RSF semnalează în premieră agresiuni asupra jurnaliştilor din state UE, inclusiv din România

Organizaţia Reporteri fără Frontiere a publicat în premieră, sâmbătă, cu ocazia Zilei mondiale a libertăţii presei, o anchetă privind violenţele comise asupra jurnaliştilor din mai multe state europene, inclusiv România, unde acestea se produc cel puţin o dată pe lună.

Urmărește
9 afișări
Imaginea articolului RSF semnalează în premieră agresiuni asupra jurnaliştilor din state UE, inclusiv din România

RSF semnalează în premieră agresiuni asupra jurnaliştilor din state UE, inclusiv din România

Potrivit raportului, publicat pe site-ul organizaţiei, în cadrul UE libertatea presei este o realitate, neexistând asasinate sau arestări la ordinele statului, iar cenzura oficială a dispărut. Totuşi, ameninţări lansate la adresa jurnaliştilor, tentativele de asasinat de către grupuri private, agresiunile şi intimidările la adresa familiilor jurnaliştilor se fac resimţite în spaţiul european.

În România, subliniază raportul, aproape în fiecare lună organizaţiile locale de apărare a libertăţii presei înregistrează un caz de agresiune a unui jurnalist. În decembrie 2007, de exemplu, jurnalistul american Chuck Todaro a fost rănit la mână cu un cuţit, într-o altercaţie, dintr-un sat din Moldova. Un alt jurnalist, Mihai Braha, a fost agresat în oraşul Mărăşeşti, unde i-a fost tăiată urechea cu un cutter.

Raportul menţionează inclusiv incidentul din mai 2007, în care preşedintele român Traian Băsescu i-a smuls brutal telefonul unei jurnaliste. Telefonul i-a fost restituit ulterior, iar jurnalista a aflat astfel că şeful statului, care nu oprise înregistrarea, a fost calificată drept "ţingancă împuţită" de şeful statului.

În Danemarca, cei care ameninţă cu moartea jurnaliştii şi caricaturiştii, în numele religiei, sunt islamiştii fundamentalişti, în timp ce în Spania, organizaţia teroristă ETA continuă să facă presiuni asupra jurnaliştilor, dintre care mulţi sunt obligaţi să lucreze sub protecţia poliţiei în Ţara Bascilor.

În Franţa, în suburbiile marilor oraşe, ziariştii se confruntă cu o serie de riscuri, între care furturi adeseori însoţite de agresiuni. În Italia, jurnaliştii care denunţă activităţile criminale ale Mafiei se expun unor represalii dure, cum ar fi tentative de asasinat, agresiuni şi ameninţări, în special în Sicilia şi Calabria.

În Irlanda de Nord, delincvenţii, adeseori provenind din grupările paramilitare loiale protestanţilor, nu ezită să ameninţe jurnaliştii care desfăşoară anchete asupra activităţii lor. Violenţe împotriva jurnaliştilor au fost comise în cursul ultimilor ani şi în Suedia, Bulgaria, Ungaria, Cehia, România şi Cipru, menţionează raportul.

Adeseori comise de grupări mafiote sau ultranaţionaliste, aceste agresiuni au continuat în noile state membre UE şi după integrare, având diferite grade de gravitate, se mai arată în document.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici