- Home
- Cultură-Media
- (13.04.2022, 14:00)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rusia Kieveană - despre cum Kievul a fost fondat înaintea Moscovei
- Rusia Kieveană a lăsat în urma sa multe biserici construite în perioada secolelor 11-12, cu patru secole înainte de construirea Catedralei Sfântului Vasile (1561 a fost anul consacrării) din Piaţa Roşie de la Moscova.
- Biserica Poarta de Aur de la Kiev a fost construită între anii 1017 şi 1024.
- Catedrala Sfânta Sofia din Kiev a fost construită între anii 1037 şi 1057.
- Catedrala Adormirii din Vladimir a fost construită în 1160, iar Catedrala Sf. Sofia din Novgorod a fost construită din 1052.
Urmărește
1963 afișări
Aceste biserici au fost construite de Rusia Kieveană cu 400 ani înainte ca Rusia Moscovită să construiască Catedrala Sfântului Vasile (Sursa Foto- Wikipedia)
În secolul al VII-lea, avarii stăpâneau în vestul Ucrainei, khazarii în estul Ucrainei, iar Imperiul Bizantin controla sudul peninsulei Crimeea. Pecenegii au ocupat vestul Ucrainei din secolul X.
În anul 879 a fost înfiinţată Rusia Kieveană, o federaţie slavo-fino-baltică condusă de dinastia Rurik (dinastie fondată de prinţul varangian Rurik).
Varingienii erau vikingii suedezi care au pătruns pe teritoriul Europei de Est.
ULTIMELE ȘTIRI
-
WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
-
Tîlvăr: Ne asigurăm că Armata României are acces la cele mai avansate tehnologii şi echipamente
-
Ciolacu: Această coaliţie a funcţionat în parametrii aşteptaţi de români. Bolojan - posibil partener
-
Ucraina şi Germania discută despre un „răspuns decisiv” la implicarea Coreei de Nord în război
Prinţul Oleg a unit toate ţările slave şi a extins stăpânirea Kievului din Novgorod de-a lungul văii râului Nipru pentru protejarea rutelor comerciale de atacurile khazarilor din est. Acesta a mutat capitala la Kiev, având o poziţie strategică mai bună.
Sviatoslav I a continuat să exindă stăpânirea kieveană, cucerind teritoriile khazarilor.
Vladimir cel Mare, după ce s-a botezat şi s-a convertit la creştinism, a decretat creştinarea tuturor locuitorilor Rusiei Kievene.
Rusia Kieveană a avut şi propriul cod legal, Justiţia Rusului.
Federaţia a intrat în declin şi s-a dezintegrat în următoarele state: Novgorod, Vladimir, Smolensk, Galiţia, Volinia, Chernigov, Ryazan şi Kiev.
Cumanii, un popor nomad turco-kîpceag din Asia Centrală, a ocupat sud-estul României de azi, estul Ucrainei, precum şi peninsula Crimeea. Şi cumanii şi statele succesoare au rezistat până în anul 1240 când a avut loc invazia mongolă.
Dinastia Rurik s-a menţinut la putere în Regatul Galiţiei-Volinia până în secolul XVI.
Rusia Kieveană a lăsat în urma sa multe biserici construite în perioada secolelor XI-XII, cu patru secole înainte de construirea Catedralei Sfântului Vasile din Piaţa Roşie de la Moscova (1561 a fost anul consacrării) .
Biserica Poarta de Aur de la Kiev a fost construită între anii 1017 şi 1024. Catedrala Sfânta Sofia din Kiev a fost construită între anii 1037 şi 1057. Catedrala Adormirii din Vladimir a fost construită în 1160, iar Catedrala Sf. Sofia din Novgorod a fost construită din 1052.
Moscova a fost fondată în anul 1147, din acel an datând prima menţiune documentară.
Despre Kiev sau Kyiv avem prima atestare documentară din anul 482 d.Hr. Potrivit legendei, Kievul a fost fondat de trei fraţi slavi legendari, Kyi, Scheck şi Khoryv, şi de sora lor Lybed.
Cronicile medievale afirmă că la un moment dat, la sfârşitul secolului al IX-lea sau începutul secolului al X-lea, Askold şi Dir, care ar fi fost de origine vikingă sau varangiană, au domnit la Kiev, iar alţi istorici sugerează că triburile maghiare au condus oraşul între 840 şi 878. Oraşul Kiev se afla pe ruta comercială dintre varangi şi bizantini.
În 968, pecenegii nomazi au atacat şi apoi au asediat oraşul.
Până în anul 1000 d.Hr. oraşul Kiev avea o populaţie de 45.000 de locuitori.
Sursa - Enciclopedia Britannica
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Noul medicament Novo împotriva obezității promite rezultate spectaculoase în lupta cu kilogramele în plus. Ce efecte are asupra organismului
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Regina Spaniei a fost împroșcată cu noroi de localnici în Valencia. Cum au reacționat Regele și Premierul în fața acestor proteste
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe