Rosa del Conte, simbol al culturii române în Italia, a murit la vârsta de 104 ani

Rosa del Conte, unul dintre cei mai importanţi eminescologi străini, considerată un veritabil simbol al culturii române în Italia, a murit pe 3 august, la Roma, la vârsta de 104 ani.

Urmărește
785 afișări

Critic şi istoric literar, Rosa del Conte a fost o reputată profesoară italiană, membră de onoare a Academiei Române din anul 1994. A ţinut cursuri la Universitatea La Sapienza din Roma şi la Universitatea din Bucureşti, informează adnkronos.com.

Rosa del Conte este considerată ca fiind unul dintre cei mai importanţi eminescologi străini, autoare a unor studii ce privesc opera lui Mihai Eminescu, între care cel mai important este "Eminescu sau despre Absolut" ("Mihai Eminescu o dell' Assoluto", Modena, S.T.E.M., 1961), studiu apărut în România în traducerea lui Marian Papahagi.

Rosa del Conte a fost profesor universitar la Facultatea de Limba şi Literatura Română şi Filosofie din Roma începând din 1955, după ce a predat şi la Bucureşti, Câmpulung Muscel şi Cluj Napoca (1942-1948), iar apoi la Universitatea din Milano.

A tradus în limba română din Elio Vittorini, Salvatore Quasimodo, Eugenio Montale şi a tipărit în România cursuri universitare despre poezia italiană aparţinând curentului "Dulcele Stil Nou" şi despre opera lui Dante Alighieri.

În Italia, Rosa del Conte a ţinut cursuri şi conferinţe despre folcloristica şi cultura veche românească, precum şi despre poeţi ca Vasile Cârlova, Ion Heliade Rădulescu, Alexandru Macedonski şi George Coşbuc. A tradus din operele marilor poeţi români Lucian Blaga, Tudor Arghezi şi Vasile Voiculescu, oferind publicului italian ediţii însoţite de studii şi prezentări critice.

A scris mai multe articole despre literatura română în diverse enciclopedii şi dicţionare de autori.

După retragerea din activitatea de profesor universitar, Rosa del Conte s-a ocupat tot mai mult de traducerile din lirica lui Mihai Eminescu, alcătuind astfel o amplă antologie italiană.

Rosa del Conte a fost aceea care în 1956 l-a recomandat pe Lucian Blaga pentru premiul Nobel pentru literatură. Partidul Comunist a trimis doi emisari în Suedia pentru a împiedica acordarea prestigiosului premiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici