Cele trei proiecte care sunt printre câştigătorii Premiilor Uniuniii Europene pentru patrimoniu cultural sunt:
-Proiectul Semne cusute, iniţiat de Irina Corduneanu, care pune în valoare cămaşa cu altiţă, ca simbol al identităţii culturale româneşti şi al valorilor noastre spirituale. Juriul a apreciat componenta de dezvoltare durabilă a proiectului, educarea tinerelor generaţii şi atenţia acordată femeilor păstrătoare ale meşteşugului şi ale unor tradiţii milenare.
-Atelierul–muzeu Şcoala de Piscu, creat de Adriana şi Virgil Scripcaru, s-a distins prin prezervarea meşteşugului olăritului, implicarea comunităţilor locale, formarea tinerelor generaţii şi combinarea datinilor străvechi cu arta contemporană.
-Proiectul de restaurare a Casei Libertăţii Religioase din Cluj Napoca a fost premiat atât pentru contribuţia avută în regenerarea urbană şi influenţarea procesului de conservare a altor clădiri din zocă, cât şi pentru promovarea toleranţei şi a dialogului intercultural.
Ministerul Culturii anunţă că publicul are un rol foarte important şi poate vota proiectele favorite până la 11 septembrie accesând link-ul https://www.europanostra.org/europes-top-heritage-awards-honour-30-exemplary-achievements-from-18-countries/.
La ediţia aniversară de anul acesta, ce marchează 20 de ani de la lansare, au fost premiate 30 de realizări remarcabile în domeniu, din 18 ţări europene.
Ceremonia de decernare a premiilor, inclusiv a Premiului acordat de public, va avea loc pe 26 septembrie 2022 la Opera de Stat din Praga.
România a câştigat Premiul Publicului la ultimele două ediţii cu proiectul de restaurare a Bisericii de lemn din Urşi (2021) şi iniţiativa Ambulanţa pentru monumente (2020).
Premiile Europene pentru Patrimoniu/Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană în anul 2002 fiind încă de atunci gestionate de Europa Nostra.