RSF: Doar în China autorităţile impun presei o pondere egală la ştiri

Purtătorul de cuvânt al Réporters Sans Frontières/ Reporteri Fără Frontiere (RSF), Jean-François Julliard, a declarat, într-un interviu acordat RFI România, că o lege ca cea adoptată miercuri de Senat, referitoare la ponderea ştirilor pozitive şi negative la radio-TV, se mai găseşte doar în China.

Urmărește
38 afișări
Imaginea articolului RSF: Doar în China autorităţile impun presei o pondere egală la ştiri

RSF: Doar în China autorităţile impun presei o pondere egală la ştiri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Suntem deopotrivă îngrijoraţi şi foarte, foarte surprinşi de această iniţiativă legislativă... Nu ne aşteptam deloc la aşa ceva... şi apreciem că această lege este atât retrogradă cât şi arhaică, mai ales că România face parte acum din Uniunea Europeană", a declarat Jean-François Julliard. El a adăugat că organizaţia de apărare a libertăţii de exprimare a făcut câteva cercetări şi poate să afirme că, la nivel mondial, "sunt extrem de rare exmplele de ţări care să ia astfel de iniţiative". "Din câte ştim, numai în China autorităţile impun presei din această ţară să difuzeze în proporţie egală ştiri pozitive şi negative".

"Ni se pare abolut siderant. E ca şi cum autorităţile române ar încerca să preia controlul asupra mijloacelor de informare publice din ţară", a mai apreciat purtătorul de cuvânt al RSF în interviul pentru RFI România.

Singurul caz oarecum asemănător citat de Julliard s-a produs în Rusia, unde, după cum s-a exprimat acesta, "standardele sunt altele, totuşi". Chiar şi aşa, a spus el, în cazul citat nu era vorba de o măsură care să vină din partea autorităţilor sau nicidecum de o lege votată de o adunare naţională sau de un senat. "Tocmai de aceea am fost atât de surprinşi de această decizie a Senatului din România, şi sperăm că această lege nu va fi niciodată promulgată de preşedintele român", a declarat Jean-François Julliard.

În opinia sa, proiectul de lege votat, miercuri, în Seanta, este "un atac la adresa libertăţii presei, a libertăţii jurnaliştilor români". "În niciun caz nu le poţi indica jurnaliştilor ce fel de informaţii să trateze. Actualitatea e cea care impune jurnaliştilor agenda... Să îi obligi pe jurnalişti să se ocupe de ştirile bune şi de cele negative în aceeaşi măsură e pur şi simplu aberant. E ca şi cum le-ai cere jurnaliştilor să treacă sub tăcere unele informaţii doar pentru că sunt negative şi să îi obligi să dea importanţă unor informaţii care nu merită, doar ca să îşi facă această cotă de veşti bune. E o logică ce nu poate fi calificată decât arhaică şi retrogradă, nedemnă de un stat membru al Uniunii Europene, în mod cert".

Senatul a adoptat, miercuri, cu unanimitate de voturi, o iniţiativă legislativă prin care programele de ştiri ale posturilor de televiziune şi de radio vor trebui să conţină, în pondere egală, ştiri cu teme pozitive şi, respectiv negative.

Clubul Român de Presă (CRP) a făcut apel, miercuri, la preşedintele României, Traian Băsescu, să nu promulge legea votată de Senat, "având în vedere evidentul caracter nedemocratic al respectivei iniţiative legislative". "Doar în societăţile autoritariste se manifestă în text de lege obligaţia de a lăuda aspectele societăţii. Mai mult, legea votată în Senat operează cu concepte neclare şi nedefinite în lege: ce produse jurnalistice sunt considerate conform legii «ştiri», când este ceva «negativ», când este «pozitiv», dacă un material informează despre un aspect neplăcut al unui element plăcut intră respectivul material în categoria de «ştire pozitivă» sau «ştire negativă»? Legea în discuţie are toate elementele necesare pentru a fi catalogată, făra eroare, ca o lege neconstituţională", a apreciat CRP, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

De asemenea, Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP) consideră că proiectul de lege încalcă prevederile Constituţiei României şi pe cele ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, fiind unul "delirant".

AMP susţine, într-un comunicat, că senatorii care au votat acest proiect de lege demonstrează, "pe lângă grava necunoaştere a Constituţiei României şi a principiilor elementare care ţin de drepturile omului, şi o lipsă de înţelegere a unor principii elementare ale activităţii jurnaliştilor". Astfel, AMP susţine că jurnalişii trebuie să încerce să reflecte societatea într-un mod cât mai apropiat de realitate, conform codurilor deontologice. "Dacă senatorii dispun de o cercetare care să arate că în societatea românească 50 la sută dintre fapte şi acţiuni sunt pozitive şi 50 la sută sunt negative, îi rugăm să o pună la dispoziţia jurnaliştilor. De asemenea, ne întrebăm care vor fi criteriile în bază cărora se va stabili ce este pozitiv şi ce este negativ", precizează AMP.

"Efectul cel mai grav pe care această aberaţie legislativă îl produce este faptul că deschide posibilitatea să apară încă o «îmbunătăţire» a legii, prin care mass media să fie obligată să difuzeze 100% ştiri pozitive. Ceea ce ne va împiedica pe noi să-i ajutăm pe domnii senatori, printr-o ştire critică, să înţeleagă că restaurează societatea totalitară".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici