Roşca Stănescu: Apariţia CNA a fost rezultatul unui şantaj, CNA e o instituţie de cenzură şi control

Senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a declarat, vineri, că apariţia Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) în România a fost "rezultatul unui şantaj", care, în timp, a ajuns o instituţie de "cenzură şi de control", situaţie care trebuie să fie rezolvată printr-o nouă Lege a audiovizualului.

Urmărește
482 afișări
Imaginea articolului Roşca Stănescu: Apariţia CNA a fost rezultatul unui şantaj, CNA e o instituţie de cenzură şi control

Sorin Roşca Stănescu (Imagine: Mediafax Foto Arhiva)

Sorin Roşca Stănescu, membru al Comisiei de Cultură din Senat, participă vineri la dezbaterea "Libertatea de exprimare - drept fundamental sau absolut?", organizată de CNA la Palatul Parlamentului.

"Sunt unul dintre cei responsabili de faptul că ziariştii au ştiut şi au avut capacitatea să respingă de-a lungul celor 22 -23 de ani toate tentativele privind introducerea în România a unei legi a presei (...) Sunt, de asemenea, responsabil pentru faptul că, la timpul respectiv, breasla jurnaliştilor a cedat unui şantaj, pentru că, la origine, instituţia CNA a fost rezultatul unui şantaj. Aşa a apărut CNA. Că apoi s-a legitimat, că apoi au apărut şi obligaţiile noastre pe care ni le asumăm şi trebuie să le respectăm faţă de normele Uniunii Europene este altceva. Dar, în anii '90 (...), s-au exercitat şi de către guvernanţi si de către reprezentanţi ai unor organisme internaţionale să acceptăm şi un organism de control. Şi sunt printre cei responsabili de a fi cedat atunci pentru crearea unei instituţii numită CNA, despre care ne place să vorbim că este o instituţie de control, dar ştim la fel de bine toţi că orice control asupra informaţiei se transformă în cenzură. Trebuie să nu ne ferim să spunem că CNA este, în acest moment, o instituţie de cenzură şi de control", a spus Sorin Roşca Stănescu.

În acest context, Roşca Stănescu a spus că Legea audiovizualului trebuie modificată şi adaptată schimbărilor din audiovizual. "Este aproape un truism afirmaţia că, din punctul de vedere al controlului informaţiei, avem o situaţie bizară. Nu este doar în România, dar cumva trebuie să o rezolvăm. Presa scrisă, slavă Domnului, nu are nicio instituţie care să o controleze, cu excepţia legii, a procuraturii, când este cazul foarte rar, a justiţiei, cum este cazul ceva mai des. Televiziunile străine pe care le pot vedea, accesa şi copiii şi persoanele de două vârste şi persoanele vârstnice nu sunt controlate şi nu sunt cenzurate şi nu cad sub incidenţa CNA. La fel televiziunile pe internet care vor acoperi treptat tot ce înseamnă audiovizual. Internetul nu va fi controlat de niciun CNA din niciun stat europen şi nu va fi controlat de vreun CNA din România", a spus senatorul.

El a precizat că CNA lucrează în baza unor suprareglementări. "La fel cum s-a întâmplat cu Constituţia, avem o constituţie şi jumătate. La fel se întâmplă şi cu CNA, pentru că o Curte Constituţională, alcătuită din păcate din prea puţini specialişti, a interpretat prevederi constituţionale şi chiar a schimbat prevederi constituţionale şi ne-am trezit cu o Constituţie şi jumătate. La fel cum CNA, el lucrează după o lege, dar şi după propriile reglementări (...) Eu nu cred că este nevoie de o reglementare, eu cred că viitorul CNA este al unei dezreglementări, cred că sunt necesare mai puţine norme, care trebuie să fie mai clare, iar CNA ar trebui să-şi deplaseze efortul pe dezbateri de fond", a spus Sorin Roşca Stănescu.

Potrivit acestuia, asemenea dezbateri vor produce efecte mai profunde şi mai importante în societatea românească decât sancţiuni financiare sau de altă natură. "Rolul punitiv al CNA trebuie să scadă semnificativ în viitor. Voi colabora atunci când voi face proiectul pe care l-am anunţat, al noii Legi a audiovizualului, şi cu toţi specialiştii din CNA, nu voi ignora experienţa lor, dar le atrag şi eu atenţia că iniţiativa legislativă aparţine doar Parlamentului în această materie", a explicat senatorul.  

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici