Rusia îi presează pe moştenitorii lui Rahmaninov să îi vândă vila din Elveţia a compozitorului

Rusia vrea să finalizeze procedura de achiziţionare a vilei din Elveţia în care a locuit compozitorul rus Serghei Rahmaninov, pentru suma de 14 milioane de euro, însă această procedură este întârziată de moştenitorii muzicianului, a anunţat miercuri cotidianul Izvestia.

Urmărește
215 afișări
Imaginea articolului Rusia îi presează pe moştenitorii lui Rahmaninov să îi vândă vila din Elveţia a compozitorului

Rusia îi presează pe moştenitorii lui Rahmaninov să îi vândă vila din Elveţia a compozitorului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit acestui cotidian, preşedintele Vladimir Putin a însărcinat, în octombrie 2013, Ministerul Culturii cu finalizarea procedurii de achiziţionare a vilei Sénar, o proprietate construită de Serghei Rahmaninov în anii 1930, pe malul lacului Quatre-Cantons, unde a locuit până în 1939.

"Suntem dispuşi să cumpărăm domeniul la preţul fixat anterior de moştenitori, adică 17 milioane de franci elveţieni", a declarat într-un interviu pentru Izvestia Vladimir Medinski, ministrul rus al Culturii.

Această achiziţie ar trebui făcută de un magnat rus în numele Rusiei, potrivit ministrului Culturii, care a refuzat să dezvăluie identitatea acestuia.

Ideea de a vinde domeniul a aparţinut nepotului compozitorului, Alexandr Rahmaninov, însă acesta a decedat în noiembrie 2012.

De atunci, ceilalţi moştenitori ai muzicianului, nepoata sa şi trei strănepoţi, nu au reuşit să se pună de acord în legătură împărţirea banilor ce vor rezulta din această tranzacţie, precizează cotidianul rus, citând Ministerul Culturii şi pe văduva lui Alexandr Rahmaninov, Natalia.

Pianistul Denis Maţuev, directorul artistic al Fondului Rahmaninov, care a militat pe lângă Vladimir Putin în favoarea achiziţiei, a declarat că este absolut convins că această tranzacţie va fi finalizată.

"Cred că totul se va decide în viitorul apropiat, în primele luni ale verii", a declarat el, adăugând că intenţionează să organizeze un festival în aer liber pe acel domeniu.

Rusia încearcă, după venirea la putere a lui Vladimir Putin, să recupereze o parte a istoriei sale pierdute în exil, în special răscumpărând opere de artă şi documente istorice şi revendicând cu autoritate diverse edificii şi locuri istorice precum Catedrala Ortodoxă din Nisa şi Cimitirul rusesc din Sainte-Geneviève-des-Bois, aflat în apropiere de Paris.

Serghei Rahmaninov (1873 - 1943) a fugit din Rusia în momentul izbucnirii revoluţiei bolşevice din 1917 şi s-a stabilit la Paris. Celebrul compozitor a locuit apoi pentru o vreme în Elveţia şi a murit în Statele Unite.

Compozitorul şi pianistul rus Serghei Rahmaninov (1873 - 1943) este unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai romantismului târziu în muzică, din care mai fac parte, printre alţii, Edwar Elgar şi Gustav Mahler. Rahmaninov a rămas în istoria muzicii prin cele două lucrări simfonice de anvergură "Simfonia nr. 1 în re minor, opus 13" (1895) şi "Simfonia nr. 2 în mi minor, opus 27" (1906-1907), adevărate pietre de încercare pentru orice dirijor. Pe lângă cele patru concerte pentru pian şi orchestră, Rahmaninov a compus şi "Rapsodie pe o temă de Paganini pentru pian şi orchestră, opus 43" (1934).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici