- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (25.06.2008, 19:53)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
RSF: Doar în China autorităţile impun presei o pondere egală la ştiri
Purtătorul de cuvânt al Réporters Sans Frontières/ Reporteri Fără Frontiere (RSF), Jean-François Julliard, a declarat, într-un interviu acordat RFI România, că o lege ca cea adoptată miercuri de Senat, referitoare la ponderea ştirilor pozitive şi negative la radio-TV, se mai găseşte doar în China.
Urmărește
38 afișări
RSF: Doar în China autorităţile impun presei o pondere egală la ştiri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Suntem deopotrivă îngrijoraţi şi foarte, foarte surprinşi de această iniţiativă legislativă... Nu ne aşteptam deloc la aşa ceva... şi apreciem că această lege este atât retrogradă cât şi arhaică, mai ales că România face parte acum din Uniunea Europeană", a declarat Jean-François Julliard. El a adăugat că organizaţia de apărare a libertăţii de exprimare a făcut câteva cercetări şi poate să afirme că, la nivel mondial, "sunt extrem de rare exmplele de ţări care să ia astfel de iniţiative". "Din câte ştim, numai în China autorităţile impun presei din această ţară să difuzeze în proporţie egală ştiri pozitive şi negative".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
-
Efectele sabotajelor din Marea Baltică: NATO îşi va spori prezenţa în zonă
"Ni se pare abolut siderant. E ca şi cum autorităţile române ar încerca să preia controlul asupra mijloacelor de informare publice din ţară", a mai apreciat purtătorul de cuvânt al RSF în interviul pentru RFI România.
Singurul caz oarecum asemănător citat de Julliard s-a produs în Rusia, unde, după cum s-a exprimat acesta, "standardele sunt altele, totuşi". Chiar şi aşa, a spus el, în cazul citat nu era vorba de o măsură care să vină din partea autorităţilor sau nicidecum de o lege votată de o adunare naţională sau de un senat. "Tocmai de aceea am fost atât de surprinşi de această decizie a Senatului din România, şi sperăm că această lege nu va fi niciodată promulgată de preşedintele român", a declarat Jean-François Julliard.
În opinia sa, proiectul de lege votat, miercuri, în Seanta, este "un atac la adresa libertăţii presei, a libertăţii jurnaliştilor români". "În niciun caz nu le poţi indica jurnaliştilor ce fel de informaţii să trateze. Actualitatea e cea care impune jurnaliştilor agenda... Să îi obligi pe jurnalişti să se ocupe de ştirile bune şi de cele negative în aceeaşi măsură e pur şi simplu aberant. E ca şi cum le-ai cere jurnaliştilor să treacă sub tăcere unele informaţii doar pentru că sunt negative şi să îi obligi să dea importanţă unor informaţii care nu merită, doar ca să îşi facă această cotă de veşti bune. E o logică ce nu poate fi calificată decât arhaică şi retrogradă, nedemnă de un stat membru al Uniunii Europene, în mod cert".
Senatul a adoptat, miercuri, cu unanimitate de voturi, o iniţiativă legislativă prin care programele de ştiri ale posturilor de televiziune şi de radio vor trebui să conţină, în pondere egală, ştiri cu teme pozitive şi, respectiv negative.
Clubul Român de Presă (CRP) a făcut apel, miercuri, la preşedintele României, Traian Băsescu, să nu promulge legea votată de Senat, "având în vedere evidentul caracter nedemocratic al respectivei iniţiative legislative". "Doar în societăţile autoritariste se manifestă în text de lege obligaţia de a lăuda aspectele societăţii. Mai mult, legea votată în Senat operează cu concepte neclare şi nedefinite în lege: ce produse jurnalistice sunt considerate conform legii «ştiri», când este ceva «negativ», când este «pozitiv», dacă un material informează despre un aspect neplăcut al unui element plăcut intră respectivul material în categoria de «ştire pozitivă» sau «ştire negativă»? Legea în discuţie are toate elementele necesare pentru a fi catalogată, făra eroare, ca o lege neconstituţională", a apreciat CRP, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.
De asemenea, Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP) consideră că proiectul de lege încalcă prevederile Constituţiei României şi pe cele ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, fiind unul "delirant".
AMP susţine, într-un comunicat, că senatorii care au votat acest proiect de lege demonstrează, "pe lângă grava necunoaştere a Constituţiei României şi a principiilor elementare care ţin de drepturile omului, şi o lipsă de înţelegere a unor principii elementare ale activităţii jurnaliştilor". Astfel, AMP susţine că jurnalişii trebuie să încerce să reflecte societatea într-un mod cât mai apropiat de realitate, conform codurilor deontologice. "Dacă senatorii dispun de o cercetare care să arate că în societatea românească 50 la sută dintre fapte şi acţiuni sunt pozitive şi 50 la sută sunt negative, îi rugăm să o pună la dispoziţia jurnaliştilor. De asemenea, ne întrebăm care vor fi criteriile în bază cărora se va stabili ce este pozitiv şi ce este negativ", precizează AMP.
"Efectul cel mai grav pe care această aberaţie legislativă îl produce este faptul că deschide posibilitatea să apară încă o «îmbunătăţire» a legii, prin care mass media să fie obligată să difuzeze 100% ştiri pozitive. Ceea ce ne va împiedica pe noi să-i ajutăm pe domnii senatori, printr-o ştire critică, să înţeleagă că restaurează societatea totalitară".
Citește pe alephnews.ro: COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
România este pe primul loc la consumul de droguri în trafic. Expert antidrog: „Sunt zeci, sute sau poate chiar mii de tineri care au nevoie de ajutor”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:41
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
astăzi, 19:03
Bărbat biciuit într-o moschee din Malaysia pentru că a stat cu o femeie care nu îi este rudă