totodată, Romtelecom îşi exprimă public "deschiderea şi disponibilitatea de a oferi toate documentele şi informaţiile necesare oricărei autorităţi publice relevante, care ar dori să facă orice fel de analiză sau investigaţie" cu privire la parteneriatul pe care compania îl consideră "a fi rezultatul corect al unei negocieri comerciale".

Poliţia a deschis o anchetă cu privire la modul de încredinţare directă de către fosta conducere a TVR către Dolce TV - Romtelecom a drepturilor de transmisiune a meciurilor din cadrul Euro 2012, se arată într-un comunicat, remis luni agenţiei MEDIAFAX, de către Televiziunea Română.

De cealaltă parte, Alexandru Lăzescu, fostul preşedinte-director general al TVR, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, referitor la ancheta Poliţiei privind modul de încredinţare directă a meciurilor de la Euro-2012 către Romtelecom, că nu are ce să-şi reproşeze, pentru că procesul de sublicenţiere a fost transparent.

Radu Călin Cristea, directorul general interimar al Televiziunii Române, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că televiziunea publică a notificat Romtelecom să nu mai difuzeze meciuri din cadrul Euro 2012, întrucât societatea nu a respectat acordul cadru privind sublicenţierea drepturilor de transmisie pe Dolce Sport.

În notificarea transmisă de Societatea Română de Televiziune (SRTv) pe 15 iunie către Romtelecom se spune că acordul cadru privind sublicenţierea unor drepturi media de transmisiune televizată încheiat pe 8 noiembrie 2011 nu a fost respectat de Romtelecom.

În mod concret, TVR aducea la cunoştinţa Romtelecom că termenele de plată prevăzute au fost depăşite, nefiind respectate obligaţiile asumate de societate. Astfel, suma de 500.000 de euro, plus TVA, scadentă la 15 aprilie 2012, a fost achitată printr-un ordin de plată din 2 mai, scadenţa fiind depăşită cu 17 zile. De asemenea, suma de 550.000 de euro, plus TVA, scadentă la 10 iunie, nu a fost achitată până în momentul emiterii notificării citate.

De cealaltă parte, Romtelecom a transmis, într-un comunicat remis vineri seară MEDIAFAX, că TVR nu are dreptul legal de a interzice Dolce Sport difuzarea meciurilor din cadrul Euro 2012, precizând că decizia Televiziunii Române de a interzice difuzarea competiţiilor este abuzivă. Totuşi, Romtelecom şi-a arătat disponibilitatea de a renegocia contractul cu televiziunea publică.

"Factura pentru suma de 550.000 euro fără TVA (cu scadenţă în data de 10 iunie 2012) la care se face referire în notificarea transmisă de TVR nu a fost achitată până în prezent de Romtelecom deoarece factura corectă, aferentă sumei, a parvenit companiei în după-amiaza zilei de astăzi, 15 iunie 2012. Menţionăm că, anterior, TVR a trimis către Romtelecom o factură greşită pentru suma sus-menţionată. În acest context, Romtelecom a fost nevoită să solicite refacerea facturii, care, în forma ei corectă, a parvenit companiei abia astăzi, după cum am menţionat mai sus", a spus Romtelecom.

În ceea ce priveşte a doua sumă menţionată de TVR, cea în valoare de 500.000 euro, fără TVA, "aceasta a fost achitată de Romtelecom, fără a primi niciun fel de obiecţii sau nemulţumiri din partea TVR", afirmă Romtelecom. Potrivit companiei de telecomunicaţii, conform contractului, "TVR poate solicita doar penalităţi de întârziere pentru cele 17 zile". "Este important de menţionat că această sumă reprezenta o plată în avans pentru transmiterea competiţiilor din cadrul Jocurilor Olimpice de la Londra, din luna iulie", a mai spus Romtelecom.

Totuşi, sâmbătă, Televiziunea Română a anunţat, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că va transmite în direct toate meciurile din cadrul Campionatului European de Fotbal UEFA Euro 2012, oferind Romtelecom dreptul de a transmite simultan aceste meciuri, începând de sâmbătă.

Pe de altă parte, Cristian Niţulescu, membru în Consiliul de Administraţie demis al Televiziunii Române, a declarat pentru ProSport că TVR a cedat o parte din drepturile de difuzare a meciurilor de la Euro 2012 către Dolce Sport pentru o sumă de 3 milioane de euro. "TVR a plătit 9,3 milioane de euro pentru acest Campionat European, deci aproximativ 300.000 de euro pe meci. Cu toate acestea, în primele zile nu transmite meciul cel mai important", a spus Cristian Niţulescu. Potrivit acestuia, în urma încheierii contractului cu Dolce Sport, cele 12 meciuri care nu vor fi transmise în direct de TVR ar fi trebuit să valoreze, la media plătită, 3,6 milioane de euro. "Cu toate acestea, TVR încasează doar 3 milioane de euro. Mai mult, în aceşti bani intră şi 100 de ore de la Jocurile Olimpice de vară, şi meciuri de la Campionatul Mondial din 2014", a spus Niţulescu.

Acesta a mai spus că, potrivit contractului, TVR trebuie să primească în trei ani 51 de meciuri din Liga I. "Până acum, a difuzat unul singur, dar mai sunt doi ani pentru 50 de meciuri", a spus Niţulescu.

El a precizat că acest contract de sublicenţiere a fost semnat fără ca membrii Consiliului de Administraţie al TVR să-l fi văzut. "Doar preşedintele (fostul preşedinte al TVR, Alexandru Lăzescu, n.r.) l-a aprobat. Am cerut o anchetă, am trimis către preşedinte şi premier. Din punctul meu de vedere, e o treabă penală. Mi se pare jaf", a susţinut Cristian Niţulescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici